Βαφτίζουν συμφωνία την μη συμφωνία. Παρατείνεται το αδιέξοδο. Κλωτσοσκούφι για τις Γερμανικές ανάγκες η χώρα

2093
τσακαλώτος

Συνεχίζονται και σήμερα, Τετάρτη, στις 15.00 οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, με αίσθηση ότι στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου θα μπορέσει να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement). Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η συμφωνία αυτή δεν θα περιλαμβάνει το κύριο και επίμαχο μέρος, που αφορά τα μέτρα για το 2019.
Συγκεκριμένα, όπως επισήμανε κυβερνητικός παράγοντας μετά την ολοκλήρωση των μαραθώνιων διαβουλεύσεων τα μεσάνυχτα της Τρίτης, «η αίσθησή μου είναι ότι όλοι τώρα έχουν εστιάσει στην 20η Μαρτίου για να έχουμε σημαντική πρόοδο. Δηλαδή, εάν δεν έχουμε κλείσει όλα, να αισθανθεί ένας κόσμος ότι έχει γίνει το βασικό βήμα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «θα παραμείνουν 3 ή 4 πολιτικά θέματα προς επίλυση ίσως αργότερα. Θα συνεχιστεί η συζήτηση». Στην ουσία θα παραμένουν σε εκκρεμότητα τα πιο σκληρά και ουσιαστικά μέτρα.
Ο κυβερνητικός αξιωματούχος διευκρίνισε ότι το staff level agreement (SLA) είναι εντός του προγράμματος, δηλαδή έως και το 2018, περιλαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, το δημοσιονομικό κενό (το ΔΝΤ αποδέχθηκε ότι δεν υπάρχει κενό για το 2018) και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.
Ο κυβερνητικός αξιωματούχος πρόσθεσε ότι «το εργασιακό έχει μια αμφισημία. Το θεωρώ λίγο ξεχωριστό θέμα από το SLA. Γιατί ήταν στο SLA με τους Ευρωπαίους, και το ΔΝΤ έχει άλλη άποψη, και το θεωρεί ξεχωριστό».
Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, «το βασικό όμως κόλλημα τώρα είναι τα αντίμετρα και τα μέτρα, και η βασική συζήτηση είναι πάνω σε αυτά. Έχουμε μεγάλη σύγκλιση σε πολλά από αυτά που θέλουμε να κάνουμε ως αντίμετρα και από τη μεριά των δαπανών, αλλά και από τη μεριά των εσόδων. Εμείς θέλουμε κάποια πράγματα περισσότερα από τα έσοδα, να ελαφρύνουμε εννοούμε».
Τα μέτρα-αντίμετρα για το 2019  δεν θα συμπεριλαμβάνονται στο SLA(!).
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, πηγές από το ελληνικό επιτελείο διευκρίνισε ότι το staff level agreement δεν θα ενσωματώνει τα οδυνηρά μέτρα για μείωση αφορολογήτου και συντάξεων την περίοδο μετά το 2018 ούτε βέβαια και τα αντίμετρα.
Ερωτηθείς σχετικά, ο κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε πως για την εκταμίευση της δόσης πρέπει να έχει κλείσει όλο το πακέτο, ήτοι το SLA, τα μέτρα-αντίμετρα, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και η πορεία των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Με αντικείμενο τα δημοσιονομικά συναντώνται στις 15:00 οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών. Θα ακολουθήσει στις 17:00 η διαβούλευση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια.
Η κυβέρνηση “μπαλάκι” στα χέρια των Γερμανών και ΔΝΤ
Όλες οι μεθοδεύσεις αυτές, στο βαθμό που θα επιβεβαιωθούν, δείχνουν ότι κυβέρνηση και “θεσμοί” προχωράνε σε μια συμφωνία “σκιά”, η οποία αφήνει κατά μέρος όλα τα δύσκολα, που αφορούν τα σκληρά μέτρα με τη μείωση του αφορολόγητου, των συντάξεων, τις ασύδοτες απολύσεις κλπ.
Στην πραγματικότητα, στο βαθμό που θα επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, θα έχουμε μια μη συμφωνία, την οποία, όπως οι καλόγεροι βάφτιζαν το κρέας ψάρι, θεσμοί και κυβέρνηση, ίσως, να ονομάσουν, διότι αυτό τους συμφέρει, συμφωνία ή πιο εύσχημα ένα καλό βήμα προόδου.
Στην ουσία οι παραπάνω εξελίξεις επιβεβαιώνουν το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις.
Το αδιέξοδο αυτό δεν προκύπτει γιατί ο Αλ. Τσίπρας και η ομάδα του ανθίστανται σκληρά και κρατάνε τις “κόκκινες γραμμές” τους. Το αντίθετο, ο Αλ. Τσίπρας βαδίζει από υποχώρηση σε υποχώρηση.
Το αδιέξοδο μέχρι στιγμής έχει προκύψει διότι οι πιστωτές και κυρίως το ΔΝΤ, αυξάνουν συνεχώς τις απαιτήσεις τους, προκαλώντας όλο και περισσότερους τριγμούς στο κυβερνητικό στρατόπεδο και στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, για το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν μιλάμε γιατί έχει γίνει “φάντασμα“.
Δεν είναι λίγοι οι έγκυροι παρατηρητές που λένε πως το ΔΝΤ σκληραίνει όλο και περισσότερο τα μέτρα που ζητάει, διότι στην πραγματικότητα θέλει να αποφύγει κάθε μορφής συμμετοχή στο πρόγραμμα.
Το τρικ του διαχωρισμού του πακέτου των μέτρων της αξιολόγησης σε δύο δόσεις, με σκληρότερο μέρος του να παραπέμπεται στο μέλλον, προφανώς υπήρξε πανούργα έμπνευση των θεσμών, με την οποία συμφώνησε ασμένως η κυβέρνηση.
Οι θεσμοί χρησιμοποίησαν αυτό το τέχνασμα για να μην εμφανισθεί αυτήν την περίοδο ένα αδιέξοδο στο ελληνικό πρόβλημα, πράγμα που θα επηρέαζε δυσμενέστατα τις επικείμενες κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις σε Ολλανδία και Γαλλία σε βάρος της Γερμανικής ΕΕ.
Δυστυχώς η Ελλάδα των κυβερνητικών υπαλλήλων της Αθήνας, χωρίς να διαθέτει εναλλακτική λύση χωρίς τους πιστωτές, έχει καταστεί “κλωτσοσκούφι” στα χέρια Γερμανίας και ΔΝΤ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας