Αποποίηση ευθυνών Βρούτση για τις γελοιότητες στα προγράμματα τηλεκατάρτισης

1304
βρούτση

Στο φιλόξενο… κυβερνητικό πλατό του Γιώργου Αυτιά εμφανίστηκε για ακόμα μία φορά το πρωί του Μ. Σαββάτου ο υπουργός Εργασίας, κληθείς μεταξύ άλλων να πάρει θέση για το ζήτημα που μονοπωλεί το ενδιαφέρον στα κοινωνικά δίκτυα τις τελευταίες ημέρες, αυτό της χαμηλής ποιότητας και της προχειρότητας των προγραμμάτων τηλεκατάρτισης 100 ωρών που είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθήσουν 180.000 επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες, για να λάβουν χρηματική ενίσχυση ύψους 600 ευρώ.

Πρόκειται για τα γνωστά voucher, τα οποία η κυβέρνηση επιστράτευσε λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της πρώτης δέσμης μέτρων για την υποστήριξη εργαζόμενων, μετά τις έντονες αντιδράσεις από τους επιστήμονες και τους ελεύθερους επαγγελματίες που εξαιρέθηκαν της στήριξης. Ένα «ειδικό» πρόγραμμα τηλεκατάρτισης στο οποίο κλήθηκαν να συμμετάσχουν δικηγόροι, ελεύθεροι επαγγελματίες ή με έμμισθη εντολή, ασκούμενοι δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές, μηχανικοί όλων των ειδικοτήτων, οικονομολόγοι / λογιστές ανεξαρτήτως τάξεως, εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων, ιατροί όλων των ειδικοτήτων, ερευνητές ανεξαρτήτως ερευνητικού κλάδου.

Σε ερώτηση που δέχθηκε ο Γ. Βρούτσης για το «που έγινε το λάθος και εκτέθηκε η κυβέρνηση στην κριτική της αντιπολίτευσης», υποστήριξε πως «δεν υπήρξε βιασύνη», και διαβεβαίωσε πως «όλα έγιναν με απόλυτη διαφάνεια, δεν υπάρχουν ενστάσεις». Στη συνέχεια ωστόσο, ο ίδιος υπογράμμισε πως η πιστοποίηση των εταιρειών που είναι υπεύθυνες για το αποτέλεσμα των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι το υπουργείο Παιδείας, ενώ υπενθύμισε πως πρόκειται για τις ίδιες πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το υπουργείο «ανελλιπώς» από το 2011.

Η συνέχεια, ωστόσο, ήταν ακόμη πιο προκλητική, καθώς ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε πως «σε 10.000 και πάνω σελίδες μιας διαδικασίας τηλεκατάρτισης, σε δύο σελίδες υπήρχαν κάποια τέσσερα ορθογραφικά λάθη», ξεκόβοντας στο πάνελ πως «αυτά τα 4 ορθογραφικά λάθη τα οποία καταλαβαίνετε, εγώ αυτό είδα».

«Προσέξτε, εκεί που ασκεί κριτική, όπως διάβασα, εγώ πραγματικά εκπλήσσομαι για επίπεδο πρωθυπουργού να λειτουργεί σε ρόλο τρολ, μεγάλη Παρασκευή, να ασκεί κριτική γιατί, προσέξτε, σε 10.000 και πάνω σελίδες μιας διαδικασίας τηλεκατάρτισης, σε δύο σελίδες υπήρχαν κάποια τέσσερα ορθογραφικά λάθη. Αυτά τα 4 ορθογραφικά λάθη τα οποία καταλαβαίνετε, εγώ αυτό είδα, τα ανακοινώνει ο κύριος Τσίπρας ως μεγάλο πρόβλημα και μεγάλο θέμα», ενώ πρόσθεσε πως «είναι αστείο» και πως «προσβάλει και θεσμικά και τον ρόλο του τέως πρωθυπουργού για ένα τέτοιο ζήτημα».

Υποσχέσεις για τους «αόρατους» εργαζόμενους

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Γ. Βρούτσης, την προσεχή Δευτέρα ή Τρίτη του Πάσχα πρόκειται να ανακοινώσει νέα διεύρυνση των δικαιούχων των 800 ευρώ, κάνοντας λόγο για 160.000 εργαζόμενους που βρίσκονται εκτός μισθωτής απασχόλησης. Πρόκειται για, μεταξύ άλλων, οικοδόμους, ξεναγούς, αποκλειστικούς νοσοκόμους, δασεργάτες, μουσικούς, ηθοποιούς, χορευτές, αγγειοπλάστες, ασβεστοποιούς, αλλά και μισθωτούς του τουριστικού τομέα οι οποίοι βρίσκονται σε επίπεδο ανεργίας του Δεκεμβρίου. Κατά τον υπουργό, η καταβολή σε αυτούς θα γίνει μετά το Πάσχα, μέχρι το πρώτο πενθήμερο του Μαΐου.

Όπως είπε ο υπουργός Εργασίας, αμέσως μετά το Πάσχα, έρχεται τροπολογία, βάσει της οποίας θα επεκταθεί η έκπτωση του ενοικίου κατά 40% και στους φοιτητές, καθώς και η χορήγηση των 800 ευρώ στον επιχειρηματικό κόσμο που απασχολεί από πέντε έως 20 εργαζόμενους.

Αναφορές έκανε ο Γ. Βρούτσης και στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, αναφέροντας πως πρόκειται για νόμο που βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή, και υποστήριξε πως «η αύξηση και των κύριων και των επικουρικών συντάξεων θα γίνει κανονικά», ενώ επιτέθηκε και πάλι στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας