Γιατί «ντρέπεται» για την G4S ο νέος διοικητής της ΕΥΠ

1965
g4s

Μια νέα σελίδα στο φαινόμενο που οι αγγλοσάξονες αποκαλούν Revolving Doors (τις περιστρεφόμενες πόρτες, που φέρνουν στελέχη ιδιωτικών επιχειρήσεων στον κρατικό τομέα και αντίστροφα) συνιστά ο διορισμός του Παναγιώτη Κοντολέων στη θέση του διοικητή της ΕΥΠ.

Ο Κοντολέων ήταν γενικός Διευθυντής στην Ελλάδα της πολυεθνικής G4S, η οποία μεταξύ άλλων προωθούσε την ιδιωτικοποίηση των βρετανικών αρχών ασφαλείας, προσέφερε υπηρεσίες στους παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς αλλά και σε ελληνικά κέντρα φύλαξης μεταναστών.

Έχει ενδιαφέρον ότι ο νέος διοικητής της ΕΥΠ φρόντισε να σβήσει τo προφίλ με το βιογραφικό του από το Linkedin ενώ στη σελίδα με τα στελέχη της G4S υπάρχει μια… τρύπα εκεί όπου υποθέτουμε πρέπει να βρισκόταν η φωτογραφία του παλαιού γενικού διευθυντή.

Το να σβήνεις βέβαια το επαγγελματικό σου προφίλ (αφήνοντας όλα τα ίχνη του στο ίντερνετ) δεν είναι κάτι που θα περίμενε κανείς από τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών μιας χώρας. Το πραγματικό ερώτημα όμως είναι γιατί κάποιοι θέλουν να ξεχάσουν τη σχέση του Κοντολέων με τη συγκεκριμένη εταιρεία.

Όπως είχαμε εξηγήσει στο αφιέρωμα του INFO-WAR η G4S είναι η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία του πλανήτη σε αριθμό υπαλλήλων και δραστηριοποιείται σε 125 χώρες.

Για την ιστορία η G4S υποστηρίζει συχνά σε ανακοινώσεις της ότι χωρίς αυτή δεν θα είχε επιτευχθεί η μετάβαση στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα αφού ανέλαβε υπηρεσίες χρηματαποστολών και άλλων σχετικών υπηρεσιών ασφαλείας. Αργότερα μάλιστα δήλωνε στο δίκτυο Bloomberg ότι προετοιμαζόταν και για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Η G4S δραστηριοποιoύνταν στους εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, οι οποίοι είναι παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου. Όπως ανέφερε παλαιότερα ο δημοσιογράφος και ερευνητής Τόνι Γκόσλινγκ “η συγκεκριμένη εταιρεία προσέφερε κάθε είδους υπηρεσίες στους ισραηλινούς συμπεριλαμβανομένου και του ελέγχου των ισραηλινών φυλακίων”. Ύστερα από την διεθνή καμπάνια που ξεκίνησε το BDS και άλλες οργανώσεις για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, η εταιρεία αναγκάστηκε να πουλήσει τη θυγατρική της στο Ισραήλ. Σήμερα το ίδιο “έργο” προσφέρει το διάδοχο επιχειρηματικό σχήμα της G4S στο Ισραήλ, που ονομάζεται G1.

Όπως είχε αναφέρει ο δημοσιογράφος Αποστόλης Φωτιάδης η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο χρησιμοποιεί ήδη τις υπηρεσίες της G4S στα hotspot της Ελλάδας.

Η G4S όμως έχει κατηγορηθεί και για την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της βρετανικής αστυνομίας. Όπως ανέφερε το Russia Today “ουσιαστικά η G4S κατάπιε την αστυνομία (στη Βρετανία). Άρχισαν να λειτουργούν αστυνομικά τμήματα και να αναλαμβάνουν άλλες υπηρεσίες που ανήκαν στην αστυνομία. Σε περιοχές όπως το Μπέρμινχαμ ήθελαν να ελέγχουν ακόμη και τα κέντρα κράτησης μέσα στα αστυνομικά τμήματα”.

Επικριτές της εταιρείας ανέφεραν ότι η ιδιωτικοποίηση των φυλακών θα οδηγούσε σε συνθήκες ανάλογες με αυτές που επικρατούν στις ΗΠΑ, όπου εταιρείες έχουν κατηγορηθεί ότι ασκούσαν πιέσεις στην αστυνομία και σε δικαστές να στέλνουν περισσότερους ανθρώπους στη φυλακή, αυξάνοντας έτσι την πελατεία τους.

H G4S είχε κατηγορηθεί το 2013 για απάτη κατά του βρετανικού δημοσίου (συγκεκριμένα ότι έβαζε βραχιολάκια παρακολούθησης ακόμη και σε φυλακισμένους που δεν χρειάζονταν), ώστε να παίρνει το αντίτιμο από το βρετανικό δημόσιο. Διοικητική έρευνα δεν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εταιρεία το έκανε εσκεμμένα αλλά παρόλα αυτά η G4S αναγκάστηκε να πληρώσει 109 εκατομμύρια στερλίνες στη βρετανική κυβέρνηση.

Οι προσπάθειες πάντως της G4S στην Αγγλία δέχθηκαν σοβαρό πλήγμα όταν απέτυχε παταγωδώς να προσφέρει τις υπηρεσίες που είχε υποσχεθεί για την φύλαξη των ολυμπιακών εγκαταστάσεων το 2012, γεγονός που ανάγκασε τη βρετανική κυβέρνηση να αναθέσει τη φύλαξη ακόμη και στο στρατό.

Να σημειωθεί ότι η εταιρεία, η οποία χρησιμοποιείται σε αρκετές χώρες και για την φύλαξη εγκαταστάσεων προσφύγων αλλά και την απέλαση μεταναστών είχε κατηγορηθεί το 2010 για τη δολοφονία του 46χρονου μετανάστη από την Αγκόλα Τζίμι Μουμπένγκα.

Κατά τη διάρκεια της απέλασής του από τη Μεγάλη Βρετανία, φρουροί της G4S τον ακινητοποίησαν στο κάθισμά του με μια τεχνική που είναι γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσει ασφυξία. Ο Μουμπένγκα πέθανε κατά τη διάρκεια της πτήσης. Νωρίτερα ακούστηκε να φωνάζει «σας παρακαλώ μην το κάνετε αυτό» και «με σκοτώνουν».

Δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο έκαναν τότε λόγο για απάνθρωπες και ιδιαίτερα βίαιες τεχνικές που χρησιμοποιούνταν από τους ειδικούς φρουρούς – οι οποίοι όμως αθωώθηκαν από την κατηγορία της ανθρωποκτονίας.

Πηγή: info-war.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας