Γερμανία: Έτοιμη να θυσιάσει τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς για αποτροπή ύφεσης

956
σοκ

Στο -0,68% το γερμανικό 10ετές

Η γερμανική κυβέρνηση και συγκεκριμένα η καγκελάριος Angela Merkel και ο υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz, προτίθενται να «θυσιάσουν» την πολιτική μηδενικών δημοσιονομικών ελλειμμάτων (ισοσκελισμένος προϋπολογισμός) και να προχωρήσουν σε δαπάνες που θα δημιουργήσουν ελλείμματα σε περίπτωση που η οικονομία βρεθεί σε ύφεση, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Spiegel -επικαλούμενο πηγές της Καγκελαρίας.

Οι δημοσιονομικές «τρύπες», οι οποίες θα μπορούσαν να προκύψουν σε μια οικονομική κρίση, για παράδειγμα λόγω έλλειψης φορολογικών εσόδων, θα πρέπει να καλυφθούν με νέο χρέος.
«Η κυβέρνηση θέλει να αφήσει τους λεγόμενους αυτόματους σταθεροποιητές να δουλέψουν στην ύφεση.
Η απώλεια εσόδων ή η αύξηση των δαπανών λόγω της κρίσης αντισταθμίζονται από τα δάνεια, τα οποία εξομαλύνουν την πορεία της οικονομίας.
Η απαίτηση ισχύει για τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους, καθώς και για το 2020, ο οποίος θα εγκριθεί από τη Bundestag τον Νοέμβριο.
«Κανείς δεν σκοπεύει να σώσει μια κρίση», δήλωσε ένας κυβερνητικός οικονομικός εμπειρογνώμονας στο Spiegel.

Επιδείνωση στα ομόλογα, στο -0,68% το 10ετές 

Σημαντική άνοδο κατέγραψαν μετά το δημοσίευμα του «Spiegel» οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων.


Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας ανήλθε προς στιγμήν στο -0,66%, πριν σταθεροποιηθεί στο -0,69%, ενώ χθες είχε διολισθήσει στο νέο ιστορικό χαμηλό του -0,701%.

 


O δείκτης DAX στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης διεύρυνε τα κέρδη του μετά το δημοσίευμα, σημειώνοντας άνοδο 1,2% στις 11.549 μονάδες.

Συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας

Σημειώνεται ότι στοιχεία που δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο του 2019 και οι οικονομολόγοι εκτιμούν πως ενδέχεται να συρρικνωθεί περαιτέρω στο τρίτο, κάτι που θα σήμαινε τεχνική ύφεση.
Ειδικότερα, το ΑΕΠ της Γερμανίας συρρικνώθηκε κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση, έναντι αύξησης 0,4% το προηγούμενο τρίμηνο, με τα στοιχεία να επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Παράλληλα, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους το ΑΕΠ παρέμεινε στάσιμο, έναντι ανόδου 0,6% το δεύτερο τρίμηνο του 2018, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν συρρίκνωση κατά 0,3%.

Η πτώση στις εξαγωγές της χώρας και η μείωση στη δραστηριότητα του κατασκευαστικού κλάδου είχαν σημαντική συμβολή στη συρρίκνωση του ΑΕΠ, αντισταθμίζοντας την άνοδο που σημειώθηκε στις καταναλωτικές και τις κυβερνητικές δαπάνες.

Δεν χρειάζονται μέτρα διαμηνύει η Merkel παρά τις προειδοποιήσεις Weidmann και αναλυτών

Ωστόσο, η καγκελάριος Angela Merkel διαμηνύει ότι δεν θεωρεί στην παρούσα φάση απαραίτητη μια «δέσμη κινήτρων» για την τόνωση της δραστηριότητας της γερμανικής οικονομίας, παρά τις προειδοποιήσεις ειδικών για τον κίνδυνο ύφεσης.
«Αυτή τη στιγμή – ελπίζω και γενικά – δεν βλέπω την ανάγκη για μια δέσμη κινήτρων», δήλωσε η καγκελάριος προχθές και τόνισε ότι η αντίδραση θα είναι ανάλογη της κατάστασης, «δεν θα κάνουμε τώρα το τρίτο βήμα πριν από το πρώτο».

Η Merkel έκανε λόγο για είσοδο της γερμανικής οικονομίας «σε δύσκολη φάση» και απέδωσε τα προβλήματα στις διεθνείς εμπορικές διενέξεις και στα «πολλά λάθη» της αυτοκινητοβιομηχανίας της Γερμανίας, ενώ ζήτησε με έμφαση συνεχείς επενδύσεις, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Γερμανοί ειδικοί προειδοποιούν ότι αν η οικονομία συρρικνωθεί περαιτέρω κατά το τρέχον τρίμηνο, θα πρόκειται για «τεχνική ύφεση».
Το Ινστιτούτο Μακροοικονομικών και Οικονομικών Ερευνών (ΙΜΚ) δίνει στο ενδεχόμενο δύο διαδοχικών τριμήνων με αρνητική επίδοση, πιθανότητες 43%.

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας Jens Weidmann, μιλώντας στην εφημερίδα Bild, έκανε λόγο για «τέλμα»: «Η εσωτερική οικονομία κινείται ακόμη καλά, η αδυναμία αφορά την βιομηχανία και τις εξαγωγές. 
Σημαντικός λόγος για αυτό είναι οι διεθνείς εμπορικές διαμάχες και το Brexit», εκτίμησε ο επικεφαλής της Bundesbank.

Διαφορετική άποψη εξέφρασε ο Πρόεδρος των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Mario Ohoven: «Η απότομη προσγείωση της οικονομίας είναι εσωτερικό προϊόν. 
Οι εμπορικές διενέξεις, το Brexit και ο ψηφιακός μετασχηματισμός επηρεάζουν ασφαλώς τις εξαγωγές. 
Αλλά οι ουσιαστικοί λόγοι για την επαπειλούμενη ύφεση βρίσκονται στην λανθασμένη επιλογή προτεραιοτήτων από την πλευρά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης», έκρινε ο κ. Όχοφεν.

Απαισιόδοξος εμφανίστηκε και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου (DIHK) Martin Wansleben, ο οποίος επισήμανε ότι «μετά την καλή αρχή του έτους, οι επιχειρήσεις προσγειώθηκαν στην σκληρή οικονομική πραγματικότητα και δεν διαφαίνεται κάποια στροφή».
Προειδοποίησε μάλιστα ότι, αν δεν ληφθούν μέτρα, η γερμανική οικονομία θα δεχθεί μεγάλη πίεση, καθώς ο ρυθμός της ανάπτυξής της καταγράφει επιβράδυνση.

Ο οικονομολόγος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου Robert Lehmann επισήμανε από τη δική του πλευρά ότι πολλές επιχειρήσεις σχεδιάζουν κατά το προσεχές τρίμηνο να περιορίσουν την παραγωγή τους, καθώς οι απαισιόδοξες φωνές υπερτερούν των αισιόδοξων.
«Για την ώρα δεν είναι ορατό το τέλος της ύφεσης για την γερμανική οικονομία», πρόσθεσε. «Η Γερμανία βρίσκεται το καλοκαίρι του 2019 στο όριο μεταξύ στασιμότητας και ύφεσης», διαπίστωσε και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας KfW Klaus Borger.

Η ανακοίνωση των στοιχείων για την πορεία της γερμανικής οικονομίας και οι προοπτικές της απασχολούν όπως είναι αναμενόμενο τα μεγαλύτερα γερμανικά ΜΜΕ.
«Φόβος για ύφεση», είναι ο κεντρικός τίτλος της Handelsblatt που κυκλοφορεί σήμερα Πέμπτη, με εκτενές αφιέρωμα στο θέμα. Για «αριθμούς-σοκ» κάνει λόγο η Bild. «Οι καλές μέρες της οικονομίας πλησιάζουν στο τέλος τους», προειδοποιεί το περιοδικό Der Spiegel. «Η Γερμανία τρεκλίζει χωρίς σχέδιο προς την ύφεση», είναι ο τίτλος άρθρου γνώμης της Die Welt.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας