Αυτό είναι το νεοψυχροπολεμικό νομ/διο Μενέντεζ-Ρούμπιο για αμερικάνικο έλεγχο Ν.Α. Μεσογείου

1488
Ν.Α. Μεσόγειο

Ολόκληρο το Νομοσχέδιο Μενέντεζ- Ρούμπιο, μεταφρασμένο στα Ελληνικά, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το ΑΚΕΛ. Σε ανακοίνωση το κυπριακό κόμμα της Αριστεράς αναφέρει ότι: «το ΑΚΕΛ επαναλαμβάνει για ακόμη μια φορά ότι δεν διαφωνεί με την αναβάθμιση των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις ΗΠΑ εφόσον αυτή δεν πλήττει τα συμφέροντα της Κύπρου και δεν θέτει σε κίνδυνο τις σχέσεις της με άλλες χώρες.

Το ΑΚΕΛ διαφωνεί έντονα με την προσπάθεια η Κυπριακή Δημοκρατία να καταστεί πεδίο διεθνών αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων.Δυστυχώς στην Κύπρο μάθαμε να συζητούμε με συνθήματα και με ιδεολογικές αγκυλώσεις, γεγονός που αποτρέπει τον ουσιαστικό διάλογο και προβληματισμό. Καλούμε όλους να μελετήσουν το Νομοσχέδιο και να κρίνουν τι εξυπηρετεί. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε επί του περιεχομένου του Νομοσχεδίου για το οποίο η κυβέρνηση θριαμβολογούσε εδώ και μερικούς μήνες».

Αυτούσιο το νομοσχέδιο, όπως δόθηκε στη δημοσιότητα από το ΑΚΕΛ

116ο Κογκρέσο
1η Σύνοδος Για την προώθηση συνεργασιών στον τομέα της ενέργειας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και για άλλους σκοπούς.

ΣΤΗ ΓΕΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ

Ο κ. Menendez (για τον εαυτό του και τον κ. Rubio) εισηγήθηκε το ακόλουθο νομοσχέδιο το οποίο έτυχε ανάγνωσης δύο φορές και παραπέμφθηκε στην Επιτροπή
Νομοσχέδιο

Για την προώθηση συνεργασιών στα θέματα ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο και για άλλους σκοπούς.

ΤΜΗΜΑ 1. ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ
Αυτό το νομοσχέδιο θα αναφέρεται ως «Νόμος για την Ασφάλεια και Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο του 2019».

ΤΜΗΜΑ 2. ΕΥΡΗΜΑΤΑ

Το Κογκρέσο εξάγει τα ακόλουθα ευρήματα:
1) Η ασφάλεια εταίρων και συμμάχων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι κρίσιμη για την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης.
2) Η Ελλάδα είναι ένα πολύτιμο μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας (ΝΑΤΟ) και βασικός πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσογείου.
3) Το Ισραήλ είναι σταθερός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών και έχει ανακηρυχθεί ως «σημαντικός σύμμαχος μη-μέλος του ΝΑΤΟ» και «σημαντικός στρατηγικός εταίρος».
4) Η Κύπρος είναι βασικός στρατηγικός εταίρος και υπέγραψε μια Δήλωση Προθέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες στις 6 Νοεμβρίου 2018 για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας.
5) Οι χώρες της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ συμμετείχαν σε κρίσιμες τριμερείς διασκέψεις κορυφής για τη βελτίωση της συνεργασίας σε θέματα ενέργειας και ασφάλειας.
6) Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο συμμετείχε στην τριμερή σύνοδο κορυφής μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου στις 20 Μαρτίου 2019.
7) Και οι τέσσερις χώρες αντίκεινται σε οποιαδήποτε ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο,  που θα μπορούσε να επηρεάσει τη σταθερότητα, να παραβιάσει το διεθνές δίκαιο ή να υπονομεύσει τις καλές σχέσεις γειτονίας, και σε κοινή διακήρυξη στις 21 Μαρτίου 2019 συμφώνησαν να «αμυνθούν ενάντια σε εξωτερικές κακόβουλες επιρροές στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.»
8) Η πρόσφατη ανακάλυψη δυνητικά του μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου της περιοχής στα ανοικτά των Αιγυπτιακών ακτών και οι νεότερες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική θετική εξέλιξη για την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, ενισχύοντας τη στρατηγική ενεργειακή σημασία της περιοχής.
9) Τούρκοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει πρόθεση αγοράς του πυραυλικού συστήματος S-400 από τη Ρωσική Ομοσπονδία που θα μπορούσε να προκαλέσει την επιβολή υποχρεωτικών κυρώσεων σύμφωνα με το Νόμο Περί Αντιμετώπισης των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (Δημόσιο Δίκαιο 115-44).
10) Είναι προς το συμφέρον της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ η προώθηση, επίτευξη και διατήρηση της ενεργειακής ασφάλειας μεταξύ, συμμάχων και μέσω συνεργασίας με αυτούς.
11) Οι εξελίξεις γύρω από το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν εν δυνάμει να παρέχουν οικονομικά οφέλη και να συμβάλουν στην ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή και στην Ευρώπη, καθώς και να υποστηρίξουν τα ευρωπαϊκές προσπάθειες απεξάρτησης από το φυσικό αέριο που παρέχεται από τη Ρωσική Ομοσπονδία.
12) Ο Διαδριατικός Αγωγός που ολοκληρώνεται σύντομα αποτελεί ένα κρίσιμο συστατικό μέρος του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου και των προσπαθειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διεύρυνση  των ενεργειακών πόρων.
13) Ο προτεινόμενος αγωγός της Ανατολικής Μεσογείου, αν θα είναι εμπορικά βιώσιμος, θα συμβάλει στην ενεργειακή διεύρυνση σύμφωνα με το τρίτο πακέτο μεταρρυθμίσεων ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
14) Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τα επιτεύγματα και τη σημασία του Ιδρύματος BIRD (Binational Industrial Research and Development) και του Ιδρύματος BSF (US-Israel Binational Science Foundation) και υποστηρίζουν τη συνεχή πολυετή χρηματοδότηση για διασφάλιση της συνέχισης των προγραμμάτων των Ιδρυμάτων.
15) Οι ΗΠΑ έχουν χαιρετίσει την κατανομή από την Ελλάδα 2% του ΑΕΠ της για την άμυνα σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που λήφθηκαν στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ του 2014 στην Ουαλία.
16) Η έρευνα για ενέργεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου θα πρέπει να προστατευτεί έναντι απειλών που προέρχονται από τρομοκρατικές και εξτρεμιστικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της Hezbollah και οποιουδήποτε άλλου παράγοντα στην περιοχή.
17) Η έρευνα για πηγές ενέργειας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας –
Α) προωθεί τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών με την παροχή δυνητικής εναλλακτικής επιλογής στο Ρωσικό αέριο για τους συμμάχους και εταίρους των ΗΠΑ, και
Β) δεν θα πρέπει να εμποδίζεται από άλλα κυρίαρχα κράτη.
18) Η Κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεργάζεται στενά με την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη σύναψη συμφωνιών ανταλλαγής πληροφοριών.
19) Αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν βοηθήσει την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας με την ετοιμασία της στρατηγικής εθνικής ασφάλειας αυτού του έθνους.   
20) Η Κυβέρνηση των ΗΠΑ παρέχει εκπαίδευση σε Κυπρίους αξιωματούχους σε τομείς όπως η ασφάλεια του κυβερνοχώρου, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η εξουδετέρωση εναπομεινάντων εκρηκτικών υλών και η διαχείριση αποθεμάτων.
21) Η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί ένα πολύτιμο μέλος της Πρωτοβουλίας για την Ασφάλεια Διάδοσης για την καταπολέμηση του εμπορίου όπλων μαζικής καταστροφής.
22) Η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει να εργάζεται στενά με τον ΟΗΕ και περιφερειακούς εταίρους στην Ευρώπη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού.
23) Παρά τις ισχυρές σχέσεις οικονομίας και ασφάλειας με τις ΗΠΑ, η Κυπριακή Δημοκρατία υπόκειται στην απαγόρευση από μέρους των ΗΠΑ της εξαγωγής αμυντικών υλικών και υπηρεσιών από το 1987.
24) Η απαγόρευση όπλων το 1987 σχεδιάστηκε για να περιοριστεί η πώληση όπλων από τις ΗΠΑ και τη μεταφορά τους στην Κυπριακή Δημοκρατία και στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου για να αποφευχθεί η εμπόδιση προσπαθειών για την επανένωση.
25) Τουλάχιστον 40,000 Τουρκικά στρατεύματα είναι εγκατεστημένα στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου με κάποια όπλα που έχουν προμηθευτεί από τις ΗΠΑ μέσω της ηπειρωτικής Τουρκίας.

26) Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν, ως θέμα πολιτικής, αποφύγει την παροχή αμυντικού υλικού και υπηρεσιών προς την Κυπριακή Δημοκρατία, η κυβέρνηση της Κύπρου έχει, στο παρελθόν, καταφύγει στην απόκτηση αμυντικού υλικού από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων χωρών, όπως η Ρωσία, που συνιστούν πρόκληση για τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών ανά τον κόσμο. 

ΤΜΗΜΑ 3. ΔΗΛΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Είναι η πολιτική των ΗΠΑ-
1) Να συνεχίσει να συμμετέχει ενεργά στον τριμερή διάλογο σε θέματα που αφορούν την ενέργεια, την ασφάλεια στο θαλάσσιο χώρο, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και την προστασία ζωτικών υποδομών που διεξάγεται ανάμεσα στο Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο.
2) Να υποστηρίζει διπλωματικές προσπάθειες με εταίρους και συμμάχους για την εμβάθυνση της συνεργασίας στην ενεργειακή ασφάλεια μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ και να ενθαρρύνει τον ιδιωτικό τομέα να κάνει επενδύσεις σε υποδομές ενέργειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
3) Να στηρίξει σθεναρά την ολοκλήρωση του Διαδριατικού Αγωγού και του Αγωγού της Ανατολικής Μεσογείου και την δημιουργία τερματικών σταθμών υγροποίησης φυσικού αερίου (LNG) σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο ως μέσο απεξάρτησης των περιφερειακών ενεργειακών αναγκών από τη Ρωσική Ομοσπονδία.
4) Να διατηρήσει μια ισχυρή ναυτική παρουσία των ΗΠΑ και επενδύσεις στην ναυτική εγκατάσταση στον Κόλπο της Σούδας στην Ελλάδα και να αναπτύξει πιο στενή συνεργασία στο τομέα της ασφάλειας με την τελευταία για να περιληφθούν οι πρόσφατες εγκαταστάσεις των MQ-9 στην Αεροπορική βάση της Λάρισας και η εκπαίδευση ελικοπτέρων των Ένοπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στην κεντρική Ελλάδα,
5) Να χαιρετίσει την δέσμευση της Ελλάδας να προχωρήσει με τον Αγωγό Διασύνδεσης Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB) και επιπρόσθετα τερματικά LNG που θα βοηθήσουν στη διευκόλυνση της παράδοσης μη-Ρωσικού αερίου στα Βαλκάνια και την κεντρική Ευρώπη,
6) Να υποστηρίξει πιο στενή συνεργασία στο τομέα της ασφάλειας με την Κυπριακή Δημοκρατία διαμέσου της άρσης του εμπάργκο όπλων στη χώρα,
7) Να υποστηρίξει ισχυρά προγράμματα Διεθνούς Στρατιωτικής Επιμόρφωσης και Εκπαίδευσης (IMET) με την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία,
8) Να αξιοποιήσει σχέσεις μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να ενθαρρυνθούν επενδύσεις στην κυπριακή συνοριακή και θαλάσσια ασφάλεια,
9) Να υποστηρίξει τις προσπάθειες για αντιμετώπιση της παρέμβασης και επιρροής της Κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω αυξημένης συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ, για να συμπεριλάβουν την ανταλλαγή  πληροφοριών, τον κυβερνοχώρο και την επίγνωση της κατάστασης στον θαλάσσιο τομέα
10) Να υποστηρίξει τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας να ρυθμίσει το τραπεζικό τομέα ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν χρησιμοποιείται ως πηγή διεθνούς ξεπλύματος χρήματος και να ενθαρρύνει επιπρόσθετα μέτρα προς το σκοπό αυτό,
11) Να αντιδράσει έντονα σε οποιεσδήποτε ενέργειες που,  σύμφωνα με το τμήμα 231 του Νόμου Περί Αντιμετώπισης των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA) (Δημόσιο Δίκαιο 115-44), θα οδηγούσαν σε υποχρεωτικές κυρώσεις, περιλαμβανομένης της αγοράς από τη Τουρκία του πυραυλικού συστήματος S-400 από τη Ρωσική Ομοσπονδία,
12) Να συνεχίσει τη ισχυρή επίσημη στρατηγική εμπλοκή με το Ισραήλ, Ελλάδα και Κύπρο,
13) Να παροτρύνει χώρες στην περιοχή να αρνηθούν λιμενικές υπηρεσίες σε πλοία της Ρωσικής Ομοσπονδίας που
αναπτύσσονται για στήριξη της κυβέρνησης του Μπασάρ Αλ-Άσσαντ στη Συρία,
14) Να υποστηρίξει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδα και Κύπρο,
15) Να εφαρμόσει πλήρως τις σχετικές πρόνοιες του Νομού Περί Αντιμετώπισης των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων για να εμποδιστεί η επέμβαση της Κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην περιοχή,
16) Να υποστηρίξει προσπάθειες από χώρες στην περιοχή για απενεργοποίηση του στρατιωτικού εξοπλισμού που παρέχεται από την Κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας προς όφελος εξοπλισμού που παρέχεται από το ΝΑΤΟ και συμμαχικές χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ και,
17) Να υποστηρίξει σθεναρά την ενεργή και ισχυρή συμμετοχή του Ισραήλ, της Κύπρου και Ελλάδας στο Εταιρικό Πρόγραμμα Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας.ΤΜΗΜΑ 4. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΗΠΑ-ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥα) ΓΕΝΙΚΑ – Ο Υπουργός Εξωτερικών, σε διαβούλευση με τον Υπουργό Ενέργειας, μπορούν να συνάψουν συμφωνίες συνεργασίας που να υποστηρίζουν και ενισχύουν το διάλογο  και σχεδιασμό εμπλέκοντας διεθνείς συνεταιρισμούς ανάμεσα στις ΗΠΑ, το Ισραήλ, την Ελλάδα και Κύπρο,
β) ΕΤΗΣΙΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ – Αν ο Υπουργός Εξωτερικών, σε διαβούλευση με τον Υπουργό Ενέργειας, συνάψουν συμφωνίες που επιτρέπονται σύμφωνα με το σημείο (α), ο ΥΠΕΞ θα υποβάλει ετήσια έκθεση προς τις σχετικές επιτροπές του Κογκρέσου που να περιγράφει –
1) ενέργειες που λαμβάνονται για την υλοποίηση τέτοιων συμφωνιών και,
2) οποιαδήποτε προγράμματα που αναλαμβάνονται στη βάση αυτών των συμφωνιών.
Γ) ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΠΑ-ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ – Ο Υπουργός Ενέργειας, σε διαβούλευση με τον Υπουργό Εξωτερικών, μπορούν να ιδρύσουν ένα κοινό Ενεργειακό Κέντρο ΗΠΑ-Ανατολικής Μεσογείου στις ΗΠΑ αξιοποιώντας την εμπειρία, γνώση και εξειδίκευση των ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης και οργανισμών στον ιδιωτικό τομέα, μεταξύ άλλων, στην υπεράκτια ενεργειακή ανάπτυξη για να προωθηθεί ο διάλογος και η συνεργασία ώστε να αναπτυχθεί πιο ισχυρή ακαδημαϊκής συνεργασία σε καινοτόμο ενεργειακή τεχνολογία και μηχανολογία, υδατική επιστήμη, μεταφορά τεχνολογίας και ανάλυση των αναδυομένων γεωπολιτικών επιπλοκών, που περιλαμβάνουν ευκαιρίες αλλά ταυτόχρονα κρίσεις και απειλές από την απόκτηση φυσικών και ενεργειακών πόρων από ξένους.ΤΜΗΜΑ 5. ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΙΔΩΝ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΑ) ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ – Είναι η αίσθηση της Γερουσίας ότι:

1) η άμεση πώληση ή μεταφορά όπλων/εξοπλισμού από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς τη Κυπριακή Δημοκρατία θα προωθούσε τα συμφέροντα ασφάλειας των ΗΠΑ στην Ευρώπη βοηθώντας να μειωθεί η εξάρτηση της Κυβέρνησης της Κύπρου από άλλες χώρες για υλικά που σχετίζονται με την άμυνα, συμπεριλαμβανομένου χωρών που συνιστούν απειλή για τα συμφέροντα των ΗΠΑ σε ολόκληρο τον κόσμο, και
2) είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτείων – 
Α) να συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες μέσω του ΟΗΕ προς μια συνολική λύση στη διαίρεση της Κύπρου, και

Β) για τη Κυπριακή Δημοκρατία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟικό πρόγραμμα του Συνεταιρισμού για την Ειρήνη.

β) ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ –Τμήμα 620 (e) του Νόμου Εξωτερικής Βοήθειας 1961 (22 U.S.C 2373 (e) τροποποιείται με την προσθήκη στο τέλος της ακόλουθης παραγράφου:
“(3) Η απαίτηση σύμφωνα με την παράγραφο (1) δεν θα ισχύει για οποιαδήποτε πώληση ή άλλη παροχή αμυντικού αντικειμένου ή υπηρεσία στην Κύπρο, εάν ο τελικός χρήστης αυτού του αντικειμένου ή υπηρεσία είναι η Κυπριακή Δημοκρατία.”
γ) ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΠΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ ΣΧΕΤΙΚΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ – Ξεκινώντας από την ημερομηνία εφαρμογής αυτού του Νόμου, ο Υπουργός Εξωτερικών δεν θα εφαρμόζει μια πολιτική άρνησης για εξαγωγές, επανεξαγωγές ή μεταφορές αμυντικών αντικειμένων και αμυντικών υπηρεσιών που προορίζονται για την Κυπριακή Δημοκρατία αν-
1) το αίτημα υποβάλλεται από την Κυπριακή Δημοκρατία ή εκ μέρους της, και
2) ο τελικός χρήστης τέτοιων αμυντικών αντικειμένων ή αμυντικών υπηρεσιών είναι η Κυπριακή Δημοκρατία.

ΤΜΗΜΑ 6. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ IMET ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Υπάρχει εξουσιοδότηση να διατεθεί για το οικονομικό έτος 2020 το ποσό 2.000.000 δολαρίων για βοήθεια της Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (IMET) προς την Ελλάδα και 2.000.000 δολαρίων για παροχή τέτοιας βοήθειας προς την Κύπρο. Η βοήθεια διατίθεται για τους ακόλουθους σκοπούς:
1) Εκπαίδευση μελλοντικών ηγετών.
2) Προώθηση καλύτερης κατανόησης των Ηνωμένων Πολιτειών.
3) Εγκαθίδρυση καλύτερης σχέσης μεταξύ των στρατιωτικών των Ηνωμένων Πολιτειών και των στρατιωτικών της χώρας για να κτίσουν συμμαχίες για το μέλλον.
4) Ενδυνάμωση της διαλειτουργικότητας και ικανοτήτων για κοινές επιχειρήσεις.
5) Εστίαση στην επαγγελματική στρατιωτική εκπαίδευση.
6) Να δοθεί η δυνατότητα στις χώρες να χρησιμοποιήσουν τα εθνικά τους κονδύλια για να λάβουν ένα μειωμένο κόστος για άλλη εκπαίδευση και κατάρτιση του Υπουργείου Άμυνας.
7) Παροχή βοήθειας για την εκμάθηση της Αγγλικής Γλώσσας.

ΤΜΗΜΑ 7. ΞΕΝΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Υπάρχει εξουσιοδότηση για το οικονομικό έτος 2020 να διατεθούν 3.000.000 δολάρια για βοήθεια Ξένης Στρατιωτικής Χρηματοδότησης (FMF) προς την Ελλάδα για να βοηθηθεί η χώρα να εκπληρώσει τη δέσμευσή της ως μέλος του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) να αφιερώσει το 20% του αμυντικού της προϋπολογισμού για την ενίσχυση της έρευνας και της ανάπτυξης.

ΤΜΗΜΑ 8. ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ F-35 ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
α) ΓΕΝΙΚΑ – Εκτός όπως προβλέπεται στο σημείο (β), καμία χρηματοδότηση μπορεί να υποχρεωθεί ή να δαπανηθεί –
1) για τη μεταφορά, διευκόλυνση της μεταφοράς ή να εξουσιοδοτήσει τη μεταφορά αεροσκάφους F-35 στη Δημοκρατία της Τουρκίας,
2) για τη μεταφορά πνευματικής ιδιοκτησίας ή τεχνικά δεδομένα που είναι απαραίτητα για ή που σχετίζονται με οποιαδήποτε συντήρηση ή υποστήριξη αεροσκάφους F-35, ή
3) για την κατασκευή εγκατάστασης αποθήκευσης ή διευκόλυνσης με άλλο τρόπο της αποθήκευσης στην Τουρκία αεροσκάφους F-35 που μεταφέρεται στην Τουρκία.
β) ΕΞΑΙΡΕΣΗ – Ο Πρόεδρος μπορεί να παραιτηθεί του δικαιώματος του περιορισμό σύμφωνα με το σημείο (α) κατόπιν γραπτής πιστοποίησης στο Κογκρέσο ότι η Κυβέρνηση της Τουρκίας δεν σχεδιάζει ή προτίθεται να αποδεχθεί την παράδοση του συστήματος αεράμυνας S-400.
γ) ΟΡΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ – Σε αυτό το τμήμα, ο όρος “μεταφορά” περιλαμβάνει τη φυσική μετεγκατάσταση εκτός των ηπειρωτικών Ηνωμένων Πολιτειών.
δ) ΕΦΑΡΜΟΓΗ – Ο περιορισμός σύμφωνα με το σημείο (α) δεν ισχύει για τα αεροσκάφη F-35 που χρησιμοποιούνται από τις ένοπλες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών.

ΤΜΗΜΑ 9. ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΕΡΑΜΥΝΑΣ S-400
Είναι η αίσθηση της Γερουσίας ότι εάν η κυβέρνηση της Τουρκίας αγοράσει το σύστημα αεράμυνας S-400 από τη Ρωσική Ομοσπονδία –
(1) μια τέτοια αγορά θα συνιστούσε μια σημαντική συναλλαγή υπό την έννοια του άρθρου/τμήματος 231 (α) του Νόμου 2017 (22 U.S.C. 9525 (A)) για την Αντιμετώπιση της Επιρροής της Ρωσίας στην Ευρώπη και Ευρασία,
(2) μια τέτοια αγορά θα έθετε σε κίνδυνο την ακεραιότητα της συμμαχίας του ΝΑΤΟ,
(3) μια τέτοια αγορά θα επηρέαζε δυσμενώς τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών, συμπεριλαμβανομένου των συμμαχικών επιχειρήσεων στις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία συμμετέχουν,
(4) μια τέτοια αγορά θα είχε ένα σημαντικό αντίκτυπο στην αμυντική συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας,
(5) μια τέτοια αγορά θα αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο υπονόμευσης των αμυντικών συστημάτων και επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Ηνωμένων Πολιτειών και,
(6) ο Πρόεδρος θα πρέπει να εφαρμόσει/εκτελέσει πιστά το Νόμο του 2017 για την Αντιμετώπιση της Ρωσικής Επιρροής στην Ευρώπη και Ευρασία, επιβάλλοντας και εφαρμόζοντας κυρώσεις σύμφωνα με το άρθρο/τμήμα 235 του εν λόγω Νόμου (22 U.S.C. 9529) σε σχέση με οποιοδήποτε άτομο ή οντότητα, συναλλαγή που έχει διακριβωθεί ότι ενεπλάκη σε μια τέτοια σημαντική συναλλαγή.

ΤΜΗΜΑ 10. ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ
α) ΓΕΝΙΚΑ – όχι αργότερο από 90 ημέρες μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος αυτού του Νόμου ο Υπουργός Εξωτερικών, σε διαβούλευση με τον Υπουργό Άμυνας και τον Υπουργό Ενέργειας, θα υποβάλλει στην αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου μια στρατηγική για την ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς ασφάλειας και ενέργειας με χώρες της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας.
β) ΣΤΟΙΧΕΙΑ – Η έκθεση που απαιτείται βάσει του σημείου(α) θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:
(1) Περιγραφή της συμμετοχής των Ηνωμένων Πολιτειών και της υποστήριξης τους προς στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου.
(2) Αξιολόγηση όλων των πιθανών μηχανισμών παράδοσης στην Ευρώπη για ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
(3) Αξιολόγηση των προσπαθειών για την προστασία της υποδομής ενεργειακής εκμετάλλευσης στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών των Ηνωμένων Πολιτειών.
(4) Αξιολόγηση της ικανότητας της Κύπρου να φιλοξενήσει ένα Κέντρου Ενεργειακής Κρίσης στην περιοχή, το οποίο θα μπορούσε να παράσχει διευκολύνσεις για υποστήριξη προσπαθειών έρευνας και διάσωσης σε περίπτωση ατυχήματος.
(5) Αξιολόγηση του χρόνου παράδοσης του φυσικού αερίου στην περιοχή, καθώς και αξιολόγηση των τελικών χωρών προορισμού για την παροχή φυσικού αερίου από την περιοχή.
(6) Σχέδιο συνεργασίας με επιχειρήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών που επιδιώκουν να επενδύσουν στην ενεργειακή εκμετάλλευση, τις εξελίξεις και τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο.
(γ) ΜΟΡΦΗ. – Η έκθεση που απαιτείται σύμφωνα με το άρθρο/σημείο  (α) θα υποβληθεί σε μη διαβαθμισμένη μορφή, αλλά μπορεί να περιέχει ένα διαβαθμισμένο παράρτημα.

ΤΜΗΜΑ 11. ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΖΗΜΙΑ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ
(α) ΓΕΝΙΚΑ – Όχι αργότερο από 90 ημέρες μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος Νόμου, ο Υπουργός Εξωτερικών θα υποβάλει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου έκθεση σχετικά με την επιζήμια επιρροή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ από την 1η Ιανουαρίου 2017.
β) ΣΤΟΙΧΕΙΑ – Η έκθεση που απαιτείται βάσει του σημείου (α) θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:
(1) Αξιολόγηση των στόχων ασφάλειας, πολιτικής και ενέργειας της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
(2) Περιγραφή των ενεργειακών έργων της Κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
(3) Καταγραφή της Ρωσικής εθνικής ιδιοκτησίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης στις χώρες αυτές, συμπεριλαμβανομένης της ονομασίας του του μέσου, της κατά προσέγγιση ακροαματικότητας και εκτίμησης του κατά πόσο αυτό προωθεί απόψεις υποστηρικτικές προς το Κρεμλίνο.
(4) Αξιολόγηση της στρατιωτικής εμπλοκής της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον τομέα της ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της εμπλοκής στρατιωτικού εξοπλισμού και αναδόχων υλοποίησης έργων.
(5) Αξιολόγηση των προσπαθειών που υποστηρίζονται από την Κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας για επηρεασμό εκλογών στις τρεις χώρες, με τη χρήση επιθέσεων στο κυβερνοχώρο, εκστρατείες στα κοινωνικά δίκτυα, η άλλες επιζήμιες τεχνικές.
(6) Εκτίμηση των προσπαθειών της Κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας να προκαλέσουν και να επηρεάσουν την απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ηγέτη των 300,000,000 ορθοδόξων χριστιανών παγκόσμια, στην παραχώρηση του αυτοκέφαλου στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία.
γ) ΜΟΡΦΗ – Η έκθεση που απαιτείται σύμφωνα με το σημείο (α) θα υποβάλλεται σε μη διαβαθμισμένη μορφή, αλλά μπορεί να περιέχει ένα διαβαθμισμένο παράρτημα.

ΤΜΗΜΑ 12. ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΝΑΕΡΙΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
(α) ΓΕΝΙΚΑ – Όχι αργότερο από 90 ημέρες μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος Νόμου, ο Υπουργός Εξωτερικών, σε συνεννόηση με τον Υπουργό Άμυνας και τον Υπουργό Ενέργειας,  θα υποβάλλει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου έκθεση που να καταγραφεί τα περιστατικά παρεμβολής στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας να εξερευνήσει και να εκμεταλλευτεί φυσικούς πόρους στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της, καθώς και τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου της κυρίαρχης επικράτειας της Ελλάδας.
β) ΣΤΟΙΧΕΙΑ – Η έκθεση που απαιτείται βάσει του σημείου (α) θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:
(1) Κατάλογος περιστατικών από την 1η Ιανουαρίου 2017 που ο Υπουργός Εξωτερικών αποφάσισε να παρέμβει στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για διερεύνηση και εκμετάλλευση φυσικών πόρων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της.
(2) Καταγραφή περιστατικών από την 1η Ιανουαρίου 2017 που ο Υπουργός Εξωτερικών όρισε ως παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας από τους γείτονές της.
γ) ΜΟΡΦΗ – Η έκθεση που απαιτείται βάσει του σημείου (α) θα υποβληθεί σε μη διαβαθμισμένη μορφή, αλλά μπορεί να περιέχει ένα διαβαθμισμένο παράρτημα.

ΤΜΗΜΑ 13. ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΤΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ
Στο Νόμο αυτό ο όρος “αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου” σημαίνει την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Πηγή: philenews

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας