Αφόρητες πιέσεις τρόικας για ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Πανικόβλητη η κυβέρνηση τρέμει την εξάπλωση αντιδράσεων, μέχρι και την πτώση της!

2838

Τα σχέδια της κυβέρνησης για παράκαμψη του κινήματος, μέσω ηλεκτρικών πλειστηριασμών, συναντούν τρομακτικά εμπόδια μπροστά στις διογκούμενες κοινωνικές αντιδράσεις αλλά και την ”εξέγερση” των απλών συμβολαιογράφων απέναντι στις διοικήσεις των Συλλόγων τους που αποφάσισαν ερήμην τους να αναλάβουν την ευθύνη διαχείρισης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και να γίνουν έτσι οι σύγχρονοι δήμιοι των τραπεζών για την απαλλοτρίωση των σπιτιών και της λαϊκής περιουσίας.
Όπου πραγματοποιούνται Γενικές Συνελεύσεις συμβολαιογράφων, οι αποφάσεις τους είναι σθεναρά απορριπτικές στην ανάληψη της διαχείρισης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών (Θεσ/νίκη, Κέρκυρα, Θράκη, Αργολίδα κλπ).
Πρόσφατα, η Διοίκηση του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου ΑθήναςΠειραιά κλπ ανέβαλε την προγραμματισμένη Γενική Συνέλευση, υπό το φόβο απώλειας της πλειοψηφίας ενάντια στις αυθαίρετες δεσμεύσεις της, επικαλούμενη απειλές!!!
Αν και ο Σύλλογος Συμβολαιογράφων της Αθήνας αποφασίσει, αφού δεν μπορεί να αποφύγει μαζική συνέλευση, τη μη συμμετοχή του με ρόλο ευθύνης, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, που παραπαίουν αυτόματα θα καταρρεύσουν οριστικά.
Η κυβέρνηση, μπροστά στο αδιέξοδο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, που προστίθεται μπροστά στα τόσα άλλα που βρίσκονται μπροστά της, αφού λεηλατεί τα διαθέσιμα ακόμα και των Δήμων, για να διατηρήσει ρευστότητα, ώστε να πληρώνει μη αναβαλλόμενες υποχρεώσεις του δημοσίου, έντρομη, παρά την αντίθετη δημόσια εικόνα που προβάλλει, αναζητεί οδό διαφυγής, η οποία, όμως, προς το παρόν δεν είναι ορατή, αφού στην περίπτωση ισχύει το ‘‘μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα”!
Με το θέμα των τραπεζών και ειδικά της πλατφόρμας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών να έχει  κεντρική θέση μεταξύ των 95 προαπαιτουμένων, οι θεσμοί κλιμακώνουν αφόρητα τις πιέσεις τους προς την κυβέρνηση, η οποία βλέπει πανικόβλητη να μεγεθύνονται οι κοινωνικές αντιδράσεις, που φοβάται ότι θα πάρουν μορφή χιονοστιβάδας αν βάλει γενικευμένα χέρι στα σπίτια  και είναι δυνατόν να οδηγήσουν μέχρι την πτώση της!
Η δυσφορία της τρόικας για την εκ νέου παράταση που έλαβε η λειτουργία της πλατφόρμας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ήταν ξεκάθαρη τις προηγούμενες ημέρες και κατά την επίσκεψη των κλιμακίων της στην Αθήνα αλλά και στις συναντήσεις που έγιναν στον SSM.
Πλέον, στο πιο καλό σενάριο οι πρώτοι e-πλειστηριασμοί πάνε για Νοέμβριο-Δεκέμβριο, περιορίζοντας δραστικά ή και μηδενίζοντας τους πλειστηριασμούς που μπορούν να διενεργήσουν φέτος οι τράπεζες, έναντι αρχικού στόχου για 5.000 πλειστηριασμούς φέτος. Το μέτρο, μαζί με τον εξωδικαστικό μηχανισμό και τις υπόλοιπες παρεμβάσεις στον τραπεζικό τομέα, έχουν ειδική σημασία λόγω των πιέσεων του ΔΝΤ για νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που θέλει να αναχαιτίσει η Αθήνα, αλλά και η κοινοτική πλευρά των θεσμών.
Αποτελούν ένα μέρος αλλά πολύ καθοριστικό από τα πολλά ανοικτά μέτωπα στα 95 προαπαιτούμενα που συνδέονται με την 3η αξιολόγηση, βάσει των κειμένων του μνημονίου (από τις ιδιωτικοποιήσεις και τις αγορές έως το εργασιακό, το δημόσιο και τα επιδόματα). Σε αυτά προστίθενται και τα “πισωγυρίσματα” που καταγράφουν οι δανειστές σε ιδιωτικοποιήσεις, εργασιακό, εισπρακτικό μηχανισμό και άλλα πεδία, τα δικαστικά “αγκάθια” σχετικά με την ΕΛΣΤΑΤ και το ΤΑΙΠΕΔ, την αδυναμία διανομής της υποδόσης (που εκκρεμεί από την 2η αξιολόγηση), αλλά και την “τρύπα” 1,7 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία στο 8μηνο (που δημιουργεί “πατήματα” για νέα μέτρα το 2018 αλλά και τα επόμενα χρόνια).

Έρχονται οι θεσμοί

Οι θεσμοί, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από μια “σκέψη” να καθυστερήσουν την κάθοδό τους στην Αθήνα, επανεξετάζουν και πάλι τη στάση τους. Έτσι, επανέρχεται το ενδεχόμενο να κατεβούν αμέσως μετά τη σύνοδο του ΔΝΤ στις 13-15/10, ώστε να αυξήσουν την πίεση προς την κυβέρνηση. Δεν αποκλείουν μάλιστα αρμόδιες πηγές μια επανάληψη του “σκηνικού” του 2016 με διαδοχικές αποστολές (δεδομένου ότι το πιο καλό σενάριο ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης πλέον είναι για το τέλος Δεκεμβρίου ή για τον προσεχή Ιανουάριο).

 Ντάισελμπλουμ-Βίζερ

Τα “μηνύματα” των δανειστών αναμένεται να φανούν με την κάθοδο στην Αθήνα τη Δευτέρα του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, (πιθανότατα μαζί με τον πρόεδρο του EWG, Τόμας Βίζερ). Τόσο στην κατ’ ιδίαν συνάντηση και στη συνέντευξη που σχεδιάζει με τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ, Ευκλείδη Τσακαλώτο, όσο και στην ομιλία που θα έχει στο συνέδριο του Economist, στο οποίο θα συμμετάσχει, αναμένεται να ξεδιπλωθούν οι πιέσεις για προσαρμογή αλλά και το σχέδιο για τη ”μεταμνημονιακή” εποπτεία διαρκείας.
Τη Δευτέρα θα υπάρξουν και δύο ανακοινώσεις. Στις Βρυξέλλες θα υπογραφεί επισήμως η έξοδος από τη διαδικασία “υπερβολικού ελλείμματος”, δηλαδή από την επιτήρηση στην οποία μπήκε η Ελλάδα το 2009, έναν χρόνο πριν από το μνημόνιο, που έχει, όμως, μόνο “ψυχολογική” και όχι πραγματική σημασία. Στην Αθήνα αναμένουν τα τελικά στοιχεία για τον προϋπολογισμό, που θα δείξουν αναλυτικά τις πηγές της δημοσιονομικής απόκλισης το 8μηνο.

Άγνωστο το κλείσιμο

Από ελληνικής πλευράς, θα πρέπει να ενεργοποιηθεί το νέο συντονιστικό όργανο υπό τους κ.κ. Δημήτρη Λιάκο και Δημήτρη Παπαγιαννάκο, που έχει στόχο να αποτυπώνει κάθε εβδομάδα το ποσοστό προόδου στα προαπαιτούμενα, ώστε να μη χαθεί κάθε πιθανότητα ολοκλήρωσης της 3ης αξιολόγησης μέχρι το τέλος του έτους. Πάντως, κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ προδίκασε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει τον Ιανουάριο και βάλε και αν κλείσει.

Το Νοέμβριο η υποδόση;

Ένα από τα πιο επείγοντα, χρονικά, θέματα είναι αυτό της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες μέσα από το πρώτο πακέτο υποδόσεων του Ιουλίου. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς ιδιώτες πρέπει να απομειωθούν κατά 1,2 δισ. ευρώ εν συγκρίσει με το ύψος που είχαν στο τέλος Απριλίου (με τη συνδρομή 800 εκατ. ευρώ από τον ESM και 400 εκατ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα) προκειμένου η κυβέρνηση να μπορέσει να ζητήσει και να λάβει την 2η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ (που εκκρεμεί από την 2η αξιολόγηση).  Η κυβέρνηση  καλείται να μαζέψει και να στείλει στοιχεία μέσα στον Οκτώβριο για τις πληρωμές έως και το τέλος Σεπτεμβρίου, ώστε να αποφασίσει, πριν λήξει η προθεσμία του ESM στο τέλος Οκτωβρίου, για τη διαθεσιμότητα της υποδόσης.
Ωστόσο, καθώς θεωρείται -αν όχι αδύνατο- τουλάχιστον εξαιρετικά δύσκολο να λήξει το θέμα μέσα στον Οκτώβριο, αρμόδιες πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξει τελικά μια “κατανόηση” από πλευράς EWG και ESM και έτσι να δοθεί μια παράταση “διαθεσιμότητας” για τον Νοέμβριο, η οποία όμως θα αποτελέσει πλήγμα στο “κύρος” της κυβέρνησης που επιχειρεί να αποδείξει ότι δεν θα επαναλάβει τις καθυστερήσεις του 2015 και του 2016…

1 σχόλιο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας