Βαποράκια του Ισραήλ Ελλάδα-Κύπρος: Προχωρά η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας-Ευρώπης

1484
ηλεκτρική

Μετά τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, προωθείται ταχύτατα τώρα και η ηλεκτρική διασύνδεση  του Ισραήλ μέσω Κύπρου και Ελλάδας με την Ευρώπη. Ελλάδα και Κύπρος έχουν μετατραπεί σε βαποράκια του Ισραήλ και μάλιστα χωρίς κανένα πολιτικό και αμυντικό αντάλλαγμα ασφάλειας, για τη μεταφορά του φυσικού του αερίου στην Ευρώπη και την ηλεκτρική του επάρκεια με την ηλεκτρική διασύνδεσή του με τα ευρωπαϊκά δίκτυα. Ελλάδα και Κύπρος επωμίζονται τους κινδύνους της δορυφορικής τους σχέσης με το Ισραήλ, ενώ το Ισραήλ ακόπως προσπορίζεται τα ενεργειακά οφέλη.

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εκδώσει και την τελική άδεια οικοδομής στην EuroAsia Interconnector, για την ανέγερση του κομβικού σταθμού μετατροπής υψηλής τάσης (HVDC Converter Station) στην Κύπρο και συγκεκριμένα κοντά στην Κοφίνου, που θα συνδέει το ηλεκτρικό καλώδιο των 2.000 μεγαβάτ που θα φτάνει στην Κύπρο από το Ισραήλ με το καλώδιο που θα συνεχίζει προς την Κρήτη και από εκεί την Ευρώπη.

  • Η παραχώρηση της σχετικής άδειας ανάβει το πράσινο φως για την κατασκευή σταθμού μετατροπής HVDC, για την οποία έχει επιλεγεί η Siemens ως προτιμώμενος πλειοδότης και σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ» Πέτρος Θεοχαρίδης,προγραμματίζονται ήδη τα προκαταρκτικά έργα στην περιοχή που θα ανεγερθεί το σημαντικό για τις ενεργειακές υποδομές της Κύπρου έργο. Προηγουμένως -τον Νοέμβριο του 2019- είχε εκδοθεί η πολεοδομική άδεια για τα κατασκευαστικά έργα για τον σταθμό μετατροπής HVDC με μέγιστη δυνατότητα μεταφοράς 2.000 μεγαβάτ, όπως και τα σημεία προσαιγιάλωσης του υποθαλάσσιου καλωδίου.

Η γη έχει παραχωρηθεί από το υπουργείο Ενέργειας με σύμβαση για 33 χρόνια με επέκταση μέχρι και 99 χρόνια, ενώ έχουν ήδη εκπονηθεί οι απαραίτητες περιβαλλοντικές, τεχνικές και άλλες μελέτες, και παράλληλα έχουν εξασφαλισθεί οι αναγκαίες άδειες από τις κυπριακές Αρχές.

  • Το ηλεκτρικό καλώδιο, θα φτάνει στην Κύπρο από το Ισραήλ και θα προσαιγιαλώνεται στην ακτή, στην περιοχή Αλαμινού – Μαζωτού και θα συνεχίζει στα ενδότερα περίπου οκτώ χιλιόμετρα, μέχρι σε περιοχή κοντά στην Κοφίνου, όπου θα κατασκευαστεί ο Μετασχηματιστής του ηλεκτρισμού.

Συνολικά, θα υπάρχουν 6 σταθμοί μετατροπής δυναμικότητας 1000ΜW ο κάθε ένας. Συγκεκριμένα, δύο σταθμοί θα υπάρχουν στη μια άκρη του δικτύου -στο Ισραήλ, από ένας στα ενδιάμεσα στάδια –Κύπρο και Κρήτη– και δύο στην Αττική.

Ο σταθμός στην Κοφίνου έχει προβλεφθεί να κατασκευαστεί ακριβώς δίπλα -συνορεύει- στον υποσταθμό της ΑΗΚ στην Κοφίνου, που βρίσκεται κοντά στη γωνία που σχηματίζουν οι αυτοκινητόδρομοι Λεμεσού – Λευκωσίας και Κοφίνου – Λάρνακας, οπότε θα μπορεί με μερικά μέτρα καλώδιο να δίνει ηλεκτρισμό στο δίκτυο υψηλής τάσης της Κύπρου και να διανέμεται σε όλη την Κύπρο, ενώ και αντίστροφα, ένας παραγωγός ηλεκτρισμού στην Κύπρο θα μπορεί μέσω του δικτύου να φτάνει στον υποσταθμό και από εκεί να διαθέτει ηλεκτρισμό για άλλες χώρες.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας