Αυξάνουν οι τιμές σε μακαρόνια, ζάχαρη, καφέ-Αύξηση έως 40% στα φρούτα

1029
Αύξηση έως 40% στα φρούτα

Η Ελλάδα της φτώχειας και της ακρίβειας

Ήδη το πρώτο κύμα ακρίβειας και οι αυξήσεις τιμών σε βασικά προϊόντα έχουν κάνει την εμφάνιση τους, παρόλα αυτά όλα δείχνουν πως έρχεται ένα νέο κύμα ακρίβειας, το οποίο θα «χτυπήσει» ακόμα περισσότερο την πληγωμένη ελληνική οικονομία. 

Οι παρατηρητικοί καταναλωτές βλέπουν ήδη τις ανατιμήσεις, ενώ όλοι τις αντιλαμβάνονται στο τέλος του μήνα, όταν διαπιστώνουν πόσα ξοδεύουν σε σούπερ μάρκετ, λαϊκές, ρεύμα.

Παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων δεν πέρασε ακόμη στους καταναλωτές, όμως κάτι τέτοιο θα συμβεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Ήδη οι πρώτες αυξήσεις έχουν περάσει στην αγορά σε κάποια βασικά είδη, αλλά οι πιέσεις στις τιμές ενέργειας και στις πρώτες ύλες συνεχίζουν να βάζουν «φωτιά» στα κοστολόγια παραγωγής βασικών αγαθών. Βέβαια κάποιοι προμηθευτές έχουν απορροφήσει προς ώρας την ανοδική πορεία των πρώτων υλών αλλά το σίγουρο είναι, όπως τονίζουν, ότι δε θα μπορούν για πολύ να σηκώνουν αυτό το βάρος.

«Το μεγαλύτερο μέρος των ανατιμήσεων δεν έχει περάσει ακόμα στο ράφι», αναφέρουν μιλώντας στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική» στελέχη της οργανωμένης λιανικής και της βιομηχανίας τροφίμων, δηλώνοντας παράλληλα ότι «αυτήν τη στιγμή γίνεται μια προσπάθεια από όλες τις πλευρές να συγκρατηθούν οι τιμές στα βασικά ταχυκίνητα προϊόντα. Όμως το μίγμα στο ράλι τιμών σε πρώτες ύλες, υλικά συσκευασίας, ενεργειακό και μεταφορικό κόστος δεν αφήνει πολλά περιθώρια αντοχών και στο προσεχές διάστημα των επόμενων μηνών θα εμφανιστούν αναπόφευκτα αυξήσεις στις τελικές τιμές καταναλωτή».

Με βάση τους μέχρι στιγμής υπολογισμούς της αγοράς τα ποσοστά των ανατιμήσεων κυμαίνονται από 1,9 έως 15%, ενώ ειδικά στα κατεψυγμένα φρούτα το ποσοστό της αύξησης δύναται να αγγίξει το 40%.

Ειδικότερα, αναμένεται ανατίμηση της τάξεως του 15% στα ζυμαρικά ιδιωτικής ετικέτας και σε κάποιους κωδικούς κατεψυγμένων λαχανικών, όπως π.χ. μπάμιες.

Περί το 8% είναι η μέση ανατίμηση που αναμένεται στα μαγειρικά λίπη, ενώ 4% στον ελληνικό καφέ. Η τιμή στη ζάχαρη αναμένεται να αυξηθεί κατά 5% και κατά 6,5% ακριβότερα αναμένεται να είναι τα σπορέλαια/ηλιέλαια.

Στα κατεψυγμένα φρούτα το ποσοστό αύξησης υπολογίζεται από 6% έως και 40%.

Στα τυροκομικά η μέση ανατίμηση υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί από 2,5% έως και 4%, ενώ ηπιότερο ποσοστό αύξηση τιμής περί το 2,8% αναμένεται να σημειωθεί στα βούτυρα και τις μαργαρίνες. Στα άλευρα η μέση ανατίμηση κυμαίνεται στο 5,3%, ενώ σε είδη ζαχαροπλαστικής, όπως η κουβερτούρα, η ανατίμηση εκτιμάται στο 1,9%.

Η ακρίβεια στη Βουλή

Το κύμα ανατιμήσεων στην αγορά, το φαινόμενο της ακρίβειας στην ενέργεια και η υπόθεση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ βρέθηκαν χθες στο επίκεντρο σφοδρής αντιπαράθεσης στη Βουλή ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ.

«Ξεπεράσατε μια κόκκινη γραμμή. Είστε πλέον μια κυβέρνηση που βλέπει ότι οι μέρες της τελειώνουν και στήνει το μεγάλο παζάρι με τα ασημικά του κράτους, χωρίς προσχήματα», είπε κλείνοντας την παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στα κυβερνητικά στελέχη.

«Είστε σε πολιτικό και ιδεολογικό αδιέξοδο. Κάντε πρόταση μομφής, αν ξεπουλάμε δημόσια περιουσία, για να δει ο λαός την αλήθεια. Αλλά δεν τολμάτε», σχολίασε αμέσως ο κ. Χρ. Σταϊκούρας. «Η ατολμία του κ. Τσίπρα καταδεικνύει την ενοχή του στο παρελθόν και την πολιτική του ανεπάρκεια στο παρόν. Επί ημέρες κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ διέρρεαν ότι θα κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας με αφορμή το σχέδιο εκσυγχρονισμού της ΔΕΗ. Ομως δεν το τόλμησε. Γιατί έτσι θα έπρεπε να απολογηθεί, από βήματος Βουλής, για το πώς η κυβέρνησή του έφερε την εταιρεία ένα βήμα από την πλήρη χρεοκοπία και διάλυση», ανέφερε λίγο αργότερα ο κ. Γ. Οικονόμου.

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε ότι υπάρχουν ευθύνες, οι οποίες «θα αναζητηθούν σε βάθος», με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να απαντάει κάνοντας λόγο για αναμάσημα «χιλιοειπωμένων κλισέ» και για «κούφιες απειλές». Προσωπικές διαστάσεις προσέλαβε η αντιπαράθεση όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «χαμηλό επίπεδο» του υπουργού Ανάπτυξης, με τον Αδ. Γεωργιάδη μεταξύ άλλων να χαρακτηρίζει τον κ. Τσίπρα «αγράμματο» και τον κ. Ευκλ. Τσακαλώτο να λέει ότι το Κοινοβούλιο πρέπει να προστατευθεί από περιπτώσεις όπως το να χαρακτηρίζεται με τέτοιον τρόπο ένας πρώην πρωθυπουργός από έναν υπουργό.

Στο φόντο αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της επίκαιρης επερώτησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ακρίβεια έκανε λόγο για «άνεμο οργής και αποδοκιμασίας»

Αναφερόμενος στα όσα είπαν πολλοί υπουργοί από το βήμα της Βουλής σημείωσε ότι «πρέπει να βρίσκονται σε απόγνωση και πανικό, μην έχοντας να δώσουν ουσιαστικές απαντήσεις στο λαό». Όπως είπε, «οι περισσότεροι ανέβηκαν για να εκτοξεύσουν επιθέσεις και ύβρεις εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ» και τους κατηγόρησε ότι «δεν έχουν κανένα σχέδιο για να τιθασεύσουν το κύμα ακρίβειας».

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι στη ΔΕΘ, «ο κ. Μητσοτάκης πανηγύριζε για τον άνεμο αισιοδοξίας που φυσά στη χώρα», τονίζοντας ότι τον προειδοποίησε μία βδομάδα μετά «ότι το μόνο που φυσά στη χώρα είναι άνεμος οργής και αποδοκιμασίας για τη κυβέρνηση.»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας