Βυζαντινός Σύλλογος Μόσχας-«Μάχη για να γίνει ξανά ορθόδοξος ναός η Αγία-Σοφία»

816
Βυζαντινός Σύλλογος Μόσχας

Εξακολουθεί να εκφράζει τις ανησυχίες του για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, ο Βυζαντινός Σύλλογος Μόσχας. Τι αναφέρει ομογενής ιστορικός και μέλος του.

Μπορεί η προκλητική απόφαση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί να πάρθηκε και να υλοποιήθηκε το καλοκαίρι ωστόσο ο Βυζαντινός Σύλλογος Μόσχας εξακολουθεί να εκφράζει την έντονη αντίδρασή του.

Ειδικότερα το θέμα τέθηκε ξανά στο τραπέζι και συζητήθηκε από εμπειρογνώμονες που απαρτίζουν τον σύλλογο, όπως για παράδειγμα ιστορικούς, αρχαιολόγους, προερχόμενους από το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας της Κριμαίας, το Ινστιτούτο Εθνολογίας και Ανθρωπολογίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών και του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.

Τα μέλη του συλλόγου συζήτησαν ξανά την κατάσταση που έχουν δημιουργήσει οι τουρκικές αρχές αναφορικά με τη χρήση κτιρίων και πολιτιστικών χώρων των μουσείων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, ιδίως του καθεδρικού ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

«Είναι ασφαλώς ένα από τα μεγαλύτερα μνημεία του παγκόσμιου πολιτισμού στην επικράτεια της Τουρκίας, ωστόσο δεν ανήκει μόνο στους Τούρκους, αλλά σε ολόκληρη την ανθρωπότητα», εξηγεί στο Sputnik ο ομογενής ιστορικός Σέργιος (Σεργκέι) Πιντσούκ Γαλάνης, που βρέθηκε στο τραπέζι της συνδιάσκεψης.

Οι παρευρισκόμενοι εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τη διατήρηση των χώρων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και την πλήρη ακεραιότητα των τοιχογραφιών και των ψηφιδωτών που συνθέτουν την εσωτερική διακόσμηση του συγκεκριμένου καθεδρικού ναού.

Από την πλευρά του ο κ. Γαλάνης τόνισε ότι: «Η φετινή ακύρωση του διατάγματος του Ατατούρκ, ιδρυτή του σύγχρονου τουρκικού κράτους, και η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι κάτι πολύ ευαίσθητο όχι μόνο για τους Έλληνες, αλλά και για τους Ρώσους-επειδή το μοναδικό αυτό μνημείο συνδέεται στενά με την ιστορία της βάπτισης των Ρώσων. Ποιος ξέρει ποια θα ήταν τελικά η τύχη της Ρωσίας αν οι πρεσβευτές του πρίγκιπα Βλαδίμηρου δεν επισκέπτονταν την Αγία Σοφία; Η πνευματική σύνδεση μεταξύ της Ρωσίας και αυτής της μεγάλης Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης εκφράστηκε στην κατασκευή των αναλογιών της στις ρωσικές πόλεις κατά τα χρόνια που ακολούθησαν τη βάπτιση».

Την ίδια στιγμή κατέστησε σαφές ότι πολλές θρησκευτικές εικόνες στη Ρωσία έχουν επηρεαστεί από την εσωτερική διακόσμηση της Αγίας Σοφίας.

«Όσοι δεν την έχουν δει (σ.σ τη διακόσμηση) μπορεί να μαντέψουν τι κρύβεται κάτω από τον τουρκικό γύψο στο Τζαμί της Αγίας Σοφίας. Δεν πρέπει βέβαια να περιμένουμε από την έκκληση τέτοιων δημόσιων οργανισμών όπως της Βυζαντινής λέσχης να οδηγήσει άμεσα στην απόφαση επαναλειτουργίας της ως μουσείου.  Αυτά τα αιτήματα αποτελούν μια σταγόνα στον ωκεανό. Αλλά όσο περισσότερες αντίστοιχες προσφυγές θα υπάρξουν τόσο μεγαλύτερη έμφαση θα δοθεί από τους διεθνείς οργανισμούς σε αυτό το πρόβλημα, ενώ τόσο περισσότερες οι πιθανότητες να ακουστούν στην ίδια την Τουρκία. Η πολιτική γραμμή για τον έλεγχο της κληρονομιάς του Ατατούρκ και η προσπάθεια οικοδόμησης ενός τουρκικού σουλτανάτου ή χαλιφάτου είναι αδιάφορη. Αργά ή γρήγορα, η επόμενη ηγεσία της Τουρκίας θα πρέπει να αναζητήσει τρόπους για να οδηγήσει την κατάσταση προς μια μια νέα διαμόρφωση διεθνών δεσμών, συμπεριλαμβανομένης της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».

Πέρα από αυτό, στη συνάντηση συζητήθηκε η διατήρηση και εκλαΐκευση της ρωσικής-βυζαντινής κληρονομιάς και οι προοπτικές ίδρυσης μιας Ρωσικής αλλά και Διεθνούς Ένωσης Βυζαντινών πόλεων. 

Παράλληλα συζητήθηκε το πλαίσιο σειράς εκδηλώσεων αναφορικά με το κοινό ιστορικό έτος Ελλάδας – Ρωσίας.

Μέρος αυτών θα πραγματοποιηθούν στην Κριμαία, κάποτε πρώην επαρχία της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, και στην επικράτεια της οποίας υπάρχουν πολλά ιστορικά λείψανα και πολιτιστικά αντικείμενα που σχετίζονται με τη βυζαντινή περίοδο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας