Αποκαλυπτικό έγγραφο της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της βρετανικής βουλής των Λόρδων δείχνει τις πιέσεις που ασκούνται στην Αθήνα
Δεν έχει καταφέρει να πείσει κανέναν η ελληνική κυβέρνηση για τα επιχειρήματά της αναφορικά με την ονομασία της πΓΔΜ και εμφανίζεται εγκλωβισμένη σε μια αδιέξοδη εξωτερική πολιτική, παρά τις συνεχείς υποχωρήσεις για την επίτευξη συμφωνίας με τα Σκόπια σε ένα όνομα που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία.
Παρ’ όλο που μόλις την περασμένη εβδομάδα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια υπογράμμισε ότι χωρίς συμφωνία ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια η πΓΔΜ δεν πρόκειται να ενταχθεί στην Βορειοατλαντική Συμμαχία, η Μεγάλη Βρετανία, ισχυρότατο μέλος του
ΝΑΤΟ και ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ζητεί την ένταξη των Σκοπίων στη Συμμαχία με ή χωρίς συμφωνία για το όνομα.
Συγκεκριμένα, στο άρθρο 42 του εγγράφου της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής των Λόρδων αναφέρεται: «Η ένταξη στο ΝΑΤΟ και η συνεργασία θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Συμφωνούμε με τη διαρκή υποστήριξη που παρέχει η κυβέρνηση σχετικά με τις φιλοδοξίες ένταξης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και της Μακεδονίας. Με την προϋπόθεση ότι πληρούν τις προϋποθέσεις, η ένταξή τους θα ήταν ένα ευπρόσδεκτο βήμα προς την επίτευξη μεγαλύτερης σταθερότητας στην περιοχή».
Το έγγραφο της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής των Λόρδων, της Άνω Βουλής της Μεγάλης Βρετανίας, είναι αποκαλυπτικό καθώς το Σώμα καλεί την κυβέρνηση της χώρας να ενισχύσει τις προσπάθειάς των Σκοπίων να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ ακόμα και χωρίς συμφωνία με την Ελλάδα, ενώ σκιαγραφεί και τις έντονες πιέσεις που ασκούνται στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά ενδεχομένως και την στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει η Αθήνα για να περιφρουρήσει την εθνική αξιοπρέπεια στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο 43 του εν λόγω εγγράφου: «Η Κυβέρνηση θα πρέπει να υποστηρίξει μέτρα τα οποία θα βοηθήσουν την Μακεδονία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, με ή χωρίς λύση στο ζήτημα του ονόματος».
Το συγκεκριμένο έγγραφο της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής των Λόρδων χαιρετίζει επίσης την βοήθεια της κυβέρνησης της αυτής Μεγαλειότητας προς την Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την «Μακεδονία», υπογραμμίζοντας πως η ένταξη των δύο αυτών χωρών στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή των δυτικών Βαλκανίων