Γαλλικός φόρος «στοχοθετεί» αμερικανικούς κολοσσούς του διαδικτύου. Αντιδράσεις από ΗΠΑ

1071
φόρος

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι αρχίζουν να διενεργούν έρευνα για τις επιπτώσεις του φόρου που οδεύει να υιοθετηθεί στη Γαλλία και αφορά εταιρείες-κολοσσούς του Διαδικτύου.

Την έρευνα διέταξε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και την έναρξή της επιβεβαίωσε ο αντιπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης για το εμπόριο (USTR), ο Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ.

Η ενέργεια ενδέχεται να οδηγήσει στην επιβολή νέων δασμών σε εισαγόμενα γαλλικά προϊόντα ή άλλων εμπορικών περιορισμών.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι «πολύ ανήσυχη για το γεγονός ότι ο φόρος στις ψηφιακές υπηρεσίες, ο οποίος αναμένεται να υιοθετηθεί από τη γαλλική Γερουσία αύριο [σ.σ. σήμερα Πέμπτη], στοχοθετεί με άδικο τρόπο αμερικανικές εταιρείες», υποστήριξε ο Λάιτχαϊζερ σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.

«Ο πρόεδρος διέταξε να εξετάσουμε τις συνέπειες αυτού του νομοθετήματος και να εξακριβώσουμε εάν κάνει διάκριση ή επιβάλει παράλογους φόρους και εάν αποτελεί βάρος ή περιορίζει τις εμπορικές συναλλαγές των ΗΠΑ», συμπλήρωσε ο Λάιτχαϊζερ.

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση έδωσε την περασμένη Πέμπτη το οριστικό πράσινο φως σε αυτό το σχέδιο νόμου, το οποίο οδεύει να κάνει τη Γαλλία πρωτοπόρα σε αυτό το πεδίο. Το κείμενο αναμένεται να υποβληθεί στη γαλλική Γερουσία σήμερα για την αμετάκλητη έγκρισή του από το κοινοβούλιο της χώρας.

Η κίνηση δίνει στον Λάιτχαϊζερ έναν χρόνο για να εξετάσει αν και κατά πόσον το γαλλικό νομοσχέδιο θα πλήξει αμερικανικές εταιρείες του τομέα της τεχνολογίες και μπορεί να θεωρηθεί αθέμιτη πρακτική.

Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ υπολόγιζε τον Μάρτιο ότι ο φόρος (3% επί των εσόδων των εταιρειών που προσφέρουν ψηφιακές υπηρεσίες στη Γαλλία) θα μπορούσε να εισφέρει στα κρατικά ταμεία περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση. Διευκρίνισε ότι ο φόρος αυτός αφορά τον κύκλο εργασιών περίπου 30 εταιρειών, κυρίως αμερικανικών, αλλά και κινεζικών, γερμανικών, ισπανικών και βρετανικών, καθώς και μιας γαλλικής και αρκετών ακόμη που ιδρύθηκαν μεν στη Γαλλία αλλά έχουν εξαγοραστεί από ξένες εταιρείες.

Στις εταιρείες αυτές —καθώς ο φόρος αφορά επιχειρήσεις με τζίρο που ανέρχεται σε τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ— συγκαταλέγονται η Google, η Apple, η Facebook και η Amazon.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας