Αυξήθηκαν κατά 45% οι κυβερνοεπιθέσεις μηνιαίως εναντίον ελληνικών εταιρειών

1219

Αυξημένο σε ποσοστό 45% καταγράφεται σήμερα το ποσοστό των κυβερνοεπιθέσεων που δέχονται σε μηνιαία βάση οι ελληνικές επιχειρήσεις, έναντι της προηγούμενης πενταετίας, καθώς σημειώνονται  δύο με τρεις κυβερνοεπιθέσεις την εβδομάδα σε ελληνικές επιχειρήσεις, εκ των οποίων η μία με δύο αφορούν είτε σε γραφεία ναυτιλιακών εταιρειών, είτε στο ίδιο το πλοίο.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν στο περιθώριο του 7ου εξαγωγικού συνεδρίου Export Summit, που διοργανώνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Ελλάδας (ΣΕΒΕ), με θέμα «Fostering Maritime Economy» και με στόχο να αναπτυχθούν εκτενώς τα ζητήματα της Θαλάσσιας- Μπλε Οικονομίας.

Αυξημένο σε ποσοστό 45% καταγράφεται σήμερα το ποσοστό των κυβερνοεπιθέσεων που δέχονται σε μηνιαία βάση οι ελληνικές επιχειρήσεις, έναντι της προηγούμενης πενταετίας, επισήμανε ο συνιδρυτής και διευθυντής ασφάλειας πληροφοριών της Netbull, Νικήτας Κλαδάκης και πρόσθεσε πως διευρευνούμε πλέον σήμερα, «δύο με τρεις κυβερνοεπιθέσεις την εβδομάδα σε ελληνικές επιχειρήσεις, εκ των οποίων η μία με δύο αφορούν είτε σε γραφεία ναυτιλιακών εταιρειών, είτε στο ίδιο το πλοίο».

Δυστυχώς, όπως επισήμανε ο ίδιος «οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι ευάλωτες απέναντι στις κυβερνοεπιθέσεις, όπως προκύπτει από τους ελέγχους και τις μελέτες που έχουμε τρέξει στους κρίσιμους τομείς παραγωγής. Οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι επιρρεπείς στις κυβερνοεπιθέσεις, είμαστε πολύ πίσω», σημείωσε.

Οπως εξήγησε ο κ. Κλαδάκης, «παρά την αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων, ακόμη και σήμερα που μιλάμε παραμένουν ελάχιστες οι ελληνικές εταιρείες που έχουν επενδύσει σε συστήματα ασφάλειας προκειμένου να θωρακιστούν».

Ερωτηθείς για την αχίλλειο πτέρνα των εταιρειών απέναντι στις κυβερνοεπιθέσεις, ο κ. Κλαδάκης επισήμανε ότι «είναι συνήθως ο ανθρώπινος παράγοντας. Όπως σε κάθε εταιρεία, σε κάθε κάστρο που πέφτει, συνήθως ο βασικός ύποπτος είναι ο ανθρώπινος παράγοντας. Μπορεί να επενδύσεις στους καλύτερους μηχανισμούς, αν δεν υπάρχει όμως το κατάλληλο υψηλά καταρτισμένο και εξειδικευμένο επίπεδο των χρηστών, κυρίως στα υψηλά στρώματα, τότε μπορείς να την πατήσεις».

Από το βήμα του συνεδρίου, ο κ. Κλαδάκης αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν και έθεσε ως πρώτο στη χώρα μας την έλλειψη ολιστικής αντιμετώπισης στο θέμα της ασφάλειας των πληροφοριακών συστημάτων.

Όπως τόνισε, ενώ μέχρι σήμερα ξέραμε ότι γίνονται κυβερνοεπιθέσεις σε συστήματα πληροφορικής, «τώρα γίνονται και σε συστήματα αυτοματισμού. Το 2030 μιλάμε για τον πλήρως αυτοματοποιημένο τρόπο λειτουργίας ενός πλοίου. Εάν δεν ληφθούν μέτρα ασφαλείας καθίσταται αντιληπτό ότι αυξάνεται κατακόρυφα η πιθανότητα κυβερνοεπίθεσης».

Οι πιο σημαντικοί παίκτες στις κυβερνοεπιθέσεις είναι σύμφωνα με τον κ. Κλαδάκη οι εξής ομάδες: οργανωμένο έγκλημα, ακτιβιστές, τρομοκρατικές οργανώσεις και κακόβουλος υπάλληλος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας