Ο Mevlut Cavucoglu συναντά σήμερα τον Zigmar Gabriel, στο Γκόσλαρ, με στόχο να σπάσει ο «πάγος» στις σχέσεις της Αγκυρας με το Βερολίνο.
Σε άρθρο του στον γερμανικό Τύπο, την Παρασκευή, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για νέα αρχή στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ενώ υπενθύμισε ότι οι εντάσεις ξεκίνησαν έπειτα από την ψηφοφορία στην Μπούντεσταγκ για τη γενοκτονία των Αρμενίων. Ο ίδιος ανέφερε ότι οι σχέσεις επιδεινώθηκαν επειδή το Βερολίνο δεν στήριξε την Αγκυρα, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το καλοκαίρι του 2016.
Από την άλλη, στο Βερολίνο είχαν προκαλέσει αντιδράσεις οι εκκαθαρίσεις του Tayyip Erdogan, μετά το πραξικόπημα, αλλά και τα σχέδια για εμφανίσεις Τούρκων αξιωματούχων στη Γερμανία πριν από το δημοψήφισμα για την τουρκική συνταγματική μεταρρύθμιση. Τότε, Erdogan και Cavucoglu συνέκριναν τους Γερμανούς πολιτικούς με τους ναζί και η κρίση κορυφώθηκε όταν οι τουρκικές αρχές άρχισαν να συλλαμβάνουν Γερμανούς υπηκόους, ανάμεσά τους και ο ανταποκριτής της Die Welt Ντενίζ Γιουτζέλ.
Γιατί όμως η Άγκυρα επιδιώκει μια βελτίωση των σχέσεων με την ΕΕ και την Γερμανία; Ο πρόεδρος των Γερμανών Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ θεωρεί ότι οι λόγοι είναι οικονομικοί: «Η Τουρκία χρειάζεται Γερμανούς τουρίστες και γερμανικές επενδύσεις», δήλωσε στην Deutsche Welle. Τα στατιστικά στοιχεία ωστόσο δείχνουν ότι το 2017 η τουρκική οικονομία κατέγραψε ανάπτυξη μεγαλύτερη από 11%. Ίσως όμως τελικά ο ίδιος ο Ερντογάν να δίνει την απάντηση: «Θα πρέπει να περιορίσουμε τον αριθμό των εχθρών μας και να αυξήσουμε τον αριθμό των φίλων μας», έχει δηλώσει. Την τελευταία περίοδο, η Αγκυρα έχει ανοιχτά μέτωπα με τις ΗΠΑ, αρκετές αραβικές χώρες και πιο πρόσφατα με το Ισραήλ.
Πάντως, ο Cavucoglu επισήμανε ότι δεν θέλει να ερμηνευθεί η προσπάθεια επαναπροσέγγισης με τη Γερμανία ως αδυναμία. Για αυτό και δήλωσε στο dpa: «Αν η Γερμανία κάνει ένα βήμα προς την πλευρά μας, εμείς θα κάνουμε δύο. Δεν πρόκειται για αδυναμία, το κάνουμε με τη καρδιά μας. Αν όμως η Γερμανία απειλήσει την Τουρκία, η Τουρκία θα αντεπιτεθεί».