Απαράδεκτο: Το Συμβ. Εφετών εκδίδει 3 Τούρκους στρατιωτικούς, στο πλαίσιο κυβερνητικών υποδείξεων

3138

Νέα τροπή λαμβάνει η υπόθεση των τούρκων στρατιωτικών που εισήλθαν στην χώρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησης Ερντογάν, καθώς σήμερα, Τρίτη, κατά απαράδεκτο τρόπο και δυστυχώς μετά από αντιδράσεις της Άγκυρας, ασκήθηκε έφεση κατά του βουλεύματος που αρνήθηκε την έκδοση τριών από αυτούς, ενώ, εξίσου απαράδεκτα, αποφασίστηκε η έκδοση άλλων τριών Τούρκων στρατιωτών, με μια απόφαση, η οποία ευθυγραμμίζεται με τις κυβερνητικές υποδείξεις, οι οποίες υποδείξεις ήταν αποτέλεσμα πιέσεων της Άγκυρας.
Πολιτικοί και νομικοί κύκλοι τόνιζαν στην Iskra ότι η έκδοση των Τούρκων αξιωματικών στην Τουρκία θα ήταν μια πράξη που θα παραβιάζει κατάφωρα κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και ελληνικής νομοθεσίας, αφού οι Τούρκοι στρατιωτικοί δεν θα μπορούσαν να τύχουν δίκαιης δίκης, θα υφίσταντο μετά βεβαιότητας κακομεταχείριση και βασανιστήρια, ενώ θα κινδύνευαν και με την ποινή του θανάτου.
Οι ίδιοι κύκλοι επισήμαιναν ότι η κυβέρνηση Τσίπρα –  Κοτζιά έχει, περίπου, δεσμευθεί αντιδεοντολογικά στο καθεστώς Ερντογάν για την έκδοση των Τούρκων αξιωματικών και ασκεί ισχυρότατες πιέσεις στη Δικαιοσύνη για να διευκολύνει την παράδοση τους στην Άγκυρα.
Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο Εφετών, που συνεδρίασε σήμερα για την δεύτερη ομάδα των τούρκων στρατιωτικών, αποφάσισε την έκδοσή τους στην γείτονα χώρα, προκειμένου να δικαστούν για τρεις από τις τέσσερις πράξεις που τους καταλογίζει η τουρκική Δικαιοσύνη.
Οι εφέτες αποδέχθηκαν την έκδοση των τριών στρατιωτικών για τις κατηγορίες της απόπειρας κατάλυσης Συντάγματος, απόπειρας κατάλυσης Κοινοβουλίου και αρπαγής δια της βίας ελικοπτέρου, ενώ απορρίπτουν την έκδοση για την κατηγορία της απόπειρας κατά της ζωής του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας.
Την ίδια ώρα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Αντώνης Λιόγας, άσκησε έφεση κατά της ομόφωνης απόφασης του Συμβουλίου Εφετών, με την οποία απορρίφθηκε χθες το αίτημα των τουρκικών αρχών για έκδοση τριών στρατιωτικών. Μετά από αυτήν την εξέλιξη, η υπόθεση για τους τρεις που εκδικάστηκε χθες το αίτημα της Τουρκίας θα εισαχθεί εκ νέου προς κρίση στον Άρειο Πάγο (Β’ Τμήμα).
Σύμφωνα με την πρόβλεψη του νόμου, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας οφείλει μέσα σε προθεσμία οκτώ ημερών να έχει αποφασίσει αμετάκλητα για την τύχη των τριών εκζητουμένων.
Σήμερα, Τρίτη, στο Συμβούλιο Εφετών που συνεδρίασε για τους άλλους τρεις στρατιωτικούς, η εισαγγελέας Ευσταθία Καπαγιάννη ζήτησε από τους δικαστές να μην κάνουν δεκτό το αίτημα της Τουρκίας τονίζοντας πως αν παραδοθούν στην γείτονα χώρα «είναι σχεδόν βέβαιος ο βασανισμός τους».
Η εισαγγελέας ανέφερε στους δικαστές περιπτώσεις με άγριους βασανισμούς στρατιωτικών που βρίσκονται ήδη στα χέρια των τουρκικών αρχών και τόνισε πως κάποιοι θανατώθηκαν επί τόπου.
«Εάν εκδοθούν, αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας -το θεωρώ σχεδόν βέβαιο- ότι θα βασανιστούν και θα υποστούν εξευτελιστική μεταχείριση» είπε η κ. Καπαγιάννη, επισημαίνοντας και τον κίνδυνο επαναφοράς της θανατικής ποινής. «Το έχει πει ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας. Υπάρχει κίνδυνος παραβίασης του άρθρου 2 της ΕΣΔΑ».
Αναφερόμενη στα στοιχεία του φακέλου που απέστειλαν οι τουρκικές αρχές για το αίτημα έκδοσης, η εισαγγελική λειτουργός τα χαρακτήρισε εντελώς αόριστα και ασαφή ως τον προσδιορισμό με ακρίβεια της «παράνομης δράσης». Όπως είπε η εισαγγελέας: «Θυμίζουν δημοσιογραφική περιγραφή κι όχι νομικό κείμενο».
Οι ίδιοι οι τρεις εκζητούμενοι είπαν στους δικαστές πως δεν συμμετείχαν στο πραξικόπημα και τόνισαν πως αν εκδοθούν δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης, ενώ θα υποβληθούν σε απάνθρωπα και εξευτελιστικά βασανιστήρια.
Όπως ανέφεραν οι στρατιωτικοί, μετά τα γεγονότα της 15ης Ιουλίου, οι σύζυγοι τους απολύθηκαν από τις εργασίες τους και τους έχει απαγορευτεί η πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας