Γρίπη: Στο 1/3 των ΜΕΘ νοσηλεύονται ασθενείς με σοβαρές επιπλοκές

1106
γρίπη

Αλλοι 40 βρίσκονταν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ στην περίφημη λίστα αναμονής για ένα κρεβάτι – Ο επιθετικός ιός πλήττει κυρίως άτομα ηλικίας κάτω των 65, με «προτίμηση» σε νέους και παιδιά

Νεκρούς και δεκάδες ασθενείς διασωληνωμένους σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) συνεχίζει να αφήνει πίσω του το δυνατό κύμα της γρίπης στη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου το 1/3 των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στο ΕΣΥ έχει “καταληφθεί” από ασθενείς με σοβαρή μορφή γρίπης οι οποίοι δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους παλεύοντας με τις επιπλοκές της νόσου, ενώ παράλληλα δοκιμάζεται και η αντοχή του συστήματος δημόσιας υγείας.

Έτσι, περισσότεροι από 150 άνθρωποι νοσηλεύονταν χθες σε ΜΕΘ, έχοντας όλοι εμφανίσει επιπλοκές από την εποχική γρίπη. Αλλοι 40 βρίσκονταν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ στην περίφημη λίστα αναμονής για ένα κρεβάτι σε Μονάδα, περιμένοντας ουσιαστικά μία ευκαιρία για νοσηλεία σε ΜΕΘ, μία ευκαιρία να παλέψουν με άλλους όρους για τη ζωή τους.

Ο μεγάλος αριθμός των ασθενών που ήδη νοσηλεύονται σε Εντατική αποτελεί έναν αρνητικό δείκτη για την πορεία της επιδημίας, με δεδομένο πως για έναν στους τρεις ασθενείς στις ΜΕΘ η έκβαση είναι μοιραία.

Η κυκλοφορία του ιού Α(Η1Ν1), του ιού που κυριαρχεί εφέτος στην Ελλάδα και σε όλο το βόρειο ημισφαίριο, επιβεβαιώνει τους επιστήμονες που μιλούν για έναν επιθετικό ιό που πλήττει κυρίως ανθρώπους ηλικίας κάτω των 65 χρόνων, με “προτίμηση” σε νέους και παιδιά.

Τα διαθέσιμα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), μέχρι και την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου, έδειχναν την έντονη κυκλοφορία της εποχικής γρίπης, καθώς μέσα σε μία εβδομάδα καταγράφηκαν 57 εισαγωγές σε ΜΕΘ και 20 θάνατοι. Συνολικά έχουν γίνει 165 νοσηλείες σε ΜΕΘ και έχουν αναφερθεί 38 θάνατοι. Τα στοιχεία για την εβδομάδα μέχρι και τις 10 Φεβρουαρίου θα ανακοινωθούν αύριο, ωστόσο θεωρείται βέβαιο πως θα αποτυπώνουν έντονη ανοδική τάση σε νοσηλείες και θανάτους.

Μεγάλος αριθμός ασθενών αφορούσε ανθρώπους ηλικίας έως 60 χρόνων, ενώ καταγράφηκαν και νοσηλείες 9 ανηλίκων.

Άλλο κοινό χαρακτηριστικό των ατόμων που έπληξε η εποχική γρίπη είναι ότι δεν είχαν λάβει το αντιγριπικό εμβόλιο, παρότι πολλοί έξ αυτών ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία ήταν αναγκαίος ο αντιγριπικός εμβολιασμός. Είναι χαρακτηριστικό ότι δύο θανατηφόρα περιστατικά που αναφέρθηκαν από Λαμία και Ρόδο τις τελευταίες ημέρες αφορούσαν ανθρώπους που δεν είχαν εμβολιαστεί παρότι έπρεπε να έχουν λάβει το εμβόλιο.

Στην πρώτη περίπτωση ήταν μία ηλικιωμένη και στη δεύτερη ήταν 33χρονος ανοσοκατεσταλμένος. Μάλιστα, η περίπτωση του δεύτερου θύματος αναδεικνύει και μια άλλη πτυχή της επιδημιολογικής επιτήρησης: ως θύματα της γρίπης καταγράφονται μόνο εκείνοι οι ασθενείς οι οποίοι ελέγχθηκαν για τους ιούς της γρίπης, και όχι εκείνοι που καταλήγουν απο συνοδεία νοσήματα ή άλλες αιτίες που σχετίζονται με τη γρίπη. Έτσι, ο συγκεκριμένος άνδρας που δηλώθηκε ότι είχε τουλάχιστον δύο ημέρες συμπτώματα γρίπης, κατέληξε στο νοσοκομείο Ρόδου χωρίς να έχει γίνει αυτός ο έλεγχος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας