Δεκάδες χιλιάδες από τους σημερινούς 690.000 δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου αναμένεται να «κοπούν» μέσα στο φθινόπωρο, και να βρεθούν αντιμέτωποι με αυξήσεις στα τιμολόγια, με βάση νέα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, που πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή. Τα κριτήρια αυτά που θα βγάλουν εκτός ΚΟΤ όσους δεν θα το δικαιούνται, πρόκειται να θέσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με την εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.
Η Αρχή στην πρότασή της προς το υπουργείο, κατά τις αρχές Αυγούστου, εισηγήθηκε τέσσερις νέες κατηγορίες, με εκπτώσεις που ξεκινούν από 20% και κλιμακώνονται σε 40%, 60% και 80%, με βάση κριτήρια, το ύψος των οποίων μένει να καθορίσει το ΥΠΕΝ. Δηλαδή τα εισοδηματικά, περιουσιακά και κοινωνικά όρια, όπως και τις καταθέσεις που εμφανίζονται στους λογαριασμούς των 690.000 δικαιούχων. Όσοι αποδειχθεί ότι δεν πληρούν τα κριτήρια που θα επιβάλει το ΥΠΕΝ, αντλώντας τα στοιχεία από το Taxis, θα χάσουν το ΚΟΤ, που σήμερα παρέχει έκπτωση μέχρι και 42% έναντι του συνηθισμένου οικιακού τιμολογίου της ΔΕΗ.
Ποιους αφορά
Τα νέα όρια θα αφορούν και τις τέσσερις κατηγορίες ΚΟΤ, και φυσικά τους δικαιούχους της ανώτατης έκπτωσης ύψους 80%. Η ομάδα αυτή αφορά μόνο όσους δικαιούνται το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, δηλαδή τους εκατοντάδες χιλιάδες συνανθρώπους μας, που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Όπως και για τις υπόλοιπες κατηγορίες, έτσι και για αυτή, θα προηγείται αυστηρός έλεγχος, ώστε να μην εισχωρήσουν στο ευνοϊκό αυτό μέτρο και ευκατάστατοι καταναλωτές.
Σήμερα χρήση του ΚΟΤ κάνουν όσοι ανήκουν σε συγκεκριμένες ευπαθείς ομάδες. Δηλαδή οι έχοντες χαμηλό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα και συγκεκριμένα μικρότερο από 12.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται με βάση τον αριθμό των παιδιών, φτάνοντας έως τα 23.500 ευρώ. Δικαιούχοι επίσης είναι οι άνεργοι για συνεχές διάστημα άνω των 6 μηνών και με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από 12.000 ευρώ. Το ίδιο ισχύει για άτομα με αναπηρία 67% και άνω ή για άτομα που τα βαρύνουν προστατευόμενα μέλη με αναπηρία 67% και άνω, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 23.500 ευρώ. Τέλος, δικαιούχοι είναι επίσης όσοι έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, που παρέχεται κατ’ οίκον ή τα άτομα που τα βαρύνουν προστατευόμενα μέλη τα οποία έχουν ανάγκη ενεργοβόρας μηχανικής υποστήριξης. Τόσο στη μία όσο και στην άλλη περίπτωση, το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα πρέπει να είναι μικρότερο των 30.000 ευρώ.
Οι αυξήσεις στις ΥΚΩ
Λιγότερο σαφή είναι τα πράγματα γύρω από τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας και τις αυξήσεις που περιμένουν τους καταναλωτές. Στην εισήγησή της προς το υπουργείο η ΡΑΕ είχε αποφανθεί ότι η ΔΕΗ δικαιούται να ανακτήσει μέσω των τιμολογίων ποσό 360 εκατ. ευρώ για τις ΥΚΩ των παρελθόντων ετών. Είχε ωστόσο προτείνει, ακριβώς επειδή είναι άδικο να επιβαρυνθούν με αυξήσεις οι καταναλωτές, μεγάλο μέρος των 360 αυτών εκατ. να καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό. Εισηγούνταν συγκεκριμένα να επιστρέψει ο προϋπολογισμός στον ειδικό λογαριασμό ΥΚΩ το 50% του ΕΦΚ που εισπράττει κάθε χρόνο το Δημόσιο από το πετρέλαιο το οποίο χρησιμοποιούν, ώστε να λειτουργούν, οι μονάδες ντίζελ της ΔΕΗ στα νησιά. Δεδομένου ότι ο φόρος από τη λειτουργία των νησιωτικών πετρελαϊκών μονάδων της ΔΕΗ ανέρχεται σε 180 εκατ. ευρώ τον χρόνο, το 50% που εισηγείται η ΡΑΕ, ισούται με 90 εκατ. ευρώ.
Αλλά για να συμβούν αυτά απαιτείται συζήτηση του υπουργείου Οικονομικών με τους δανειστές, οι οποίοι και πρέπει να δώσουν την έγκρισή τους. Αρμόδιος υπουργός είναι ο Γιώργος Χουλιαράκης, που είναι γνωστό ότι δείχνει πάντα υπρβάλλοντα ζήλο να τους ικανοποιεί ακόμα και τις πιο θρασύτατες απαιτήσεις.