Βάση για πυρηνοκίνητο υποβρύχιο στο Μαράθι απαιτούν οι Αμερικάνοι

1892
βάση

Βάση στη Σούδα με βαρύνουσα σημασία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με δυνατότητα εξυπηρέτησης και στάθμευσης των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, επιθυμεί το Πεντάγωνο, κάτι που συζητείται ανάμεσα σε Αθήνα και Ουάσιγκτον έντονα τους τελευταίους μήνες.

Η κρίση στις αμερικανοϊρανικές σχέσεις αύξησε ακόμη περισσότερο τη συγκεκριμένη αναγκαιότητα, καθώς η Σούδα θεωρείται μια προκεχωρημένη βάση, με ταχεία πρόσβαση στη Μέση Ανατολή. Στην πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ συζητήθηκαν, ακόμα, μια σειρά από προμήθειες πλεονάζοντος υλικού, πέραν βεβαίως του θέματος των F-35 που ανοίγεται σε βάθος χρόνου. Σε γενικές γραμμές, πάντως, φαίνεται πως η Αθήνα κατευθύνεται σε μια λογική διαχωρισμού των προμηθειών της, με το αεροπορικό σκέλος να πραγματοποιείται από τις ΗΠΑ και το ναυτικό από τη Γαλλία και την Ευρώπη γενικότερα. Οι πρωτοβουλίες αλλά και οι επισκέψεις που θα πραγματοποιήσει το επόμενο χρονικό διάστημα ο υπουργός Εθνικής Aμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, θα οδηγήσουν και σε πιο οριστικές εξελίξεις.

Συγκεκριμένα, οι Αμερικανοί επιθυμούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για τη μόνιμη στάθμευση πυρηνοκίνητου υποβρυχίου στο Μαράθι. Γι’ αυτόν τον σκοπό κατασκευάζεται ήδη μια αποθήκη, ενώ την ίδια στιγμή οι Αμερικανοί εμφανίζονται να σχεδιάζουν την κατασκευή έξι στεγάστρων για αεροσκάφη. Σκοπός είναι η δυνατότητα αποθήκευσης περισσότερων πυραύλων Τόμαχoκ. Η πυκνότερη χρήση της Σούδας φάνηκε ήδη τις προηγούμενες ημέρες, καθώς στο πλαίσιο της ανάγκης για πιθανή ταχεία επέμβαση διάσωσης Αμερικανών αξιωματούχων από χώρες της Μέσης Ανατολής, ελικόπτερα και ελικοφόρα αεροσκάφη χρησιμοποιούνται από τις ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ. Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη θα χρησιμοποιούν τη Ρόδο ως τόπο ανεφοδιασμού και την Κύπρο ως σημείο στάθμευσης κατά τη μετάβαση ή την επιστροφή από τη Μέση Ανατολή.

Η κοινοβουλευτική κύρωση του επικαιροποιημένου παραρτήματος της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) θα «ξεκλειδώσει» για τις ΗΠΑ τη δυνατότητα περισσότερων επενδύσεων, που θα επιτρέψουν την επέκταση της βάσης της Σούδας. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι οι Αμερικανοί ενισχύουν την παρουσία τους και σε επίπεδο ασκήσεων. Από τις 27 Ιανουαρίου έως και τις 8 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος», με τη συμμετοχή ειδικών δυνάμεων από την Ελλάδα, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ. Περιλαμβάνεται και σκέλος αποβατικής άσκησης στον ακριτικό Άγιο Ευστράτιο. Οι Αμερικανοί επανέκαμψαν στην άσκηση, παρότι είχαν προσωρινά αποσυρθεί.

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας