Για το θέμα των ερευνών και των εξορύξεων στην Ήπειρο

4561
δικαστική

Μετά το χθεσινό μεγάλο συλλαλητήριο στα Γιάννενα, θεωρώ ότι το θέμα θα πάρει την κανονική του διάσταση, η οποία θα έχει και  πολιτικά χαρακτηριστικά, παίρνω την πρωτοβουλία και σας στέλνω όλο το υλικό (Συμβάσεις, Συμβάσεις παραχωρήσεων, Στρατηγικές μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων κλπ. κλπ.) έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης εικόνα για την κατάσταση στην Δυτική Ελλάδα.

Περιληπτικά κι επειδή με το συγκεκριμένο θέμα έχω ασχοληθεί από το 2013, με την ιδιότητα μου ως μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Παράρτημα Ηπείρου) θα ήθελα να σημειώσω τα εξής:

  1. Το συγκεκριμένο έργο αφορά στο κομμάτι της έρευνας και της ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ (οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί ΑΥΤΟ λένε) σχεδόν όλη τη Δυτική Ελλάδα. Τα χερσαία “οικόπεδα” που παραχωρούνται ξεκινάνε από το Γράμμο και χωρίς καμιά σχεδόν “διακοπή” καταλήγουν στο Κατάκολο. Η ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ενός τέτοιου μεγέθους τμήματος της χώρας στα ιδιωτικά συμφέροντα (REPSOL, «EnergeanOil &G as-Ενεργειακή Αιγαίου Α. Ε. Έρευνας και Παραγωγής Υδατανθράκων» και PetraPetroleum INC), από μόνη της συνιστά έγκλημα. Αν μπείτε στον κόπο και διαβάσετε τις συμβάσεις παραχώρησης, θα δείτε ότι ολόκληροι νομοί παραχωρούνται. Για παράδειγμα στο Νομό Άρτας, είναι υπό παραχώρηση ολόκληρος ο νομός, με εξαίρεση 300 ΜΕΤΡΑ από τη ζώνη RAMSAR και τις περιοχές Natura του Αμβρακικού και των εκβολών του Αράχθου.
  2. Αν διαβάσετε τις ΣΜΠΕ επίσης θα δείτε ότι δεν υπάρχουν οι κατάλληλες προβλέψεις για τις αντίστοιχες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων  για τη φάση των σεισμικών ερευνών. Αντίθετα έχει κατατεθεί ένα Περιβαλλοντικό σχέδιο δράσης (που δεν δεσμεύει ΚΑΝΕΝΑΝ, κι αυτό το δείχνει η ζωή γιατί στην περιοχή των Ιωαννίνων που έχουν ξεκινήσει οι έρευνες ουσιαστικά δεν τηρείται ούτε αυτό) το οποίο κυριαρχείται από ασάφειες  που αφορούν σε μειώσεις του εύρους της περιοχής ερευνών, στο πλήθος, το μέγεθος, και την περιγραφή των σεισμικών διασκοπίσεων και των συνοδών έργων, της ηχορύπανσης, της απόστασης από τους οικισμούς αλλά και παραλείψεις στην περιγραφή της 2ης κα 3ης φάσης της έρευνας που αφορά στις ερευνητικές γεωτρήσεις.  Δεν υπάρχουν  αναφορές σε σχέδια πρόληψης: αρνητικών συμβάντων, διαχείρισης των αποβλήτων, αστοχίες των μηχανημάτων και μείωσης της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος στο πεδίο των σεισμικών ερευνών και γεωτρήσεων. Ειδικά για την δεύτερη φάση των συμβάσεων ( την παραγωγική) ΔΕΝ υπάρχει τίποτα που να απαντά στα κρίσιμα ερωτήματα  σε σχέση με τους κινδύνους τους προερχόμενους από τη σεισμικότητα της περιοχής, τη διατάραξη του υδάτινου δυναμικού, του οικιστικού περιβάλλοντος, της πανίδας και της χλωρίδας.
  3. Σε ότι αφορά στον ελεγκτικό μηχανισμό οι ίδιες οι συμβάσεις αναφέρονται σε σε έναν ίδιο της εταιρείας μηχανισμό ελέγχου αποτελούμενο από οκτώ υπαλλήλους που θα συλλέγουν τα στοιχεία για την εταιρεία και εκείνη θα τα αποδίδει στο Υπουργείο (με βάση την Σ. Μ. Π. Ε. έχει την υποχρέωση σύστασης Μονάδας Περιβάλλοντος στο οργανόγραμμα της). Σημειώνουμε ότι στην Σ. Μ. Π. Ε. γίνεται εκτενής αναφορά στο σύστημα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης των επιπτώσεων σε κρίσιμους αποδέκτες, αλλά και σε δείκτες που έχουν θεσπιστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες ή έχουν προταθεί από τις τοπικές αρχές, σύστημα το οποίο θα πρέπει να πιστοποιηθεί από ανεξάρτητο, εξωτερικό και αναγνωρισμένο φορέα πιστοποίησης (σελ.49,50,51).
  4. Στις περιοχές των ερευνών υπάρχει μεγάλος υδροφόρος ορίζοντας ( 5 ποταμοί) που υδροδοτούν την χώρα και προφανώς παίζουν και ρόλο  στην αγροτική οικονομία, εκτός από το οικοσύστημα. Το βάθος των γεωτρήσεων θα ξεπεράσει τον υδροφόρο ορίζοντα. Μια οποιαδήποτε αστοχία θα αποβεί μοιραία για τα νερά της Ελλάδας.
  5. Λόγω της γεωλογικής σύνθεσης και ηλικίας της περιοχής, οι υδρογονάνθρακες βρίσκονται μέσα σε σχιστολιθικά πετρώματα. Οι μελέτες του ΙΓΜΕ έδειξαν ότι οι περιοχές αυτές διαθέτουν  μη συμβατικούς υδρογονάνθρακες, σχιστολιθικό φυσικό αέριο και σχιστολιθικό πετρέλαιο. Οπότε οι μέθοδοι εξόρυξης θα είναι της μορφής Hydraulic fracturing. Από τις υπογεγραμμένες συμβάσεις ΔΕΝ αποκλείεται ακόμη και το fracking, καθώς οι συμβάσεις αναφέρουν ότι για την εκμετάλλευση “θα επιλεγεί η κατάλληλη μέθοδος”. ΔΕΝ υπάρχει ΟΥΤΕ εθνική ΟΥΤΕ ευρωπαϊκή νομοθεσία που να ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ το fracking, το οποίο σε γενικές γραμμές είναι ο τρόπος ερημοποίησης μιας περιοχής. Τέτοιες μέθοδοι χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, αλλά εκεί έχουν κάνει την επιλογή να ερημοποιούν ολόκληρες περιοχές στο μέγεθος της Γαλλίας προκειμένου να μπορούν να ελέγχουν την τιμή του βαρελιού του πετρελαίου.
  6. Να μην ξεχνάμε ότι ολόκληρη η χώρα είναι “ζωσμένη” με “οικόπεδα” εξορύξεων κι είναι ουσιαστικά παραχωρημένη στα συμφέροντα των πολυεθνικών. Κι ότι οι Αμερικανοί προκειμένου να μην επιτρέψουν στην Ρωσία να μπει δυναμικά στην αγορά υδρογονανθράκων θα κάνουν τα πάντα!  Το ίδιο βέβαια θα κάνουν και οι Ρώσοι!
  7. Η Ήπειρος έχει πρωτογενή τομέα αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής και είναι το βαρύ πυροβολικό για τον τουρισμό ( θαλάσσιο και ορεινό) από τα ΔΥΤΙΚΑ. Οι εξορύξεις πετρελαίου είναι ΜΟΝΟΔΡΟΜΙΚΗ οικονομική δραστηριότητα! ΔΕΝ μπορεί να υπάρχει σε συνέργεια με καμιά άλλη!
  8. Το οικονομικό μέρος των συμβάσεων το αφήνω. Άλλωστε όταν το 2014 είχαν έρθει για κύρωση στη Βουλή κάποιες από αυτές τις συμβάσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ τότε τις καταψήφισε για όλα τα πιο πάνω αλλά και για το ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει κανένα οικονομικό όφελος για τη χώρα.

Κι εδώ το link του Υπουργείου όπου υπάρχουν όλα αυτά:

http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=877&language=el-GR

Αυτά τα λίγα.

Εμείς εδώ στην Ήπειρο λέμε καθαρά: ΟΧΙ στις έρευνες ΟΧΙ στις εξορύξεις πετρελαίου

Και θα παλέψουμε για τον τόπο μας, για τα νερά μας, για τα δάση μας, για τα βουνά μας, για τη ζωή μας, για τα σπίτια μας.

*Η Βάσω Αμπελογιάννη είναι μέλος της ΚΕ του Αριστερού Ρεύματος και του ΠΣ της ΛΑ.Ε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας