Αρνητικά επιτόκια καταθέσεων από την…πίσω πόρτα ετοιμάζουν οι ελληνικές τράπεζες

857
Αρνητικά επιτόκια καταθέσεων

Η εισαγωγή μεθόδων από την Κύπρο

Την ώρα που η Ελλάδα πρωταγωνιστεί αρνητικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο με την αύξηση των spread μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων αλλά και την αρνητική πιστωτική επέκταση οι τράπεζες ετοιμάζονται να υιοθετήσουν ένα ακόμα μέτρο που θα λειτουργήσει ανασχετικά στην οικονομική δραστηριότητα.

Ειδικότερα σχεδιάζουν να εφαρμόσουν αρνητικά επιτόκια δια της πλαγίας οδού κατά το παράδειγμα της Τράπεζας Κύπρου η οποία στην ενημέρωση που έκανε σε θεσμικούς επενδυτές για τα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου 2021 ανέφερε πως οι εταιρικοί της πελάτες χρεώνονται πλέον με προμήθεια για τις καταθέσεις (αντί για αρνητικά επιτόκια) για τις καταθέσεις που έχουν στην Τράπεζα.
Και αυτό όπως μπορεί να γίνει αντιληπτό έχει χαρακτηριστικά διαφημιστικού τρικ καθώς αντί να αναφέρεται πως κάποιος πληρώνει επιτόκιο για τις καταθέσεις που έχει στις τράπεζες του χρεώνεται προμήθεια γιατί «έκανε το λάθος» να έχει καταθέσεις.

Τα σχέδια

Οι πληροφορίες αναφέρουν πάντως πως οι ελληνικές τράπεζες σχεδιάζουν να μην περιοριστούν στις επιβολή προμηθειών στις εταιρικές καταθέσεις αλλά και στις καταθέσεις των νοικοκυριών. Βέβαια μια τέτοια κίνηση είναι προφανές ότι θα προκαλέσει πολιτικούς τριγμούς και είναι αμφίβολο αν θα προχωρήσει.
Επισημαίνεται πάντως ότι ήδη τα επιτόκια καταθέσεων έχουν ουσιαστικά εκμηδενιστεί ενώ το δημόσιο μετρά τεράστιες απώλειες εσόδων από τη φορολογία επί των τόκων.
Αλλά και οι ελληνικές τράπεζες λόγω της αρνητικής πιστωτικής επέκτασης η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών θα συνεχιστεί φαίνεται ότι θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα εσόδων από τη βασικοί τους πηγή που είναι οι τόκοι.
Έτσι στρέφονται συνολικά στην επιβολή προμηθειών προκειμένου να αποκομίσουν έσοδα ενώ η κορύφωση θα έλθει με τις προμήθειες στους καταθετικούς λογαριασμούς.
Κατ ουσίαν όμως έχουμε αρνητικά επιτόκια, και την τράπεζα να αναλαμβάνει ρόλο καταθέτη χρεώνοντας επιτόκιο δύο φορές.
Μια φορά όταν δανείζει και άλλη μια όταν κάποιος έχει κατάθεση!!!

Νίκος Καρούτζος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας