Βόμβα Αναστασιάδη: Ανοίγει δρόμο “λύσης” με παράδοση της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

2210
αναστασιάδη

Ο Πρόεδρος της Κύπρου κυνικά και ωμά και προφανώς δείχνοντας τις προθέσεις του δεν απέκλεισε να καλυφθεί η οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού με εγγυήσεις του ΝΑΤΟ, πράγμα που σημαίνει να μετατραπεί η Κύπρος σε Νατοϊκό προτεκτοράτο και αβύθιστο αμερικανονατοϊκό αεροπλανοφόρο. Η θέση αυτή του Ν. Αναστασιάδη, όπως ισχυρίζονται κύκλοι στη Λευκωσία, ελήφθη σε συνέντευξη με τον Τσίπρα και δείχνει την απεριόριστη υποτέλεια των δύο κυβερνήσεων στα κελεύσματα της Ουάσιγκτον.

Η Αμερικανοδουλοπρέπεια Τσίπρα – Αναστασιάδη δεν έχει όρια!

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δεν έχει θέσει εκτός συζήτησης το ενδεχόμενο να καλυφθούν οι εγγυήσεις από το ΝΑΤΟ σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρέστη απόψε σε δεξίωση, στη Λευκωσία, με την ευκαιρία της ανακήρυξης του αθλητή Παύλου Κοντίδη σε World Sailor 2018.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της δεξίωσης, και ερωτηθείς αν υπάρχουν σκέψεις στην περίπτωση λύσης του Κυπριακού οι εγγυήσεις να καλυφθούν από το ΝΑΤΟ, είπε «πρώτα να δημιουργηθούν συνθήκες επανέναρξης του διαλόγου και υπάρχουν οι τρόποι, είναι τα ΗΕ είναι η ΕΕ, είναι πολλοί οι τρόποι που μπορούν  να διασφαλίσουν την Κυπριακή Δημοκρατία».

Ερωτηθείς αν αυτό το θέμα (ΝΑΤΟ) είναι εκτός συζήτησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν έθεσα τίποτα εκτός συζήτησης».

Δεν θα αποδεχτεί και δεν θα παρουσιάσει στο λαό μη λειτουργική λύση, λέει ο Πρόεδρος 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι αμφιβάλλει ότι θα εγκρίνονταν από τον Κυπριακό Ελληνισμό μια λύση που δεν είναι λειτουργική, ενώ σημείωσε ότι όσο βρίσκεται κατ’ εντολή του λαού στη θέση που βρίσκεται, δεν θα αποδεχτεί και δεν θα παρουσιάσει κάτι ανάλογο.

Μιλώντας απόψε Δευτέρα στο Προεδρικό Μέγαρο, σε εκδήλωση τιμής των δεκατεσσάρων θανόντων ηρώων της ΕΟΚΑ από τα βασανιστήρια των Άγγλων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε επίσης ότι κάποιοι κωφεύουν στα μηνύματα που έστειλε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών την επομένη του ναυαγίου στο Κραν Μοντάνα, αλλά και πρόσφατα, καλώντας όσους ονειρεύονται την κατάργηση εγγυήσεων και την αποχώρηση του συνόλου του τουρκικού στρατού να ξυπνήσουν.

Διαβεβαίωσε εξάλλου ότι «δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε μια συμφωνία που δεν θα ανταποκρίνεται και στις προσδοκίες των Ελληνοκυπρίων αλλά ιδιαίτερα στις θυσίες όσων κέρδισαν την ανεξαρτησία και την ελευθερία αυτής της πατρίδας».

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος είπε ότι «θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα να εργαζόμαστε προκειμένου να επιτύχουμε για την πατρίδα μας μία δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση».

Αναφερόμενος στα σημεία που καταγράφηκαν στην κορύφωση της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο Κραν Μοντανά, ο Πρόεδρος Ανατστασιάδης είπε ότι ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας μέσα από το περίγραμμα των έξι σημείων, μεταξύ άλλων, για πρώτη φορά αναγνώριζε την ανάγκη τερματισμού των αναχρονιστικών εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων, την ταχύτατη αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και την εν τέλει πλήρη αποχώρηση εντός τακτού χρονικού διαστήματος.

Είπε ακόμη ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες αναγνώρισε πως ήταν αναγκαίες τέτοιες εδαφικές αναπροσαρμογές που να ικανοποιούν τις εύλογες προσδοκίες της ελληνοκυπριακής πλευράς, ενώ καθόρισε πώς μπορούσε να γίνει η αποτελεσματική συμμετοχή στα όργανα «όχι κατά τρόπο που να δυσλειτουργεί το κράτος και να καταρρεύσει μια συμφωνία, αλλά κατά τρόπο που θα προστάτευε και την τουρκοκυπριακή κοινότητα».

Ακόμη είπε ότι ο ίδιος βεβαίωσε και μετά το ναυάγιο πως παραμένει έτοιμος για συνέχιση του διαλόγου προκειμένου να εξευρεθεί μια αξιοπρεπής, λειτουργική και βιώσιμη λύση ώστε όταν η ελληνοκυπριακή κοινότητα κληθεί να εγκρίνει ή να απορρίψει ένα σχέδιο να μην έχει τις ανησυχίες ή τις έγνοιες της αβεβαιότητας της επομένης.

«Όπως εμείς δείξαμε ευαισθησία για τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων, αναμέναμε και αναμένουμε ότι ανάλογη ευαισθησία θα επιδείξει και η άλλη κοινότητα και ιδιαίτερα και η Τουρκία που την καθοδηγεί ή την ελέγχει» σημείωσε.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι πρότεινε στο Εθνικό Συμβούλιο σαν τροφή προς σκέψη πως «προκειμένου να αισθανόμαστε και να αισθάνονται ασφαλείς από παρεμβάσεις της σκοπιμότητας, καλό θα ήταν χωρίς να παραβλάπτεται η κρατική οντότητα, η διεθνής προσωπικότητα, η μια κυριαρχία, η μια υπηκοότητα, η φύλαξη συνόρων, η εκπροσώπηση στην ΕΕ και σε κάθε άλλο διεθνή οργανισμό, να αποκεντρωθούν ή να αφαιρεθούν ή να μεταφερθούν από το κεντρικό κράτος τέτοιες εξουσίες που άπτονται της καθ’ ημέραν ζωής των πολιτών».

Λέγοντας πως δεν θέλει να μπει σε αντιπαράθεση με τις πολιτικές δυνάμεις, σημείωσε πως θα πρέπει να γίνει συνείδηση από όλους ότι «αν η λύση που θέλουμε και επιδιώκουμε διακαώς, που θέλει η ελληνοκυπριακή κοινότητα από την επομένη της προδοσίας και της εισβολής, δεν είναι λειτουργική, δεν θα δίνει το στίγμα και τη διάθεση της βιωσιμότητας, αμφιβάλλω εάν θα εγκρίνετο από τον Κυπριακό Ελληνισμό». Πριν και πάνω από όλα, συνέχισε, «ενόσω βρίσκομαι κατ΄ εντολή του λαού στη θέση που βρίσκομαι δεν θα αποδεχτώ και δεν θα παρουσιάσω κάτι ανάλογο».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στις «πολλές παροτρύνσεις και παρακλήσεις από πολλούς και διάφορους» πως θα πρέπει να πράξει τα πάντα προκείμενου να αρχίσει ο διάλογος «ωσάν η έναρξη του διαλόγου να εξαρτάται από εμάς».

«Πόσες υποδείξεις άραγε να ακούσω; Αλλά και πόσο κωφεύουν κάποιοι όταν δεν παίρνουν τα μηνύματα που από την επομένη του ναυαγίου θέλησε να στείλει ο κ. Τσαβούσογλου ότι όσοι ονειρεύονται την κατάργηση εγγυήσεων και την αποχώρηση του συνόλου του τουρκικού στρατού ας ξυπνήσουν. Αυτό το είπε την επομένη, αλλά το είπε και πρόσφατα» σημείωσε.

Συνέχισε, λέγοντας ότι «κάποιοι δεν θέλουν να  ακούνε, κάποιοι δεν παρακολουθούν τα γεγονότα. Κάποιοι νομίζουν ότι είναι απλά με το να λέμε και να επιδιώκουμε ωσάν και θα παρακαθίσουμε μόνοι σε ένα διάλογο για να βρούμε λύση».

«Ποιος δεν θέλει λύση; Ποιος αρνείται ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων είναι απαράδεκτη και κάθε μέρα που περνά δημιουργεί και χειρότερα τετελεσμένα» διερωτήθηκε ο Πρόεδρος. Σημείωσε ωστόσο ότι αν επιτύχουμε μια συμφωνία που δεν θα γίνει αποδεκτή από τους Ελληνοκύπριους θα οδηγηθούμε σε χειρότερα αποτελέσματα «και η ευθύνη συνεπώς βαραίνει όλους εμάς».

Καταληκτικά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι αποδέχτηκε με περισσή τιμή την πρόταση του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-‘59, των Συνδέσμων Αγωνιστών ΕΟΚΑ και του Ιδρύματος Απελευθερωτικού Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-‘59, να τιμηθούν οι 14 ήρωες του Απελευθερωτικού Αγώνα που θυσίασαν της ζωή τους υπομένοντας τα φρικτότερα των βασανιστηρίων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας