Αυτοκτόνησε για «κόκκινο» δάνειο.Η τράπεζα απαιτεί 590.000€ από οικογένειά του

2164
δάνειο

Τρία χρόνια μετά η τράπεζα αρνείται να πάρει τα σπίτια και τα ακίνητα που προσφέρει (εκτός από ένα διαμέρισμα) η οικογένεια του νεκρού και απαιτεί μετρητά –  Εξευτελιστικές τραπεζικές πιέσεις είχαν οδηγήσει τον 47χρονο εργολάβο από τη Θεσσαλονίκη στην αυτοχειρία.

Εβαλε την κάννη της καραμπίνας στο στόμα του αφού την έδεσε σφικτά με μονωτική ταινία στο πόδι και στα χέρια του έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία περίπτωση αστοχίας όταν αυτή κλωτσήσει κατά την εκπυρσοκρότηση και το αποτέλεσμα να είναι βέβαιο όταν θα τραβήξει τη σκανδάλη…

Δεν είναι σκηνές από αστυνομική ταινία, αλλά το τραγικό αποτέλεσμα των απάνθρωπων, συνεχών και εξευτελιστικών πιέσεων και τηλεφωνημάτων τράπεζας και εισπρακτικών εταιρειών που οδήγησαν πριν από τρία χρόνια στην αυτοκτονία έναν απελπισμένο δανειολήπτη. Ο 47χρονος εργολάβος δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στο κόκκινο δάνειό του παρά το γεγονός ότι έδινε στην τράπεζα όλα τα ακίνητα που είχε για να εξοφλήσει το χρέος του. Το θλιβερό σίριαλ όμως συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, με την τράπεζα να σφίγγει τον κλοιό στον λαιμό της χήρας και των δύο παιδιών του…

Ο Θεσσαλονικιός κατασκευαστής-εργολάβος, πατέρας δυο παιδιών, είχε πάρει δάνειο το 2002 από τράπεζα η οποία το 2013 απορροφήθηκε από άλλη.

Ωστόσο, δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις δανειακές του υποχρεώσεις μετά το μεγάλο κραχ που δέχτηκε ο κατασκευαστικός τομέας, με αποτέλεσμα το δάνειο να προσαυξάνεται με τους τόκους και οι απαιτήσεις της τράπεζας να φτάσουν τελικά στις 750.000 ευρώ.

Επί σειρά ετών δεχόταν αφόρητες πιέσεις και εκβιασμούς τόσο από υπαλλήλους της τράπεζας όσο και από εισπρακτικές εταιρείες που είχαν μετατρέψει τη ζωή του σε μια καθημερινή κόλαση, σε σημείο ώστε να τον οδηγήσουν στην αυτοχειρία.

Την 26η Ιουνίου 2015 είχε προγραμματίσει μια ακόμη συνάντηση με τα διευθυντικά στελέχη της τράπεζας για τη διευθέτηση του δανείου.

Την ημέρα όμως που είχε το ραντεβού, αντί να πάει στην τράπεζα, πήγε στο εξοχικό του, κλείδωσε την πόρτα από μέσα και αυτοπυροβολήθηκε εξ επαφής.

Το προηγούμενο βράδυ είχε πει στη σύζυγό του: «Ολα αυτά που μου ζητάνε δεν υπάρχει περίπτωση να τα μαζέψω, ούτε υπάρχει περίπτωση να ξεπληρώσουμε όλα αυτά που μας ζητάνε. Μας κατέστρεψε η τράπεζα αλλά, πίστεψέ με, δεν φταίω».

Πέραν του κόκκινου τραπεζικού δανείου δεν είχε καμία άλλη οικονομική εκκρεμότητα, ενώ την Εφορία την είχε ρυθμίσει σε δόσεις τις οποίες και κατέβαλε.

Ο αυτόχειρας άφησε πίσω μια σύζυγο 47 ετών και δίδυμα παιδιά -έναν γιο και μια κόρη 21 ετών- που φοιτούν στο πανεπιστήμιο. Η γυναίκα του λαμβάνει σύνταξη χηρείας 210 ευρώ, ενώ εισπράττει και δύο ενοίκια με τα οποία πληρώνει τις δόσεις του φόρου κληρονομίας.

Παράνομη υπερχρηματοδότηση 

Η σύζυγος αναζητώντας τις οικονομικές υποχρεώσεις που κληρονόμησε ανακάλυψε ότι ο άνδρας της είχε παράνομα υπερχρηματοδοτηθεί από την τράπεζα, ενώ είχε υποχρεωθεί να υποθηκεύσει όλη την περιουσία του.
Η τράπεζα αν και γνώριζε την οικονομική του κατάσταση συνέχισε να τον χρηματοδοτεί με σκοπό να «γυρίζει» παλαιότερα δάνεια που είχε. Δηλαδή του έδινε όλο και περισσότερα χρήματα προκειμένου να αποπληρώνει παλαιότερες δανειακές του συμβάσεις, παρότι δεν είχε τις απαιτούμενες εγγυήσεις.

Προ του αδιεξόδου και λόγω των νέων πιέσεων της τράπεζας, η σύζυγος, προκειμένου να αποπληρωθεί το δάνειο, πρότεινε να της δώσει (σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας και τις οδηγίες της Τραπέζης της Ελλάδος) ό,τι περιουσιακό στοιχείο είχε κληρονομήσει από τον άνδρα της, εκτός από ένα διαμέρισμα 85 τ.μ. στην Καλαμαριά για να μπορεί να μένει.

Συγκεκριμένα, προκειμένου να διαγραφεί το δάνειο παραχωρούσε ένα κατάστημα στην Αγχίαλο 1.250 τ.μ., ένα εξοχικό σπίτι στην Επανωμή 80 τ.μ. επί οικοπέδου 1.900 τ.μ. και μία μεζονέτα ημιτελή 140 τ.μ. στο Πλαγιάρι της Θεσσαλονίκης.
Η αντίδραση της τράπεζας ήταν παρελκυστική, καθώς επί δύο χρόνια κωλυσιεργούσε ζητώντας συνεχώς την προσκόμιση διαφόρων εγγράφων ώστε δήθεν να προβεί στη ζητούμενη ρύθμιση.

Ωστόσο στην ουσία δεν την ενδιέφερε να πάρει τα ακίνητα του αυτόχειρα και να διαγράψει το δάνειο, αλλά πρωταρχικό μέλημά της ήταν να αποτρέψει την οικογένεια του 47χρόνου από το να στραφεί δικαστικά εναντίον της για την αυτοκτονία.

Ενώ η σύζυγος του αυτόχειρα περίμενε την τράπεζα να προχωρήσει στον διακανονισμό έτσι ώστε να διαγραφεί πλέον το δάνειο, συνέβη το αντίθετο: στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου της επιδόθηκαν δύο διαταγές πληρωμής, αξιώνοντας άμεσα να καταβάλει 590.000 ευρώ. Δηλαδή να εξοφλήσει ολοσχερώς το δάνειο, αφού αφαιρέθηκαν κάποιοι τόκοι.

Την παράνομη και καταχρηστική μεθόδευση της εν λόγω τράπεζας καθώς και την πρωτοφανή αναλγησία από μέρους της στηλιτεύει ο δικηγόρος της οικογένειας Αλέξης Αλεξόπουλος, ο οποίος δηλώνει: «Η υπόθεση πλέον έχει πάρει τη δικαστική οδό και εδώ μεταφέρω την απόλυτη πίστη της οικογένειας ότι στη Δικαιοσύνη θα βρει τη δικαίωση για την παράνομη, καταχρηστική και ανάλγητη μεθόδευση από μέρους του πιστωτικού ιδρύματος», ενώ συμπληρώνει πως «παρόμοια συμπεριφορά δεν έχω αντιμετωπίσει ποτέ ξανά στη μακρόχρονη ενασχόλησή μου με υποθέσεις δανείων και προστασίας καταναλωτή από καμία τράπεζα».

1 σχόλιο

  1. Κλεισμενοι μεσα σε απροσπέλαστες αιθουσες σαν συγχρονοι “ιαβερηδες” τα golden boys των τραπεζων αποφασιζουν πιο σπιτικο θα χασει την στεγη του και πια επιχειρηση θα κλείσει συμαπασυροντας μαζυ με το κλείσιμο τους και κάποιους από τους εργαζομενους στην ανεργια. Το αντικοινωνικό τους πρόσωπο οι τραπεζιτες της χωρας είναι δυσκολο να το κρύψουν ότι και να λενε η και να πράτουν στα πλαίσια της λεγομενης εταιρικης κοινωνικης ευθυνης . Το ερωτημα έίναι αλλο.Η “αριστερη” κυβερνηση της χωρας τι κάνει για να προστατεψει τους ανυπερασπιστους δανειολήπτες που απροειδοποίητα και χωρις δικη τους ευθυνη εχασαν πάνω από το 25% των εισοδηματων τους στα πλαισια των μνημονιακων πολιτικων .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας