Γερμανία: Όπλα γιοκ στην Τουρκία. Σε ρήξη οι σχέσεις τους

1610
Γερμανία

Έντεκα στρατιωτικές παραγγελίες έχει μπλοκάρει η Γερμανία προς την Τουρκία, με κύρια αιτία την θεωρούμενη από το Βερολίνο ως καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις κουρδικές περιοχές της χώρας. Η κίνηση πάντως δεν αναμένεται να πλήξει την Άγκυρα στρατιωτικά.
Η απόφαση ελήφθη πολύ πριν την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δυο χωρών εξαιτίας των συγκρίσεων της σημερινής Γερμανίας με εκείνη της ναζιστικής περιόδου από τον Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και την απαγόρευση των εμφανίσεων Τούρκων υπουργών στη Γερμανία ενόψει του δημοψηφίσματος στην Τουρκία. Ο Γιαν Φαν Άκεν, βουλευτής του γερμανικού κόμματος Die Linke («Η Αριστερά»), σημειώνει ότι «αιφνιδιαστικά η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αρνήθηκε να προχωρήσει τους τελευταίους τρεις μήνες σε εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία. Πρόκειται συνολικά για 11 εξαγωγές. Αυτό είναι κάτι καινούργιο και δείχνει ότι δεν πρέπει απαραίτητα να προμηθεύει κανείς με όπλα χώρες που ανήκουν στο ΝΑΤΟ εάν αυτές καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Η ανησυχία που εκφράζεται είναι κυρίως ότι τα όπλα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον των Κούρδων. Επίσημα, οι επιχειρήσεις της τουρκικής αστυνομίας και του τουρκικού στρατού στρέφονται μόνον εναντίον του παράνομου κουρδικού κόμματος PKK, το οποίο είναι απαγορευμένο τόσο στην Τουρκία όσο και στη Γερμανία και συμπεριλαμβάνεται στη λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων. Ωστόσο έμμεσα πλήττεται και ο κουρδικός πληθυσμός. Πρόσφατα τα Ηνωμένα Έθνη επέρριψαν στην Τουρκία συχνές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις κουρδικές περιοχές.
Η Τουρκία, σημαντικός εμπορικός εταίρος
«Όταν βλέπω ότι με την δύναμη των όπλων διαλύονται διαδηλώσεις, ότι συλλαμβάνονται δημοσιογράφοι, όταν βλέπω πως βομβαρδίζονται κουρδικές πόλεις στη νοτιαανατολική Τουρκία και επίσης πραγματοποιούνται στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία και το Ιράκ, τότε όλοι αυτοί είναι καλοί λόγοι για να μην προμηθεύουμε πλέον με όπλα την Τουρκία», συμπληρώνει ο βουλευτής της ριζοσπαστικής γερμανικής Αριστεράς.
Η Τουρκία είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος τη Γερμανίας σε ό,τι αφορά στις εξαγωγές. Το 2015 εγκρίθηκαν 270 εξαγωγές ύψους 39 εκατομμυρίων ευρώ. Το πρώτο εξάμηνο του 2016, η Τουρκία από την 25η θέση έφθασε στην 8η θέση και η αξία των παραγγελιών άγγιξε  τα 76 εκατομμύρια ευρώ.
Ωστόσο η απαγόρευση των εξαγωγών όπλων δεν επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην Τουρκία στην πραγματικότητα. Η Άγκυρα προσανατολίζεται όλο και περισσότερο προς τη Μόσχα, εξέλιξη την οποία παρακολουθούν με ανησυχία στο ΝΑΤΟ. Προς το παρόν, διαπραγματεύεται με τη Ρωσία για την αγορά αμυντικού εναέριου συστήματος S-400. To σύστημα μπορεί να αναχαιτίζει αεροσκάφη και πυραύλους σε απόσταση 400 χλμ.
Στρατιωτικά η Τουρκία δεν θα πληγεί ιδιαίτερα από την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης, ωστόσο πολιτικά σίγουρα δεν αποτελεί κίνηση αβροφροσύνης, πολύ περισσότερο σε μια περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις των δύο χωρών είναι ιδιαίτερα τεταμένες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας