Σε γενική απεργία κατέβηκαν χθες οι Παλαιστίνιοι της Δυτικής Oχθης, της Λωρίδας της Γάζας και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους εκατοντάδες ομοεθνείς τους πολιτικούς κρατουμένους, που διανύουν τη 12η ημέρα της απεργίας πείνας στις ισραηλινές φυλακές. Με αφορμή τη χθεσινή ημέρα διεθνούς αλληλεγγύης στους απεργούς πείνας, ένας από τους 800.000 Παλαιστινίους που έχουν περάσει κάποια περίοδο της ζωής τους σε φυλακές του Ισραήλ για την αντικατοχική τους δράση, ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής Μαρουάν Τουμπάσι παραχώρησε συνέντευξη Τύπου.
«Ο ελληνικός λαός, που έχει ζήσει σε καθεστώς κατοχής, μπορεί να αντιληφθεί την τραγική μοίρα των Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων», τόνισε στις εισαγωγικές του δηλώσεις ο κ. Τουμπάσι, για να προσθέσει: «Οι κατοχικές αρχές τούς αρνούνται τα πιο στοιχειώδη δικαιώματα, παραβιάζοντας τη συνθήκη της Γενεύης. Οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι ζουν σε πολύ χειρότερες συνθήκες από τους Ισραηλινούς εγκληματίες, μια συμπεριφορά ξεκάθαρα ρατσιστική».
Στους 6.500 Παλαιστινίους που κρατούνται στο Ισραήλ, συχνά χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, περιλαμβάνονται 13 βουλευτές, 28 δημοσιογράφοι και 300 παιδιά μικρότερα των 16 ετών. «Εμείς, ως Παλαιστινιακή Αρχή, ζητάμε την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων, κάτι που προβλέπουν και οι συμφωνίες του Oσλο για την ειρηνική επίλυση του Παλαιστινιακού. Ωστόσο, οι σύντροφοί μας έχουν κατέβει σε απεργία πείνας διεκδικώντας όχι την ελευθερία τους, αλλά ανθρώπινες συνθήκες κράτησης: κατάργηση της απομόνωσης, ικανοποιητική τροφή και ιατρική περίθαλψη, τακτικές συναντήσεις όπου να μπορούν να αγκαλιάσουν τις γυναίκες και τα παιδιά τους (σήμερα τα συναντούν στην καλύτερη περίπτωση τριάντα λεπτά κάθε τρεις μήνες), πρόσβαση σε αραβικά κανάλια κι όχι μόνο ισραηλινά κ.λπ.».
Νερό κι αλάτι
Οι απεργοί πείνας παίρνουν κάθε μέρα μόνο λίγο νερό κι αλάτι, κάτι που σημαίνει ότι σύντομα θα τεθεί σε κίνδυνο η ζωή πολλών από αυτούς. Η απεργία πείνας υποστηρίζεται από το σύνολο των παλαιστινιακών οργανώσεων και οι απεργοί ανέρχονταν χθες σε 1.800, αριθμός που μέρα με τη μέρα διογκώνεται. Ηγετικό ρόλο στην απεργία πείνας παίζουν ο βουλευτής της Φατάχ, Μαρουάν Μπαργούτι, εμβληματική μορφή της δεύτερης Ιντιφάντα (Εξέγερση) και ο επίσης φυλακισμένος ηγέτης του Λαϊκού Μετώπου Αχμέντ Σααντάτ.
Ρωτήσαμε τον κ. Τουμπάσι αν η προοπτική των δύο κρατών έχει μέλλον, από τη στιγμή που ακόμη και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να αποδεσμεύεται από αυτήν, ρίχνοντας στο τραπέζι και τη λύση του ενός κράτους. «Αυτή τη στιγμή παραμένουμε δεσμευμένοι στη λύση των δύο κρατών, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ», απαντά ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής. «Το ερώτημα που τίθεται είναι αν το Ισραήλ θα μπορούσε ποτέ να εγγυηθεί ίσα δικαιώματα για όλους, σε ένα ενιαίο κράτος, στα όρια της ιστορικής Παλαιστίνης. Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρός μας, Μαχμούντ Αμπάς, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Τραμπ στον Λευκό Οίκο, την επόμενη Τρίτη. Είναι μια σημαντική συνάντηση για το μέλλον του Μεσανατολικού και έπειτα από αυτήν θα έχουμε περισσότερα να σκεφτούμε και να πράξουμε».
Τέλος, ο κ. Τουμπάσι καυτηρίασε την απόφαση του Ισραήλ να οικοδομήσει νέους εποικισμούς στην Καλάντια της Δυτικής Οχθης, στον χώρο που προ του 1967 φιλοξενούσε το διεθνές αεροδρόμιο της Ιερουσαλήμ. «Με τους εποικισμούς, η ακροδεξιά κυβέρνηση Νετανιάχου ανατινάζει την προοπτική των δύο κρατών», δήλωσε σχετικά.
* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή