«Βόμβα» στο Αιγαίο: Η Τουρκία σχεδιάζει «μίνι υποβρύχια»

821
«Βόμβα» στο Αιγαίο

Μετά τα ελληνικά Rafale που εκτιμάται ότι αλλάζουν τις ισορροπίες στην περιοχή, η Αγκυρα θέλει να δείξει ότι απαντά με σύγχρονα όπλα

Στην κατασκευή νέων επιθετικών όπλων – μετά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη – προσανατολίζεται η Τουρκία, θέτοντας ως επόμενο στόχο τα «μίνι υποβρύχια», που μπορούν να κινούνται σε «ρηχές θάλασσες» με νησιά, όπως το Αιγαίο, και κλειστές, όπως η Μαύρη Θάλασσα. Στο πλαίσιο του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας, όπως επισημαίνουν τούρκοι αναλυτές, τονίζοντας την επιδίωξη για ενίσχυση της τουρκικής αμυντικής της βιομηχανίας. Ενας σχεδιασμός που, σύμφωνα με ειδικούς ερευνητές της γείτονος, έχει στόχο τόσο να καλύψει τις αμυντικές ανάγκες της χώρας, μετά τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί τόσο από τις ΗΠΑ όσο και άλλες χώρες, όσο και να ενισχύσει τις τουρκικές εξαγωγές, αφού το πείραμα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών θεωρείται πετυχημένο. Δεδομένου δε και του εξοπλιστικού προγράμματος της Αθήνας, που εκτιμάται ότι αλλάζει τις ισορροπίες στην περιοχή, η Αγκυρα θέλει να δείξει ότι απαντά με σύγχρονα όπλα.

Γαλάζια Πατρίδα

Το σχέδιο για τα μίνι υποβρύχια τύπου STM-500 δημοσιοποιήθηκαν στα τουρκικά ΜΜΕ ως σχέδιο το 2021 και το όλο εγχείρημα αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2022. Ο ειδικός ερευνητής σε θέματα Αμυνας και Ναυτιλίας Κοζάν Σελτσούκ Ερκάν ανέφερε χαρακτηριστικά – στο κρατικό TRT – ότι «τα μίνι τουρκικά υποβρύχια θα έχουν έναν αντίστοιχο αντίκτυπο με τα τουρκικά UAV όσον αφορά αλλαγή των όρων του παιχνιδιού και θα λειτουργούν υπό το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας», ως ένας πολλαπλασιαστής ισχύος. Στο υποβρύχιο που αναπτύχθηκε από την τουρκική STM, την εταιρεία αμυντικών τεχνολογιών και μηχανικής, το σχέδιο είναι τα εξαρτήματα να είναι κυρίως τουρκικής παραγωγής, με ελάχιστη εξάρτηση από το εξωτερικό.

Τα «μίνι υποβρύχια», τα οποία χαρακτηρίζονται «οικονομικά», υποστηρίζεται ότι, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν τις δυνατότητες των μεγάλων υποβρυχίων, μπορούν να λειτουργήσουν σε θάλασσες όπως το Αιγαίο. Οπως αναφερόταν σε σχετική έκθεση, «είναι πολύ δύσκολο για οποιοδήποτε πολεμικό πλοίο να πραγματοποιήσει υποβρύχια σάρωση με σόναρ ειδικά σε ρηχά νερά και σε περιοχές με νησίδες. Το χαρακτηριστικό αυτού του υποβρυχίου είναι ότι μπορεί να λειτουργεί εξαιρετικά άνετα στις εν λόγω θάλασσες με τις μικρές του διαστάσεις», γεγονός που το κάνει κατάλληλο για επιχειρήσεις διείσδυσης.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Σύμφωνα με όσα έχει δημοσιοποιήσει η STM, το μικρό επιθετικό υποβρύχιο STM500 θα διαθέτει σύστημα πρόωσης ντιζελοκινητήρων / ηλεκτροκινητήρων, θα έχει εκτόπισμα 458 τόνων σε ανάδυση και 550 τόνων σε κατάδυση και μήκος 42 μέτρα. Θα φέρει τέσσερις τορπιλοβλητικούς σωλήνες και συνολικά οκτώ τορπίλες. Εχει δυνατότητα για 18 μέλη πληρώματος και μπορεί να καταδύεται σε βάθος 250 μέτρων και άνω για 30 ημέρες με ομάδα Ειδικών Δυνάμεων 6 ατόμων. Η μέγιστη ταχύτητά του φτάνει τους 18 κόμβους (defenseworld.net). Εχει σχεδιαστεί για υποβρύχιο πόλεμο, ειδικές επιχειρήσεις, συλλογή πληροφοριών και διαθέτει – μεταξύ άλλων – σύστημα διαχείρισης μάχης, ραντάρ πλοήγησης, περισκόπια Optronic Navigation and Assault, αντίμετρα τορπίλης, μέτρα ηλεκτρονικής υποστήριξης (ESM) και σόναρ: CAS, CTA, PRS, MAS, IDRS, ONA. Σύμφωνα δε με το TRT, ενώ η Δύση προσανατολίζεται προς τα πολύ ακριβά υποβρύχια, ο προσανατολισμός της Τουρκίας στα μίνι υποβρύχια μπορεί να δημιουργήσει μια διαφορετική αγορά για την Αγκυρα, στο πλαίσιο οικονομικών λύσεων.

Σήματα Ερντογάν

Την ίδια στιγμή η δυσφορία για τις κινήσεις της Ελλάδας στα εξοπλιστικά παραμένει και πλέον εκφράζεται και από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σε δηλώσεις του (NTV) ανέφερε ότι «η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να ενισχυθεί, αφού στην περιοχή υπάρχουν κάποιοι που έχουν δικούς τους υπολογισμούς. Κυρίως η Ελλάδα, η οποία αγοράζει διάφορα από τη Γαλλία κι από άλλες χώρες». «Εμείς είμαστε σε μια προσπάθεια να έχουμε τη δική μας αυτοδυναμία», ανέφερε ο τούρκος πρόεδρος. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αμερικανικό non paper για τον EastMed, λέγοντας ότι «οι ΗΠΑ είδαν την πραγματικότητα», και επανέλαβε ότι στην Ανατολική Μεσόγειο «δεν είναι δυνατόν να πετύχει κανένα τοπικό σχέδιο που να μην περιλαμβάνει την Τουρκία». Εξέφρασε δε τη δυνατότητα για νέα εποχή στις σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας και προανήγγειλε επίσκεψη Χέρτσογκ στην Αγκυρα τον Φεβρουάριο.

n Επίθεση στην Ελλάδα, κρατώντας ψηλά στην ατζέντα το αίτημα της Αγκυρας για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, πραγματοποιεί για μία ακόμα φορά το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας που συνεδρίασε υπό τον Ερντογάν. Υπενθυμίζει δε την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να προστατεύσει τα δικαιώματά της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, καταγγέλλοντας την Αθήνα για αλόγιστη παραβίαση και διαστρέβλωση του διεθνούς δικαίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας