Απόφαση Π.Σ ΛΑ.Ε. : Για την εναλλακτική πρόταση, για το πρόγραμμα δράσης και το μέτωπο

2819
ΛΑ.Ε

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΣΗΜΕΡΑ, ΚΥΡΙΑΚΗ (4/9), ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΛΑ.Ε ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ (ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ)
Έληξαν με επιτυχία, αργά το απόγευμα της Κυριακής (4/9), οι εργασίες του Π.Σ της Λαϊκής Ενότητας που ξεκίνησαν το πρωί.
Τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου άνοιξε με πολιτική ομιλία του ο Γραμματέας του Π.Σ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Η ομιλία του ήταν βασισμένη στην εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας στο Π.Σ, η οποία εισήγηση ήταν γραπτή και είχε διανεμηθεί τις προηγούμενες μέρες στα μέλη του Π.Σ.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Π.Σ μίλησαν πάνω από 40 μέλη του, σε μια πολύ πλούσια και ουσιαστική, με πλήθος απόψεων, παρατηρήσεων και προτάσεων συνεδρίαση.
Στη Συνεδρίαση παρουσιάστηκε, επίσης. η κατανομή αρμοδιοτήτων της Πολιτικής Γραμματείας του Πολιτικού Συμβουλίου, ενώ κατατέθηκαν προτάσεις για την κατανομή αρμοδιοτήτων στο Πολιτικό Συμβούλιο, κατανομή, η οποία θα επικυρωθεί το επόμενο διάστημα.
Αύριο θα δημοσιεύσουμε στην Iskra τις αρμοδιότητες των μελών της Πολιτικής Γραμματείας.
Μετά το κλείσιμο των εργασιών του Πολιτικού Συμβουλίου, την οποία έκανε ο Παναγ. Λαφαζάνης, συζητήθηκε και ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία πολιτική απόφαση του Π.Σ, με 18 ψήφους λευκά, κανένα κατά και καμιά αποχή.
Η απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου αναφέρεται στις πιο βασικές εξελίξεις στην περιοχή μας, την Ευρώπη και τον κόσμο, κυρίως, όμως, αναφέρεται στις πολιτικές εξελίξεις και διεργασίες της χώρας μας, με άξονα την αδιέξοδη μνημονιακή οικονομικο κοινωνική και εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης.
Το ιδιαίτερο βάρος, όμως, της απόφασης του Π.Σ συγκεντρώνεται στο πρόγραμμα δράσης και τιςπρωτοβουλίες που σχεδιάζει να αναλάβει η ΛΑ.Ε το αμέσως επόμενο διάστημα.
ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Π.Σ ΤΗΣ ΛΑΕ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:
 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ, ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ
1. ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
-Το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία πυροδότησε σημαντικές ανακατατάξεις, που δεν έχουν ακόμη αποκρυσταλλωθεί. Η Τουρκία, χωρίς να αμφισβητεί τις παραδοσιακές, στρατηγικού χαρακτήρα σχέσεις της με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, ενισχύει την διαπραγματευτική της θέση, αναθερμαίνοντας τις σχέσεις της με Ρωσία και Ιράν.
Η τουρκική εισβολή στη ΣΥΡΙΑ με κύριο στόχο τους Κούρδους, αλλά και τον έλεγχο των συριακών εξελίξεων, είναι απαράδεκτη, παράνομη και επικίνδυνη. Η κρίση στη Συρία μπορεί να επιλυθεί μόνο πολιτικά, στη βάση της διεθνούς νομιμότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Αυτό προϋποθέτει μια συμφωνία ανάμεσα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, εθνότητες και θρησκευτικές ομάδες της Συρίας, συμπεριλαμβανομένων των Κούρδων, χωρίς ξένη επιδιαιτησία.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, η οποία δεν βρήκε λέξη για την τουρκική εισβολή στη Συρία, παρακολουθεί τις εξελίξεις στην περιοχή μας κινούμενη ως δορυφόρος των ΗΠΑ και της ΕΕ. Προσφέρει μάλιστα την Κάρπαθο στους Αμερικανονατοϊκούς, ως υποκατάστατο της βάσης του Ιντσιρλίκ, εάν οι αντιθέσεις τους με την Τουρκία φτάσουν σε ρήξη. Εκθέτει έτσι τη χώρα μας σε κινδύνους πολεμικών περιπετειών.
-Η ψήφος των Βρετανών υπέρ του Brexit πυροδότησε μια μακράς διαρκείας κρίση της ΕΕ, από την οποία δεν διαγράφεται εύκολη και γρήγορη έξοδος, ακόμη περισσότερο που ο οικονομικός Αρμαγεδδώνας που προεξοφλούσαν τα συστημικά κέντρα για τη Βρετανία δεν λέει να έρθει. Η αποτελμάτωση της ευρωζώνης και η απειλή υποτροπής των κρισιακών φαινομένων εντείνουν την εγγενή της αστάθεια.
Η κυβέρνηση Τσίπρα, ενώ έχει αποδεχθεί την πρόσδεση της χώρας στο άρμα του Βερολίνου, εξαντλείται σε επικοινωνιακού χαρακτήρα κινήσεις, όπως η συνάντηση ηγετών του ευρωπαϊκού Νότου στην Αθήνα. Βαυκαλίζεται έτσι ότι θα εμφανίσει τον πρωθυπουργό ως ενεργό παράγοντα, που δήθεν επηρεάζει τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, ενώ διαιωνίζει την καθήλωση της χώρας σε καθεστώς αποικίας χρέους.
-Γεγονός παραμένει ότι η ΕΕ εμφανίζεται ως εύθραυστο απολίθωμα μιας ξεπερασμένης εποχής, ενώ το ευρώ αμφισβητείται ευρύτερα, ακόμη και από τμήματα των κυρίαρχων δυνάμεων στην ήπειρο. Ταυτόχρονα ενισχύονται, χωρίς να έχουν γίνει κυρίαρχες, οι τάσεις που αμφισβητούν την παγκοσμιοποίηση και αναζητούν κάποιου είδους επαναφορά της εθνικής κυριαρχίας, αν και κατά κανόνα κινούνται σε συστημικά πλαίσια. Οι ρωγμές στη διεθνή κυριαρχία του ευρωατλαντισμού και η άνοδος του ειδικού βάρους της Ανατολής στις διεθνείς υποθέσεις δημιουργούν νέα δεδομένα σε ένα περιβάλλον γενικευμένης αστάθειας.
Αυτά τα νέα δεδομένα μας δίνουν τη δυνατότητα ως ΛΑΕ να ενισχύσουμε το ρεύμα αμφισβήτησης, που αρχίζει να δημιουργείται σε ευρύτερα λαϊκά στρώματα, στα οποία η άρχουσα τάξη είχε καλλιεργήσει την αντίληψη ότι οι διεθνείς ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί είναι σίγουρο αραξοβόλι. Μας διευκολύνουν να προβάλουμε την ανάγκη ριζικού αναπροσανατολισμού της χώρας και τη ρεαλιστικότητα μιας εναλλακτικής, αντιιμπεριαλιστικής πολιτικής, που εγγυάται την ειρήνη και την ασφάλεια.
2. Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ, Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ
-Το μνημονιακό οικονομικό πρόγραμμα συνεχίζει να φτωχοποιεί το λαό, χωρίς να πετυχαίνει βιώσιμη σταθεροποίηση. Η ύφεση συνεχίζεται, καθώς το δεύτερο τρίμηνο είχαμε -0,9%, ενώ αρνητική πορεία εξακολουθούν να παρουσιάζουν η βιομηχανική παραγωγή και η λαϊκή κατανάλωση. Ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο τον Ιούνιο παρουσίασε μείωση 5,2% σε σχέση με το 2015. Η αξία των εξαγωγών σημείωσε μείωση κατά 8,1% το πρώτο εξάμηνο του 2016, καταγράφοντας τη χαμηλότερη επίδοση από το 2012. Η ανεργία παραμένει στα ίδια πρωτοφανή υψηλά επίπεδα της μνημονιακής εξαετίας, ενώ η ελαστική, απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία είναι σχεδόν ο κανόνας, ιδιαίτερα στους νέους εργαζόμενους.
Οι μισθοί συνεχίζουν να κατακρημνίζονται. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του ΙΚΑ, το 20,1% των εργαζόμενων και το 45% των νέων εργαζομένων παίρνει λιγότερο από 400 ευρώ μηνιαία, ενώ το 60% συνολικά των εργαζομένων λιγότερο από 1000 ευρώ μηνιαία. Την ίδια ώρα οι συντάξεις συρρικνώνονται με την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου, που και προστίθενται στις παλαιότερες μειώσεις, της τάξης του 35-50%, από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Ταυτόχρονα, το δημόσιο χρέος της χώρας, αντί να μειωθεί, συνεχώς αυξάνεται. Έφτασε τα 328 δισ. ευρώ από 321 δισ. το 2015. Ακόμα και η «διεκδικούμενη» από την κυβέρνηση, χωρίς καμία διαγραφή, αναδιάρθρωσή του, όπως και η συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, έχουν παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες από τη Μέρκελ και τον Ντράγκι.
Οι τέσσαρες λεγόμενες συστημικές τράπεζες, παρά τα δεκάδες δισ δανεικού δημόσιου χρήματος, έχουν μετατραπεί σε οικονομικά ζόμπι, με μη αποπληρούμενα δάνεια άνω των 110 δισ ευρώ, που συνεχώς αυξάνονται. Εξακολουθούν να χάνουν σε καταθέσεις, έχουν σταματήσει να χρηματοδοτούν την πραγματική οικονομία, ενώ οι μετοχές τους καταρρέουν.
Το μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών και οι διοικήσεις τους με τη σκανδαλώδη τρίτη ανακεφαλαιοποίηση και με μνημονιακές ρυθμίσεις μεταφέρονται, σε ξένα επιθετικά κερδοσκοπικά κεφάλαια, τα οποία μέσω των «κόκκινων» δανείων σχεδιάζουν να ελέγξουν και να λεηλατήσουν τις μεγάλες, αλλά και μικρότερες κερδοφόρες, και στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις, όπως και ιδιωτικές περιουσίες.
Από την άλλη, τα χρέη προς το δημόσιο ξεπέρασαν τα 90 δισ. και προς τα ασφαλιστικά ταμεία τα 15 δισ.
Επομένως οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για «δίκαιη ανάπτυξη» είναι όνειρο θερινής νυκτός.
-Απέναντι σε αυτή τη δυσοίωνη κατάσταση, το πολιτικοοικονομικό κατεστημένο δεν διαθέτει κανένα σχέδιο εκτός από την εφαρμογή του αδιέξοδου τρίτου μνημονίου και της καταστροφικής λιτότητας.
Ο λαός, η νεολαία και η χώρα μας δεν έχουν, όμως, κανένα μέλλον με τη συνέχιση αυτού του δρόμου. Χρειάζεται σήμερα όσο ποτέ ένα νέο εναλλακτικό σχέδιο για το παρόν και το μέλλον, μια μεγάλη αντιμνημονιακή ανατροπή.
Ένα τέτοιο εναλλακτικό σχέδιο διαθέτει η ΛΑ.Ε, διατυπωμένο αναλυτικά στις αποφάσεις της πρόσφατης, ιδρυτικής συνδιάσκεψή της. Ταυτόχρονα, η ΛΑΕ υπογραμμίζει την άμεση ανάγκη διαμόρφωσης του ευρύτερου δυνατού ριζοσπαστικού, δημοκρατικού, πατριωτικού, αντμνημονιακού πολιτικού μετώπου για την αντιμνημονιακή ανατροπή.
-Το επόμενο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και νέες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές δυσκολίες, που προκύπτουν από:

  • Την εφαρμογή των ήδη ψηφισμένων μνημονιακών νόμων το επόμενο δίμηνο, όπως οι νέες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων, η δεύτερη δόση φορολογίας εισοδήματος και η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ στα τέλη Σεπτεμβρίου.
  • Τα προαπαιτούμενα για την δεύτερη υποδόση των 2,8 δισ ευρώ, που θα πρέπει να εκπληρωθούν μέσα στο Σεπτέμβρη. Αυτά αφορούν τη στελέχωση του υπερταμείου ιδιωτικοποιήσεων, τη μεταβίβαση σε αυτό των μεριδίων που διατηρεί το δημόσιο σε όλες τις ΔΕΚΟ κλπ.
  • Τη δεύτερη αξιολόγηση, που θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο, και θα έχει στο επίκεντρο την κατεδάφιση εργασιακών σχέσεων και την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.
  • Την υπερδιόγκωση του ιδιωτικού χρέους, την εκχώρηση των κόκκινων δανείων σε κερδοσκοπικά κεφάλαια, τους πλειστηριασμούς και πρώτης κατοικίας.
  • Την ενδεχόμενη όξυνση του προσφυγικού προβλήματος, εξαιτίας της κλιμάκωσης των πολεμικών εξελίξεων στη Συρία και των πρόσφατων εξελίξεων στην Τουρκία.

-Η συνέχιση των μνημονιακών πολιτικών οδηγεί στη διεύρυνση της λαϊκής δυσαρέσκειας, η οποία ωστόσο δεν έχει βρει μέχρι σήμερα διέξοδο σε οργανωμένες, συλλογικές μορφές αντίστασης με εύρος, διάρκεια και προοπτική. Αυτό συμβαίνει, όχι μόνο λόγω των αρνητικών συσχετισμών στις ηγεσίες των περισσότερων συνδικαλιστικών οργανώσεων, αλλά και λόγω της απογοήτευσης μεγάλων τμημάτων του λαού από την προσχώρηση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ στο μνημονιακό στρατόπεδο, κάτι που ενίσχυσε τον μύθο των κυρίαρχων κύκλων ότι δήθεν δεν υπάρχει εναλλακτική λύση.
Κάποια στιγμή, όμως, η διάχυτη λαϊκή δυσαρέσκεια θα βρει τον τρόπο και τις κινηματικές μορφές, ίσως πρωτότυπες, για να ξεσπάσει κατά της κυβέρνησης και όλου του μνημονιακού πολιτικού μπλοκ. Οι δυνάμεις της ΛΑΕ και συνολικά της ριζοσπαστικής Αριστεράς θα πρέπει με τις παρεμβάσεις τους να συμβάλουν σε αυτή την κατεύθυνση και κυρίως στην επαναθεμελίωση σε ταξική – αγωνιστική – δημοκρατική κατεύθυνση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.
3. ΑΔΙΕΞΟΔΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΠΕΡΙΣΠΑΣΜΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 
-Η κυβέρνηση προσπαθεί να διατηρήσει τον έλεγχο των πολιτικών εξελίξεων, να εκτονώσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια, να αποφύγει ενδεχόμενη κατάρρευση και εκλογές, συνεχίζοντας, όμως, να εφαρμόζει τις μνημονιακές πολιτικές, που την φέρνουν αντιμέτωπη με την κοινωνική πλειοψηφία. Τις εκλογές δεν τις θέλουν ούτε οι δανειστές γιατί δεν θα βρουν άλλη κυβέρνηση, που να μπορεί να εφαρμόσει – και μάλιστα στο όνομα δήθεν της Αριστεράς – χωρίς ανεξέλεγκτες κοινωνικές εκρήξεις τα βάρβαρα μνημονιακά μέτρα.
Προσπαθώντας να κερδίσει χρόνο, η κυβέρνηση προωθεί πολιτικούς αντιπερισπασμούς με αλλαγή του εκλογικού νόμου, προτάσεις για συνταγματική αναθεώρηση, κατοχικό δάνειο και γερμανικές οφειλές, που προορίζονται μόνο για πολιτική δημαγωγία, χωρίς κανένα χειροπιαστό αποτέλεσμα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η δανειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών, με την οποία η κυβέρνηση δεν φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει τη διαπλοκή, όπως διατείνεται, αλλά να διαμορφώσει ένα πιο ευνοϊκό για την ίδια τοπίο, ξαναμοιράζοντας την τράπουλα ανάμεσα σε παλιά και νέα τζάκια.
Την ίδια κατεύθυνση θα υπηρετήσουν παρεμβάσεις του ίδιου του πρωθυπουργού σε ευρωπαϊκές διασκέψεις με ανέξοδη, φραστική αμφισβήτηση και εκθέσεις ιδεών περί ανάπτυξης και κοινωνικής προστασίας.
Εξ αντικειμένου αρωγός της κυβέρνησης είναι η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη και τα άλλα κόμματα της μνημονιακής αντιπολίτευσης, που υπερθεματίζουν στις απαιτήσεις των δανειστών και επιτρέπουν στο ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζεται ως ο προοδευτικός πόλος του νέου διπολισμού. Παράλληλα, η κυβέρνηση αξιοποιεί και την έλλειψη εναλλακτικής πολιτικής πρότασης από το ΚΚΕ, ενώ επιδιώκει την επικοινωνιακή εξαφάνιση της ΛΑΕ, των πολιτικών και κινηματικών πρωτοβουλιών της και της εναλλακτικής πολιτικής πρότασής της.
Στο μεταξύ, η ηγεσία Τσίπρα ολοκληρώνει τη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ανοιχτά σοσιαλφιλελεύθερο κόμμα στο επικείμενο συνέδριό του. Συγκλίνει με τα κόμματα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, τα οποία εδώ και πολλά χρόνια εφαρμόζουν νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας, ιδιωτικοποιήσεων και απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεω και ενστερνίζονται τον ευρωατλαντισμό.
-Αυτό, όμως, που θα κρίνει την τύχη της κυβέρνησης και τις πολιτικές εξελίξεις δεν είναι η πολιτική βούλησή της να τις αποτρέψει και να κερδίσει πολιτικό χρόνο, αλλά το πότε και το πώς θα ξεσπάσει η συσσωρευμένη λαϊκή δυσαρέσκεια και τι πολιτική κατεύθυνση αυτή θα πάρει.
Η ΛΑΕ σε κάθε περίπτωση θα έχει συνεχείς και στοχευμένες πολιτικές και κινηματικές παρεμβάσεις, ώστε οι κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις να μην πάρουν συντηρητική ή ακροδεξιά κατεύθυνση, αλλά αντιμνημονιακή – προοδευτική, με τη σφραγίδα του εργατικού και λαϊκού κινήματος και των δυνάμεων της Αριστεράς.
4. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΛΑ.Ε
-Το αμέσως επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο, γιατί, εάν η ΛΑΕ δεν κατορθώσει να προχωρήσει σε μία αναγνωρίσιμη και διακριτή πολιτική αντεπίθεση, που να δίνει εναλλακτική αντιμνημονιακή πολιτική προοπτική, υπάρχει ο κίνδυνος να παγιωθεί στη συνείδηση του λαού η κυρίαρχη συστημική αντίληψη ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση.
Για το λόγο αυτό η ΛΑΕ, με βάση και τις αποφάσεις της πρόσφατης ιδρυτικής συνδιάσκεψής της, ξεκινά άμεσα διαρκή πολιτική καμπάνια για:

  • Την προώθηση της εναλλακτικής πολιτικής πρότασής της, που προϋποθέτει έξοδο από την ευρωζώνη και εθνικό νόμισμα, διαγραφή δημόσιου χρέους και σεισάχθεια του ιδιωτικού, εθνικοποίηση τραπεζών, μαζί με ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης, ανάπτυξης χωρίς λιτότητα, αντιμετώπισης της ανεργίας και στήριξης των λαϊκών εισοδημάτων.
  • Τη συγκρότηση στη βάση αυτής της πρότασης του αναγκαίου πολιτικού μετώπου αριστερών, αντιμνημονιακών, δημοκρατικών και πατριωτικών δυνάμεων στο πλαίσιο των αποφάσεων της συνδιάσκεψης.

-Η πολιτική αυτή καμπάνια θα περιλαμβάνει τις εξής πρωτοβουλίες:

  1. Ανοικτές πολιτικές συγκεντρώσεις της ΛΑΕ με αυτή τη θεματολογία σε όλη τη χώρα, όπου θα καλούνται να παρέμβουν και οι πολιτικές δυνάμεις, στις οποίες απευθυνόμαστε για τη συγκρότηση του μετώπου.
  2. Διοργάνωση πολιτικο-καλλιτεχνικού διήμερου της ΛΑΕ στην Αθήνα στις αρχές του Οκτώβρη.
  3. Συνέντευξη τύπου κλιμακίου της ΛΑΕ με επικεφαλής τον σ. Παναγιωτη Λαφαζάνη, για την προβολή της εναλλακτικής πρότασης μας στη Θεσσαλονίκη την Τρίτη 13/9 στα πλαίσια των παρεμβάσεων μας για τη ΔΕΘ.
  4. Έκδοση εκλαϊκευτικού φυλλαδίου της ΛΑΕ για το πέρασμα από το ευρώ στο εθνικό νόμισμα, όπως επίσης και φυλλαδίου για τη διαγραφή του δημοσίου χρέους και για σεισάχθεια στα λαϊκά στρώματα παράλληλα με την εθνικοποίηση των τραπεζών.
  5. Διοργάνωση διεθνούς συνάντησης εκπροσώπων δυνάμεων της Αριστεράς και κινημάτων τον Οκτώβρη στην Αθήνα για τις εξελίξεις στην περιοχή μας, στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη και την απάντηση της Αριστεράς.
  6. Διεθνής πρωτοβουλία της ΛΑΕ για το συντονισμό όλων των αριστερών δυνάμεων στην Ευρώπη που κινούνται σε κατεύθυνση ρήξης με την ευρωζώνη και τις πολιτικές της ΕΕ.
  7. Συνέχιση των συναντήσεων και των επαφων με κόμματα και πολιτικές οργανώσεις, στις οποίες απευθυνόμαστε για τη συγκρότηση του πολιτικού μετώπου, για να εξετάσουμε τα επόμενα βήματα αυτής της προσπάθειας και πρώτα απ΄ όλα την κοινή δράση στα βασικά πεδία κοινωνικού αγώνα.

-Πολύ σημαντικό πολιτικό καθήκον για τη ΛΑΕ είναι η συμβολή της στην ανάπτυξη εργατικών και λαϊκών αντιστάσεων και αγώνων για την απόκρουση των μνημονιακών μέτρων. Σ’αυτό το πλαίσιο εντάσσονται:

  • Η οργάνωση των εργατικών και λαικών αντιστάσεων ενάντια στις προωθούμενες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, τον κατώτατο μισθό και τις ομαδικές απολύσεις. Κεντρικό καθήκον των δυνάμεων της ΛΑΕ είναι η κινητοποίηση των εργαζομένων και το ξεπέρασμα της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ μέσα από το συντονισμό δράσης πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων στη βάση της ανατροπής των νέων μνημονιακών μέτρων και της υπεράσπισης των εργατικών συμφερόντων.
  • Δίνουμε μεγάλο βάρος στην εργατική και λαϊκή κινητοποίηση στη ΔΕΘ, που πρέπει να είναι η αφετηρία για το άνοιγμα ενός νέου κύκλου αγώνων. Επιδιώκουμε πανκινητοποίηση των δυνάμεων της ΛΑΕ στη διαδήλωση, που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο, στις 10/9 στις 5:30 το απόγευμα.
  • Υπεράσπιση της λαϊκής κατοικίας, απόκρουση των πλειστηριασμών που γίνονται προς όφελος των τραπεζιτών, των δανειστών και των ξένων κερδοσκοπικών κεφαλαίων. Συμμετοχή μας στις πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση κίνησης ενάντια στους πλειστηριασμούς.
  • Ιδιωτικοποιήσεις. Απαιτείται ο συντονισμός δράσης των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ και στις υπηρεσίες που οδεύουν προς εκποίηση με τους αγώνες των πολιτών ενάντια στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Στόχος πρέπει να είναι η οργάνωση ενωτικών επιτροπών αγώνα σε κάθε χώρο.
  • Απόκρουση της νέας φοροεπιδρομής, υπεράσπιση των μικροοφειλετών στο Δημόσιο, ακύρωση των διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος και υδροδότησης σε λαϊκά νοικοκυριά, που αδυνατούν οικονομικά να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.
  • Οργάνωση της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, απέναντι στην ξενοφοβία, τον νεοφασισμό και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Προϋπόθεση, για να ανταποκριθούμε σε όλα τα παραπάνω δύσκολα πολιτικά καθήκοντα, είναι η συζήτηση της απόφασης της ιδρυτικής συνδιάσκεψης της ΛΑΕ αλλά και της παρούσας συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου στις οργανώσεις της ΛΑΕ, η έγκριση σχετικών προγραμμάτων δράσης για το χώρο πολιτικής ευθύνης τους, η άμεση ανασυγκρότηση του οργανωτικού γραφείου και όλων των θεματικών επιτροπών (τμημάτων) της ΛΑΕ και ο σχεδιασμός της επικοινωνιακής πολιτικής μας με την οικοδόμηση δικτύων πληροφόρησης ή την αξιοποίηση των υπαρχόντων, για να σπάσουμε το εμπάργκο των κυρίαρχων ΜΜΕ στη ΛΑΕ. Στην κατεύθυνση αυτή προκηρύσσουμε διαρκή συνδιάσκεψη για τις αρχές του 2017 για τα θέματα της πολιτικής συγκυρίας και την ολοκλήρωση της συζήτησης για τον κανονισμό λειτουργίας.
Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016
ΚΑΤΑΜΕΡΙΣΜΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΛΑ.Ε

  1. Συντονιστής: Λεουτσάκος Σ.
  2. Οργανωτικό: Υπεύθυνη: Παπαδόγιαννη Σ. Κοντός Δ., Μωράκης Π., Δούκας Γ., Πετράκος Θ.
  3. Γραφείο Τύπου- Επικοινωνίας: Σπανού Δ., Σωτήρης Π., Σαπουνάς Γ., ,Μαντάς Π.
  4. Πολιτικός Σχεδιασμός: Στρατούλης Δ., Νταβανέλλος Α., Σαραφιανός Δ , Γαλάνης Ν.
  5. Παιδεία: Υπεύθυνος: Σωτήρης Π.
  6. Οικονομική Πολιτική: Υπεύθυνος: Τόλιος Γ.
  7. Εργατική Πολιτική: Υπεύθυνος Λεουτσάκος Σ., Δούκας Γ, Μπόλαρη Μ.
  8. Κόκκινα Δάνεια- Πλειστηριασμοί: Υπεύθυνος: Σαραφιανός Δ.
  9. Αγροτική Πολιτική: Υπεύθυνος: Πετράκος Θ.
  10. Ενέργεια: Υπεύθυνος: Πετράκος Θ.
  11. Δημόσια Διοίκηση: Υπεύθυνη: Σπανού Δ.
  12. Πολιτισμός: Υπεύθυνη: Σπανού Δ.
  13. Εξωτερική Πολιτική: Υπεύθυνος: Γαλάνης Ν.
  14. Αυτοδιοίκηση: Υπεύθυνος: Κανταράς Τ., Ζήκας Π., Τουλιάτος Χ.
  15. Υγεία-Κοινωνική Πολιτική: Υπεύθυνη: Μπόλαρη Μ.
  16. Ευρωπαϊκή Πολιτική και Διεθνείς Σχέσεις: Υπεύθυνος: Μωράκης Π.
  17. Δικαιώματα: Υπεύθυνος: Σαραφιανός Δ.
  18. Νεολαία: Τουλιάτος Χ., Μωράκης Π., Τσίχλη Μ.
  19. Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις- Ελεύθεροι Επαγγελματίες: Υπεύθυνος: Στρατούλης Δ.
  20. Περιβάλλον: Υπεύθυνος: Θεοφανόπουλος Β.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας