Βαριά ήττα συστημικών κομμάτων στις ευρωεκλογές δείχνει δημοσκόπηση

3880
Παρουσίαση

Η Iskra αναδημοσιεύει με κάθε επιφύλαξη την πρόσφατη διαδικτυακή δημοσκόπηση για τις ευρωεκλογές που δημοσιεύτηκε σήμερα, Πέμπτη 21 Μαρτίου, στο New Ecomomy.

Η πρώτη διαδικτυακή δημοσκόπηση για την άποψη των Ελλήνων για τις Ευρωεκλογές που πραγματοποιήθηκε  για το new-economy.gr δείχνει μεγάλη νίκη για τα αντισυστημικά κόμματα που είναι ενάντια στην Παγκοσμιοποίηση.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στην περίοδο 11/3-2019-18/3/2019.

Η δημοσκόπηση έχει ευρήματα διαφορετικά από εκείνα που έχουν γίνει σε δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει ‘κατά παραγγελία΄από συστημικά ΜΜΕ.

Τα αποτελέσματα έχουν σταθμιστεί, ώστε να αντικατοπτρίζουν, δημογραφικά και άλλα χαρακτηριστικά.

Τι θα ψήφιζαν σήμερα οι Έλληνες στις Ευρωεκλογές

Η δημοσκόπηση δείχνει ότι το 50,1% των πολιτών θα ψηφίσουν τα λεγόμενα μικρά κόμματα, και μάλιστα κυρίως αντισυστημικά κόμματα που τοποθετούνται ενάντια στην παγκοσμιοποίηση.

Πρώτο κόμμα έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 27,2% και ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία με 22,7%. Αυτό σηματοδοτεί 4,5% διαφορά ανάμεσα στα δύο αυτά κόμματα.

Τρίτο σε δύναμη κόμμα αναδεικνύεται ο Λαϊκός Σύνδεσμος-Χρυσή Αυγή με ποσοστό 7,5% και ακολουθεί το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος με 5,7%.

Μικρά Κόμματα με μεγάλη δυναμική

Ποσοστά που εξασφαλίζουν άνετα εκπροσώπηση στο Ευρωκοινοβούλιο εξασφαλίζει το κόμμα ΜΕΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, που συγκεντρώνει 4%. Η Λαϊκή Αγωνιστική Ενότητα(ΛΑΕ), που έχει ως πρόεδρο τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και ως γνωστόν αναπτύσσει μια πολύ έντονη αντισυστημική δράση, ενάντια στην Παγκοσμιοποίηση, και διεξάγει μεγάλο αγώνα για το σταμάτημα των πλειστηριασμών, συγκεντρώνει 3,8%.

Το Κίνημα Αλλαγής της Φώφης Γεννηματά συγκεντρώνει αξιόλογο ποσοστό (3%), ενώ το ίδιο ποσοστό  (3%) συγκεντρώνει και η Ελληνική Λύση του Βελόπουλου, ένα κόμμα που ανέδειξε στη βασική ατζέντα του εθνικά θέματα.

Έκπληξη αποτελούν τα σημαντικά ποσοστά που συγκεντρώνουν το ΕΠΑΜ του κου Κώστα Καζάκη (2,8%) και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,8%, ενώ ακολουθεί η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου με 1,7%.

Στο νήμα για εκπροσώπηση 3 κόμματα

Η Νέα Δεξιά του Φαήλου Κρανιδιώτη, που διακρίνεται για την αποφασιστικότητα σε θέματα εθνικά και στέκεται ενάντια στην Παγκοσμιοποίηση συγκεντρώνει 1,5%. Σε απόσταση αναπνοής βρίσκονται το Αγροτικό Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας, ένα μικρό κόμμα που πρόσφατα συμφώνησε να συνασπιστεί Πανευρωπαϊκά με το Ιταλικό κόμμα ‘5 αστέρια’, που λαμβάνει 1,5%, ενώ η Δημιουργία Ξανά, το κόμμα με αρχηγό τον Θάνο Τζήμερο, λαμβάνει 1,3%. Και τα τρία αυτά κόμματα, φαίνεται να διαθέτουν σοβαρές πιθανότητες να διεκδικήσουν έδρα, καθώς δεν είναι πολύ μακρυά από το όριο 1,7% που με βάση τους υπολογισμούς μας, φαίνεται να είναι αυτή τη φορά το κρίσιμο επίπεδο για την έδρα για μικρά κόμματα.

Τι συγκεντρώνουν άλλα μικρότερα κόμματα

Το κόμμα ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ, συγκεντρώνει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό (1.1%), ενώ ακολουθούν οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, του Πάνου Καμμένου, με 1.0%, και το ΠΟΤΑΜΙ του Σταύρου Θεοδωράκη με 0.9%.

Σε απόσταση αναπνοής είναι το ΚΟΜΜΑ ΠΕΙΡΑΤΩΝ που αναδεικνύει στην ατζέντα του θέματα όπως εκείνο της προσπάθειας περιορισμού της ελευθερίας έκφρασης και ανταλλαγής ιδεών στο διαδίκτυο, με 0.9%. Να σημειωθεί ότι το κόμμα Πειρατών μέχρι πρόσφατα συνεργάζονταν με την ΛΑΕ.

Το κίνημα ΟΡΘΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, των Μητρόπουλου-Ρωμανιά, αν και μόλις ανακοινώθηκε ότι θα κατέβει στις εκλογές, δυο μέρες, πριν ξεκινήσει η δημοσκόπηση, φαίνεται να συγκεντρώνει ποσοστό 0.6%. Το ίδιο ποσοστό συγκεντρώνει η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ του Βασίλη Λεβέντη (0.6%), ενώ χαμηλότερα ποσοστά φαίνεται να σημειώνουν η ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ του Σώρρα (0.5%), η ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, του αποχωρήσαντα από το ΑΝΕΛ Δ.Καμμένου (0.4%) και η αντισυστημική ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ του Δ. Κυπριώτη (0.3%). Αξίζει να σημειωθεί ότι το 6,4% των ερωτηθέντων προτίμησε ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ από αυτά που προαναφέρθηκαν και περιλήφθηκαν στη δημοσκόπηση, κάτι που δείχνει ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν πολλές εκπλήξεις με μικρά κόμματα που η δημοσκόπηση δεν μπόρεσε να καλύψει.

Ποια κόμματα φαίνεται να εκλέγουν Ευρωβουλευτές

Με βάση τα αποτελέσματα που βγάζει η δημοσκόπηση, ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει 6 βουλευτές, η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ εκλέγει 5,  η Χρυσή Αυγή εκλέγει 2 ευρωβουλευτές, ενώ από έναν (1) ευρωβουλευτή εκλέγουν με άνεση ΚΚΕ, ΜΕΡΑ25 και ΛΑΕ . Με σημαντική πιθανότητα το ΚΙΝΑΛ, η Ελληνικη Λύση, το ΕΠΑΜ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η Πλεύση Ελευθερίας, επίσης εκλέγουν από ένα βουλευτή, όμως όπως προαναφέραμε, υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες η ΝΕΑ ΔΕΞΙΑ, το Αγροτικό Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας ή η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ, να διεκδικήσουν έδρες καθώς το περιθώριο στατιστικού σφάλματος για μικρά κόμματα είναι πολύ μεγάλο, ενώ επίσης απομένουν 2 ολόκληροι μήνες ως τις εκλογές.

 

Κριτήρια ψήφου προς ΣΥΡΙΖΑ και ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάλυση των κριτηρίων με βάση τα οποία οι πολίτες επιλέγουν ένα κόμμα, καθώς δείχνουν τόσο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του κόμματος, όσο και πιθανές διαρροές προς κόμματα με πιο προωθημένη ατζέντα στα κριτήρια αυτά, εφόσον στο μέλλον το κόμμα δεν καλύψει τα κριτήρια αυτά. Τα 64% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ επιλέγουν το κόμμα αυτό ώστε να ασκήσει πιο αριστερή πολιτική, και 12% αυτών με βασικό σκοπό αυτοδύναμη κυβέρνηση, επομένως ψηφίζουν για να δώσουν μήνυμα και για βουλευτικές εκλογές.

Μεταξύ όσων επιλέγουν ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, αντίθετα, τα βασικά κριτήρια  είναι περισσότερα και διαφορετικά. Το 30% των ψηφοφόρων της ΝΔ την ψηφίζουν για να ασκήσει πιο Δεξιά Πολιτική, το 23%  για Αυτοδυναμία και το 15% για την κατάργηση της συμφωνίας των Πρεσπών.

 

Η Κατάργηση της Συνθήκης των Πρεσπών φαίνεται να είναι βασικός λόγος της ψήφου και στην Χρυσή Αυγή αλλά και στην Πλεύση Ελευθερίας. Από την άλλη πλευρά, με βασικό κριτήριο την Έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΕΥΡΩ ψηφίζουν οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ, της ΛΑΕ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΕΠΑΜ. Με σκοπό Πιο Δεξιά Πολιτική ψηφίζουν κατά κύριο λόγο οι πολίτες που επέλεξαν Νέα Δεξιά και Δημιουργία Ξανά.

Αλλάζει η άποψη των Ελλήνων ανάλογα με την περιοχή;

Υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάμεσα στο πώς ψηφίζουν οι πολίτες ανάλογα με την περιοχή. Η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται ισχυρότερη στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα πλην Αθήνας και σε  Νησιωτικές Περιοχές, όπου και εκλέγεται πρώτη. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την πρώτη προτίμηση στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδος. Η Χρυσή Αυγή φαίνεται πιο ενισχυμένη στις αγροτικές περιοχές, ενώ το ΚΚΕ διατηρεί μεγαλύτερη επιρροή στην Αθήνα.

Ποιόν ευνοεί η Πόλωση

Οι πολίτες ερωτήθηκαν στη δημοσκόπηση τι θα μπορούσαν να επιλέξουν ως δεύτερο κόμμα. Η ανάλυση των στοιχείων αυτών δείχνει ότι ενδεχόμενη πόλωση θα φέρει περισσότερα οφέλη στον ΣΥΡΙΖΑ παρά στη ΝΔ, διευρύνοντας την απόσταση σε 7%-8%. Αυτό αποτελεί ίσως και το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της δημοσκόπησης. Να σημειωθεί πάντως ότι οι πολίτες δεν ερωτήθηκαν τι θα ψήφιζαν για βουλευτικές εκλογές.

Πόση στατιστική σημασία έχει η δημοσκόπηση του New-economy.gr ;

Ως ενδεικτική των τάσεων, μπορεί να θεωρηθεί η διαδικτυακή δημοσκόπηση του new-economy.gr, καθώς παρότι έχει σταθμίσεις, για δημογραφικά και άλλα χαρακτηριστικά, στηρίζεται σε απόψεις χρηστών διαδικτύου, που μπορεί να διαφέρουν λίγο από τους υπόλοιπους. Τα συστηματικά όμως χαρακτηριστικά που δείχνει η στατιστική ανάλυση αποτελούν ισχυρή ένδειξη ότι τα αποτελέσματαδεν θα ανατρέπονταν σημαντικά με ένα άλλο δείγμα.

Συμπέρασμα

Η δημοσκόπηση αυτή αποτελεί ένδειξη ότι θα υπάρξει ισχυρότατη αντισυστημική ψήφος, σε κόμματα που αντιστρατεύονται την Παγκοσμιοποίηση, σε ΟΛΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΦΑΣΜΑ. Παράλληλα το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται, ίσως χρησιμοποιηθεί πολλαπλά από το κυβερνών κόμμα ώστε να αξιοποιήσει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για τις εθνικές εκλογές. Η πόλωση, επομένως, ενόψει Ευρωεκλογών σε καμιά περίπτωση δεν ευνοεί την Νέα Δημοκρατία, ενώ επίσης η εκλογική αναμέτρηση δεν μοιάζει καθόλου να είναι περίπατος για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τα δεδομένα αυτά. Αντίθετα, παρέχουν δυνατό χαρτί στο κυβερνών κόμμα, εφόσον εστιαστεί στην εφαρμογή μιας πολιτικής που μειώνει τις ανισότητες και τις αρνητικές επιπτώσεις των μνημονίων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας