Γερμανία-Κίνα: Αμοιβαίο ενδιαφέρον για ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων

985
κίνα

Νέα φάση στις σχέσεις Ε.Ε. και Κίνας εγκαινιάζει η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ με την επίσημη επίσκεψή της στο Πεκίνο, καθώς καλεί περισσότερες κινεζικές επιχειρήσεις στη χώρα της για επενδύσεις.

Η στροφή αυτή στις γερμανο-κινεζικές σχέσεις, εάν τελικά ευοδωθεί, θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική την ώρα που ο εμπορικός πόλεμος Κίνας-ΗΠΑ καλά κρατεί με τις συνέπειες να γίνονται πλέον ιδιαίτερα αισθητές στην επιβραδυνόμενη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Προχθές, η κεντρική τράπεζα της Κίνας προέβη σε νέα μέτρα τόνωσης της οικονομίας, σε μία προσπάθεια να αυξήσει τη ρευστότητα στην αγορά.

Ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πιέζει τις αμερικανικές επιχειρήσεις να εξετάσουν τρόπους για να τερματίσουν κάθε δραστηριότητα στην Κίνα, η Μέρκελ διαμήνυσε, κατά την επίσκεψή της στο Πεκίνο, ότι η χώρα της θέλει περισσότερες κινεζικές επενδύσεις, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ελέγχει πολύ αυστηρά ορισμένους τομείς στρατηγικής σημασίας και ειδικά τις υποδομές. Προτείνει δε, να συναφθεί νέα διμερής συμφωνία για τις επενδύσεις μεταξύ Βρυξελλών και Πεκίνου.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Γερμανία θα δεχθεί να κάνουν επενδύσεις κι άλλες κινεζικές εταιρείες και ότι θα χαλαρώσει τους περιορισμούς, ιδίως στις εξαγωγές κάποιων αγαθών, ενώ παράλληλα διαβεβαίωσε ότι η Κίνα θα ανοίξει την οικονομία της περισσότερο. Η Γερμανία, οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές της οποίας με την Κίνα ανήλθαν σε σχεδόν 100 δισεκατομμύρια ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2019, θα ασκήσει την εναλλασσόμενη προεδρία της Ε.Ε. το 2020, όταν η Μέρκελ σχεδιάζει να πραγματοποιηθεί σύνοδος Ε.Ε.-Κίνας προκειμένου να κλειστεί συμφωνία για τις επενδύσεις, αφού πρώτα διαμορφωθεί ενιαία ευρωπαϊκή θέση έναντι της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της υφηλίου.

Λιγότερα αποθεματικά

Εν τω μεταξύ, η κεντρική τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε ότι μειώνει, για τρίτη φορά στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, την ρευστότητα που θα πρέπει να διακρατούν οι τράπεζες ως αποθεματικό, απελευθερώνοντας έτσι στην αγορά 900 δισ. γιουάν (126,35 δισ. δολάρια) με σκοπό τη στήριξη της εξασθενημένης κινεζικής οικονομίας.

Αναλυτές περίμεναν τη λήψη περαιτέρω μέτρων από το Πεκίνο καθώς η κινεζική οικονομία δέχεται ολοένα και περισσότερες πιέσεις από την κλιμακούμενη εμπορική διαμάχη με τις ΗΠΑ και την εξασθενημένη εσωτερική ζήτηση. Στο πλαίσιο αυτό, η κεντρική τράπεζα της Κίνας μειώνει από τις 16 Σεπτεμβρίου την υποχρεωτική αναλογία αποθεματικού των τραπεζών κατά 50 μονάδες βάσης. Στις δύο προηγούμενες αντίστοιχες κινήσεις, η κεντρική τράπεζα της Κίνας είχε απελευθερώσει 800 δισ. γιουάν τον Ιανουάριο και 280 δισ. γιουάν το Μάιο. Αναλυτές εκτιμούν ότι η κινεζική οικονομία θα επιβραδυνθεί ακόμη περισσότερο στο τρίτο τρίμηνο από το ήδη χαμηλό 30ετίας του 6,2% που άγγιξε στο τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου. Μάλιστα κάποιοι οικονομολόγοι αναθεώρησαν επί τα χείρω τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας για το επόμενο έτος κάτω από το 6% μετά και το νέο γύρο δασμών που ανακοινώθηκε πρόσφατα και από τις δύο πλευρές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας