Γεωπολιτική ”ζαριά” Άσαντ προς Μπάιντεν-«Tα ”σπάω” με Ρωσία, αν με αναγνωρίσεις!»

693
Γεωπολιτική ''ζαριά'' Άσαντ προς Μπάιντεν

Δημοσιεύουμε με κάθε επιφύλαξη από το pentapostagma ρεπορτάζ για προτάσεις της Συρίας προς ΗΠΑ, οι οποίες χρήζουν επιβεβαίωσης από τις επίσημες συριακές και ρωσικές πηγές.

Περίεργες ανακατατάξεις εξυφαίνονται τα στρατηγικά επιτελεία των Περιφερειακών δυνάμεων, μετά την εγκατάλειψη του Αφγανιστάν από τις ΗΠΑ, καθώς ήλθε στο φώς της δημοσιότητας πως ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, έστειλε μια συριακή αντιπροσωπεία στην Ουάσιγκτον για να πραγματοποιήσει συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σχετικά με τη συνεχιζόμενη αμερικανική παρουσία στη Συρία.

Σύμφωνα με το Middle East Monitor, οι Συριακές αρχές είναι δυσαρεστημένες με την απροθυμία της Ρωσίας, να αλλάξει ριζικά την κατάσταση στη Συρία και να συνεχίσουν να πολεμούν μαχητές και παράνομες ομάδες. Ταυτόχρονα, η Δαμασκός μπορεί να προσφέρει στις Ηνωμένες Πολιτείες, μια μάλλον προσοδοφόρα προσφορά σχετικά με την ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων σε αρκετές περιοχές της χώρας και όχι μόνο στο ανατολικό τμήμα της αραβικής δημοκρατίας.

Σε αυτό το σημείο, πρέπει να αναφέρουμε ότι υπάρχει παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στη Συρία από την κυβέρνηση Ομπάμα. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν περίπου 900 Αμερικανοί στρατιώτες στα βορειοανατολικά της χώρας. Στα χαρτιά, η παρουσία των ΗΠΑ αφορά την υποστήριξη των Κουρδικών Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), ενάντια στο ISIS. Αλλά η κατοχή, είναι επίσης μέρος του οικονομικού πολέμου της Ουάσινγκτον εναντίον της Δαμασκού.

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι η Ουάσιγκτον μπορεί κάλλιστα να αναγνωρίσει τη νομιμότητα του Άσαντ, προκειμένου να απομακρύνει τον ρωσικό στρατό από την περιοχή.

«Το συριακό καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, έστειλε έναν απεσταλμένο στις Ηνωμένες Πολιτείες, για να συζητήσουν την επανέναρξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών ως αποτέλεσμα, της φερόμενης ρήξης μεταξύ του καθεστώτος και του μακροχρόνιου συμμάχου του, της Ρωσίας». αναφέρει το έντυπο “Middle East Monitor”.

«Ο Αλ Άσαντ απευθύνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, με πρόταση συντονισμού «όλων των θεμάτων που σχετίζονται με τη Μέση Ανατολή», υπό την προϋπόθεση ότι η Ουάσινγκτον, αποδέχεται και αναγνωρίζει τη νομιμότητα της συριακής κυβέρνησης». αναφέρει το έντυπο “Middle East Monitor

Η πρόταση επανέναρξης των σχέσεων, είναι συνέπεια των πρόσφατων διαφωνιών μεταξύ Δαμασκού και Μόσχας, κυρίως για τις διαφορές μεταξύ των δύο συμμάχων σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης, της επανάστασης στη νότια Συριακή επαρχία Νταράα. 

Εάν τα μηνύματα του συριακού απεσταλμένου στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι σωστά και η Ουάσινγκτον συμφωνεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις και να αποδεχτεί την κυριαρχία του Άσαντ, αυτό θα περιθωριοποιήσει το ρόλο της Ρωσίας στη Συρία και θα επιφέρει ένα σημαντικό πλήγμα στις σχέσεις της Μόσχας με τον Άσαντ. 

Η Ρωσική πλευρά, δεν έχει σχολιάσει ακόμη αυτές τις πληροφορίες. Οι ειδικοί σημειώνουν, ότι ακόμη και στο πλαίσιο της μεταφοράς στρατιωτικών εγκαταστάσεων στη Συρία από τη Ρωσία, η Δαμασκός μπορεί να αθετήσει τις συμφωνίες της, εάν πραγματοποιηθεί η ανακοινωθείσα συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Η Ουάσινγκτον ενδιαφέρεται εξαιρετικά, για την «απομάκρυνση» της Ρωσίας από τη Συρία. Στην πραγματικότητα, η ανεπτυγμένη υποδομή των ρωσικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων, θα πάψει πλέον να απειλεί το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες με οποιονδήποτε τρόπο. Επιπλέον, η Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, θα μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτές τις εγκαταστάσεις, ειδικά αφού οι ΗΠΑ έχουν χάσει την επιρροή τους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν σημειώνει ειδικός.

Αυτήν την εκδοχή των πραγμάτων, έρχεται να περιπλέξει με μία συνέντευξή του ο Πρόεδρος Μπάιντεν, που παραχώρησε  στο ABC το βράδυ της Τετάρτης, όπου επεσήμανε τις λεγόμενες «απειλές» στη Συρία και την Αφρική.

«Υπάρχει μια πολύ μεγαλύτερη απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη Συρία. Υπάρχει μια πολύ μεγαλύτερη απειλή από την Ανατολική Αφρική. Υπάρχει σημαντική μεγαλύτερη απειλή, για άλλα μέρη του κόσμου από ό, τι για τα βουνά του Αφγανιστάν, δεν έχουμε στρατό στη Συρία για να βεβαιωθούμε ότι θα προστατευτούμε» είπε.

Η περιοχή της Συρίας όπου αναπτύσσονται αμερικανικά στρατεύματα, είναι εκεί όπου βρίσκονται, τα περισσότερα από τα κοιτάσματα πετρελαίου της χώρας. Με την κατάληψη της περιοχής, οι ΗΠΑ κρατούν τον ζωτικό πόρο μακριά από τα χέρια της συριακής κυβέρνησης. Οι ΗΠΑ διατηρούν επίσης σαρωτικές κυρώσεις στη Συρία, που στοχεύουν συγκεκριμένα τους τομείς της ενέργειας και των κατασκευών, καθιστώντας δύσκολη την ανοικοδόμηση μετά από 10 χρόνια πολέμου.

«Η κυβέρνηση Μπάιντεν, δεν σχεδιάζει να αποχωρήσει από τη Συρία και τα σχόλια του Μπάιντεν, υποδηλώνουν ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να ετοιμάζονται να στείλουν περισσότερα στρατεύματα. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πρόσφατα, ότι τερματίζουν την «πολεμική» αποστολή τους στο Ιράκ αλλά τα στρατεύματα θα παραμείνουν σε συμβουλευτικό ρόλο επ ‘αόριστον. Ένας από τους λόγους, που οι ΗΠΑ δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τις βάσεις τους στο Ιράκ, είναι ότι υποστηρίζουν την κατάληψη της Συρίας», αναφέρει ο δημοσιογράφος Dave DeCamp του news.antiwar.com.

Οι ΗΠΑ επεκτείνουν επίσης τις επιχειρήσεις ειδικών δυνάμεων, σε όλη την αφρικανική ήπειρο. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό δήλωσε, ότι ενέκρινε την ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων στη χώρα του.

Ο Μπάιντεν κλιμάκωσε πρόσφατα, τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον της αλ Σαμπάμπ στη Σομαλία, μια άλλη περιοχή που ισχυρίζεται ότι υπάρχουν απειλές που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ. Στα τέλη Ιουλίου και αρχές Αυγούστου, οι ΗΠΑ βομβάρδισαν τη Σομαλία τρεις φορές μετά από μια μακρά παύση των επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη χώρα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται, ότι η Αλ Σαμπάμπ αποτελεί απειλή για την αμερικανική πατρίδα λόγω της υπαγωγής τους στην Αλ Κάιντα. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η Αλ Σαμπάαμπ, είναι μια τοπική ομάδα που δεσμεύτηκε μόνο για πίστη στην Αλ Κάιντα μετά από χρόνια μάχης με τις ΗΠΑ και τους πληρεξούσιους τους, συμπεριλαμβανομένης μιας Αιθιοπικής εισβολής που υποστηρίζεται απο τις ΗΠΑ. Η πρώτη επίθεση που δέχτηκε η Αλ Σαμπάμπ, ήταν το 2007 εναντίον Αιθιοπών στρατιωτών στο Μογκαντίσου. Μόλις το 2012 η ομάδα δεσμεύτηκε για πίστη στην ΑΛ Κάιντα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας