Βραζιλία: Γενική απεργία, διαδηλώσεις και βίαια επεισόδια ενάντια στη λιτότητα

2400
απεργία

Μεγάλες πόλεις της Βραζιλίας παρέλυσαν, εξαιτίας της γενικής απεργίας που κηρύχθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση του Μισέλ Τέμερ.
Ογκώδεις διαδηλώσεις έγιναν στις μεγάλες πόλεις και σημαντικές οδικές αρτηρίες αποκλείστηκαν καθώς στήθηκαν οδοφράγματα με φλεγόμενα ελαστικά αυτοκινήτων.
Το κέντρο του Ρίο ντε Τζανέιρο έμοιαζε με πεδίο μάχης: οι βιτρίνες πολλών τραπεζών έγιναν θρύψαλα από τις πέτρες, λεωφορεία πυρπολήθηκαν, όλα τα εμπορικά καταστήματα κατέβασαν τα ρολά.
Περίπου 2.000 διαδηλωτές διαλύθηκαν από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης που έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων για να τους απομακρύνουν από το κτίριο του πολιτειακού κοινοβουλίου, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Τα περισσότερα σχολεία έμειναν κλειστά σε όλη τη χώρα, όπως επίσης και τα ταχυδρομεία και πολλές τράπεζες.


Σύμφωνα με το συνδικάτο των μεταλλουργών, 60.000 εργάτες συμμετείχαν στην απεργιακή κινητοποίηση μόνο στο Σάο Πάολο, ενώ σύμφωνα με τη ομοσπονδία Força Sindical, συνολικά 40 εκατομμύρια εργαζόμενοι πήραν μέρος στην απεργία.
Μία από τις πορείες στην πόλη κατέληξε μπροστά στην κατοικία του προέδρου Μισέλ Τέμερ, ο οποίος περνάει συχνά τα Σαββατοκύριακα στην πόλη από την οποία κατάγεται, μακριά από την πρωτεύουσα Μπραζίλια.
«Η κινητοποίηση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του ασφαλιστικού συστήματος δείχνει τη δύναμη της αντίστασης», έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter η πρώην πρόεδρος Ντίλμα Ρουσέφ, η οποία καθαιρέθηκε μετά τη δίκη της στο Κογκρέσο για παραποίηση των στοιχείων για το χρέος.


Ο προκάτοχος και μέντοράς της, ο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα (2003-2010), φαβορί στις δημοσκοπήσεις ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2018, χαρακτήρισε την κινητοποίηση «απόλυτη επιτυχημένη» σε μια συνέντευξή ρου στο Radio Brasil Atual.
Αντιμέτωπη με μια οικονομική κρίση χωρίς προηγούμενο, η συντηρητική κυβέρνηση προωθεί εξαιρετικά αντιδημοφιλείς μεταρρυθμίσεις οι οποίες συζητιούνται στο κοινοβούλιο, κυρίως την αύξηση του ηλικιακού ορίου για τη συνταξιοδότηση από τα 60 στα 65 έτη για τους άνδρες και από τα 55 στα 62 για τις γυναίκες. Στο μεταξύ τα νεότερα στοιχεία για την ανεργία, που δημοσιεύθηκαν χθες, κάνουν λόγο για ένα επίπεδο-ρεκόρ 13,7% μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου, με πάνω από 14,2 εκατομμύρια πρόσωπα να ζητούν εργασία.
Αλλη μια ένδειξη πως η κατάσταση δεν βελτιώνεται παρά τα μέτρα είναι ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Βραζιλίας έφθασε τα 3,5 δισ. δολάρια τον Μάρτιο. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έλλειμμα αφότου άρχισαν να τηρούνται μηνιαία στατιστικά στοιχεία, το 2001.

Δεν κάνει πίσω ο Τέμερ
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας καταδίκασε τα βίαια επεισόδια στο Ρίο ντε Τζανέιρο και επέμεινε ότι θα συνεχίσει να προωθεί μεταρρυθμίσεις με στόχο να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός της χώρας.
Ο Τέμερ επέκρινε το γεγονός ότι οι διαδηλωτές απεργοί απέκλεισαν δρόμους και εμπόδισαν εργαζόμενους να πάνε στις δουλειές τους κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, η οποία κηρύχθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις κυβερνητικές προτάσεις που έχουν στόχο τη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και του ασφαλιστικού συστήματος.
«Το έργο για τον εκσυγχρονισμό των νόμων της χώρας θα συνεχιστεί», ανέφερε ο συντηρητικός πρόεδρος της Βραζιλίας σε μια ανακοίνωση.
*Πηγή: AFP, Reuters, ΑΠΕ – Φωτογραφίες: AP

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας