Γερμανός αναλυτής Robert Halver:'' Mόνη λύση η έξοδος από το ευρώ''

2601

Ο Γερμανός οικονομολόγος Roberτ Halver δεν είναι αριστερός αλλά είναι ένας οξυδερκής και συνάμα ρεαλιστής αναλυτής, που θέλει να βλέπει κατάματα, χωρίς παγιδευτικές ωραιοποιήσεις την πραγματικότητα.
Γι’ αυτό, ο Robert Halver, ακόμα και τώρα που τα ”παπαγαλάκια” προπαγανδίζουν έντονα πως η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται και ότι μπαίνει, τάχα, σταδιακά σε τροχιά υγιούς και μακρόχρονης ανάπτυξης, δυσπιστεί και βλέπει περισσότερο σε αυτές τις εκτιμήσεις το άγχος των κέντρων της ΕΕ και της Γερμανίας να εμφανίσουν, μετά από τρία μνημόνια, κάποια επιτυχία”, η οποία να προσφέρει κάποιο άλλοθι στην μακρόχρονη αποτυχία τους στο ελληνικό ” πειραματόζωο”.
Αυτοί είναι οι λόγοι που Robert Halver επιμένει διορατικά πως η μόνη διέξοδος για την Ελλάδα είναι και σήμερα και ίσως σήμερα περισσότερο από χθες, η έξοδος από το ευρώ, με ελληνικό εθνικό νόμισμα, έστω και για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα.
Μάλιστα, εξαιρετικά ευφυώς ο Robert Halver συνδυάζει αυτήν την έξοδο με την ανάγκη της εξ ολοκλήρου διαγραφής του χρέους, κάτι που αρνούνται ακόμα και να φανταστούν οι εγχώριοι δουλοπρεπής κατεστημένοι κύκλοι.
Και κάτι ακόμα, οι ρεαλιστικές προτάσεις ενός αναλυτή, όπως ο Robert Halver, που δεν έχει καμιά σχέση με την Αριστερά και οι οποίες απόψεις είναι υποβαθμισμένενες μέχρι εκμηδενίσεως από τα ελληνικά μίντια, έρχονται να υποδηλώσουν σαφώς ότι τα μεγάλα αιτήματα του εθνικού νομίσματος και της διαγραφής του χρέους, δεν έχουν ”ιδεολογικό” χαρακτήρα αλλά συνιστούν επείγουσες αφετηριακές εθνικές ανάγκες και αφετηριακές εθνικές προτεραιότητες για να μπορέσει να ανασυγκροτηθεί και να αναγεννηθεί η Ελλάδα.
Αν οι δυνάμεις του μεγαλοαστικού πολιτικού και οικονομικού μπλοκ, από την φασίζουσα και τη συντηρητική δεξιά, ως τις ”σοσιαλ” φιλελεύθερες δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ Νο2 και του ΣΥΡΙΖΑ, είναι σφόδρα αντίθετες στο εθνικό νόμισμα και τρέμουν ακόμα και την ανακίνηση του ζητήματος της διαγραφής του χρέους, αυτό οφείλεται κυρίως και όχι μόνο, στην βαθύτατη και οργανική εξάρτηση τους από ξένα κέντρα και στην διαχρονική ανάγκη τους να ”βολεύονται” στη ”σιγουριάμιας ιμπεριαλιστικής ομπρέλας.

Κ.Ζ

Ολόκληρο το ρεπορτάζ της Deutsche Welle σχετικά με τις δηλώσεις του Robert Halver έχει ως εξής:

O γερμανός αναλυτής RobertHalver παραμένει πεπεισμένος ότι μόνο χωρίς ευρώ και με διαγραφή ολόκληρου του δημοσίου χρέους η Ελλάδα θα καταφέρει να ορθοποδήσει.
Ο φυσικός χώρος του Robert Halver, ενός από τους πιο τηλεοπτικά προβεβλημένους αναλυτές στη Γερμανία, είναι το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, όπου καθορίζεται η τύχη κορυφαίων γερμανικών επιχειρήσεων. Η Deutsche Welle συνάντησε τον Robert Halver στον εξώστη του χρηματιστηρίου για να τον ρωτήσει αν εμμένει ακόμα σήμερα στην πάγια θέση του για αποχώρηση της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.
“Η ελληνική οικονομία έχει εν μέρει σταθεροποιηθεί, σε χαμηλά όμως επίπεδα, λέει ο γερμανός αναλυτής αγορών. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν μια χώρα σαν την Ελλάδα μπορεί να αντέξει στον ασφυκτικό κορσέ του ευρώ. Δεν επικρίνω την Ελλάδα, είναι απλά γεγονός. Δεν είναι πιο σημαντικό να δοθεί στην χώρα η δυνατότητα πραγματικής ανάπτυξης; Η πρότασή μου ήταν πάντα να αποχωρήσει η χώρα από το ευρώ για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, να διαγραφεί εξ΄ ολοκλήρου το χρέος, έτσι ώστε η ελληνική οικονομία να καταφέρει μέσα από την υποτίμηση να ανασάνει. Και μετά από μερικά χρόνια να επιστρέψει στην Ευρωζώνη. Είναι σίγουρα προτιμότερη μια προσωρινή έξοδος από μια εξαντλητική πολιτική λιτότητας, η οποία στρέφει τους νέους της χώρας κατά της Ευρώπης, από τη στιγμή που δεν τους διασφαλίζει καμία προοπτική”.
“Μικρές επιτυχίες” οι πρόοδοι της ελληνικής οικονομίας
Κατά την εκτίμηση του γερμανού αναλυτή στην ιδιωτική τράπεζα Baader Bank οι οικονομικές πρόοδοι της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα δεν είναι παρά “μικρές επιτυχίες”.
Θεωρεί ότι η χώρα δεν θα σταματήσει να χρειάζεται εκτός συνόρων οικονομική στήριξη. Η χορήγηση πιστώσεων προς την Ελλάδα θα συνεχιστεί, δηλώνει στην DW o Robert Halver: “Όταν έχεις ένα σκληρό νόμισμα όπως το ευρώ δεν αρκεί να τα καταφέρεις για ένα ή δύο χρόνια, αλλά μακροπρόθεσμα, το οποίο είναι δύσκολο. Μια οικονομία που θέλει να αναπτυχθεί θα πρέπει κατ΄ αρχήν να ηρεμήσει για να σταθεί ξανά στα πόδια της. Μικρές επιτυχίες, που ικανοποιούν κάποιους θεωρητικούς σε Βρυξέλλες ή Γερμανία, δεν επιλύουν το πρόβλημα. Το ερώτημα είναι κατά πόσο η οικονομία έχει ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της για να διασφαλίσει θέσεις απασχόλησης. Το ζητούμενο είναι να δοθεί προοπτική στον πληθυσμό. Δεν νομίζω ότι αρκούν οι συνεχείς οικονομικές ενισχύσεις για να τερματιστεί η κρίση στην Ελλάδα”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας