Απαράδεκτο μπλόκο από ΔΝΤ για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων

1739
επαναφορά

Το μήνυμα να διατηρήσει όλες τις «μεταρρυθμίσεις» (στην πραγματικότητα: απορρυθμίσεις) που εφάρμοσε τα τελευταία χρόνια, να μην προχωρήσει την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και να ενισχύσει τον λεγόμενο «ανταγωνισμό» στις αγορές προϊόντων στέλνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ελλάδα με έκθεσή του για την πορεία της οικονομίας στην Ευρωζώνη.

Λίγες πριν δοθεί στη δημοσιότητα η ειδική έκθεση και η ανάλυση της βιωσιμότητος του ελληνικού χρέους το Ταμείο υποδεικνύει, ουσιαστικά, στην Αθήνα να μην επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, γιατί κάτι τέτοιο θα έχει, δήθεν, αντίκτυπο στη λεγόμενη «ανταγωνιστικότητα», ενώ θεωρεί ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει καμία ανατροπή στις πρόσφατες «μεταρρυθμίσεις» (δηλαδή απορρυθμίσεις) στην αγορά εργασίας.

Το ΔΝΤ καλεί την Ελλάδα όχι μόνο να διατηρήσει όλες τις δήθεν «μεταρρυθμίσεις» που εφάρμοσε τα τελευταία χρόνια, αλλά και να προχωρήσει σε περαιτέρω παρεμβάσεις στα εργασιακά και στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών (με απλά λόγια, σε περαιτέρω «ξήλωμα» εργασιακών δικαιωμάτων).

Επίσης, ζητά πλήρη «απελευθέρωση» των κλειστών επαγγελμάτων με έμφαση σε μηχανικούς, δικηγόρους και συμβολαιογράφους, αλλά και ευθυγράμμιση του πλαισίου των ομαδικών απολύσεων με τις «ευρωπαϊκές πρακτικές» (ουσιαστικά, δηλαδή, την πλήρη απελευθέρωσή τους).

Ειδικότερα, το Ταμείο συνιστά:

– Διατήρηση των πρόσφατων «μεταρρυθμίσεων» στα εργασιακά, μεταξύ των οποίων και οι αλλαγές στο πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Θα πρέπει να υιοθετηθούν αλλαγές ώστε να ευθυγραμμιστεί το πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις με βάση τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές.

Επιτάχυνση στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, με προτεραιότητα σε επαγγέλματα όπως οι μηχανικοί, οι δικηγόροι και οι συμβολαιογράφοι.

– Αξιοποίηση της διαβόητης «εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ» για μείωση των φραγμών στον ανταγωνισμό, όπως η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές (κοινώς η περαιτέρω επέκταση του «εργασιακού μεσαίωνα», με απάνθρωπα ωράρια και λιγοστές αμοιβές).

– Πλήρης υλοποίηση των πρόσφατα εγκριθεισών αλλαγών και η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην αδειοδότηση, καλύπτοντας και τους 24 κλάδους που εκκρεμούν. Επίσης, χρειάζεται να ολοκληρωθεί η δευτερογενής νομοθέτηση για τις περιβαλλοντικές δραστηριότητες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας