Απάντηση σε απαράδεκτη και υβριστική ανακοίνωση ΕΔΣΝΑ

1457
χουντής

Με αφορμή τη σημερινή ανακοίνωση του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής, ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, έδωσε την εξής απάντηση:
«Η ανακοίνωση του ΕΔΣΝΑ (Παρασκευή 13.04.2018), που με κατηγορεί ότι «ενεργώ σε βάρος των εθνικών συμφερόντων του τόπου» (!!!), γιατί έδωσα στη δημοσιότητα τα στοιχεία της Κομισιόν, που αποδεικνύουν ότι, από τα 161 εκατομμύρια ευρώ που έχουν διατεθεί στην Περιφέρεια Αττικής, για μείωση των απορριμμάτων, κυρίως μέσω της ανακύκλωσης και της διαλογής στην πηγή, δεν έχει απορροφηθεί ΤΙΠΟΤΑ, αποτελεί, όχι μόνο μνημείο γελοιότητας, αλλά και παραδοχή της απόλυτης αδράνειας στην οποία έχει οδηγήσει τον ΕΔΣΝΑ, η αλλοπρόσαλλη και ανερμάτιστη πολιτική που ακολουθεί.
Δίνω ξανά στη δημοσιότητα το χθεσινό Δελτίο Τύπου, καθώς και την πλήρη ερώτησή μου και απάντηση της Κομισιόν, για να αντιληφθεί ο κάθε πολίτης, ποιός ενεργεί σε βάρος των εθνικών συμφερόντων του τόπου!!!»
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της 12.04.2018
 

  • ΚΑΝΕΝΑ ΕΡΓΟ ΔΕΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε.

 

  • ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΟΛΑΦΟΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ Ν. ΧΟΥΝΤΗ

 
Ως «ιδιαίτερα ανησυχητική», χαρακτηρίζει η Κομισιόν την κατάσταση με την διαχείριση απορριμμάτων στη Περιφέρεια Αττικής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας Νίκου Χουντή.
 
Η Κομισιόν στην απάντησή της ουσιαστικά αναγνωρίζει ότι έχει αποτελματωθεί ο σχεδιασμός για μείωση των απορριμμάτων μέσω της ανακύκλωσης και της διαλογής στην πηγή, κάνοντας λόγο για «σοβαρές καθυστερήσεις στην προετοιμασία και την εφαρμογή των έργων διαχείρισης των απορριμμάτων» και τονίζει ότι από τα 161 εκ. Ευρώ που έχουν διατεθεί  για τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων στην περιφέρεια Αττικής, έχουν εγκριθεί μόλις 4 εκ. Ευρώ(!!!!)
 
Πιο συγκεκριμένα στην ερώτηση του, ο Ν. Χουντής σημειώνει ότι οι καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη Δυτική Αττική τον περασμένο Νοέμβριο έπληξαν και το ΧΥΤΑ Φυλής, όπου υπήρξε κατολίσθηση 43.000m3 σκουπιδιών και χωμάτων γεγονός που αποδεικνύει  ότι “ ο ΧΥΤΑ Φυλής δεν αντέχει, αφού η χωρητικότητά του έχει ουσιαστικά εξαντληθεί, αποτελώντας υγειονομική και περιβαλλοντική «βόμβα»”. 
 
Στην ερώτηση του ο Ν. Χουντής σημείωνε επίσης, ότι ο υπό κατασκευή ΧΥΤΑ Μαραθώνα έχει κριθεί όχι μόνο περιβαλλοντικά απαράδεκτος αλλά και απολύτως ανεπαρκής λόγω της πολύ μικρής δυνατότητας απορρόφησης απορριμμάτων, και ότι  «ο προβλεπόμενος σχεδιασμός για μείωση των απορριμμάτων μέσω της ανακύκλωσης και της διαλογής στην πηγή, έχει τελματωθεί» και ζητούσε να ληφθούν άμεσα μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί “μεγάλη περιβαλλοντική υγειονομική κρίση”.
 
Απαντώντας στην Ερώτηση του  Ν. Χουντή, η Κομισιόν αφού διευκρινίζει ότι :
 
«Οι ελληνικές αρμόδιες αρχές είναι άμεσα υπεύθυνες για την κατάλληλη αντιμετώπιση και την αποφυγή καταστάσεων που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία του ανθρώπου και το περιβάλλον», τονίζει μεταξύ άλλων:
«Κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020 περίπου 161 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ταμείο Συνοχής διατέθηκαν για τη διαχείριση των οικιακών απορριμμάτων στην περιφέρεια της Αττικής (πρόληψη, επιλεκτική συλλογή, ανακύκλωση, μηχανική/ βιολογική επεξεργασία, υγειονομική ταφή). Λαμβανομένης υπόψη της ποσότητας των απορριμμάτων, που παράγονται στην Αττική, οι σοβαρές καθυστερήσεις στην προετοιμασία και την εφαρμογή των έργων διαχείρισης των απορριμμάτων είναι ιδιαίτερα ανησυχητική· μέχρι στιγμής δεν έχουν εγκριθεί έργα γι’ αυτές τις βασικές υποδομές, με εξαίρεση ένα έργο για τα Κύθηρα, ύψους 4 εκατ. ευρώ».
 
 
Η πλήρης Ερώτηση και Aπάντηση έχουν ως εξής :
 
 
Θέμα: Βραχυπρόθεσμος προγραμματισμός για την αποφυγή κρίσης στη διαχείριση απορριμμάτων Αττικής
Τον Νοέμβριο του 2017, ορμητικά ρέματα προκάλεσαν καταστροφικές πλημμύρες στη Δυτική Αττική, 23 νεκρούς, αλλά και τεράστιες υλικές καταστροφές σε δημόσιες υποδομές, μεταξύ αυτών και στο ΧΥΤΑ Φυλής, που υποδέχεται τα απόβλητα ολόκληρης της περιφέρειας Αττικής. Σύμφωνα με επίσημη έκθεση του αρμόδιου φορέα (ΕΔΣΝΑ), υπήρξε κατολίσθηση 45.000 m3 σκουπιδιών και χωμάτων, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να αποκαλυφθούν τα θαμμένα απόβλητα. Ως εκ τούτου, μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών, η εγκατάσταση και ο ΧΥΤΑ Φυλής λειτουργούν χωρίς να τηρούνται οι όροι της περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
Δεδομένου ότι:
Ο ΧΥΤΑ Φυλής δεν αντέχει, αφού η χωρητικότητά του έχει ουσιαστικά εξαντληθεί, αποτελώντας υγειονομική και περιβαλλοντική «βόμβα».
Ο υπό ολοκλήρωση χώρος του ΧΥΤΑ Γραμματικού (δυναμικότητας 60.000 tn/έτος), ακόμη και αν δεν είχε κριθεί χωροταξικά και περιβαλλοντικά απαράδεκτος (PETI 0573/2011, Έγγραφο Εργασίας 24.11.2014), επαρκεί για την κάλυψη μόλις δέκα ημερών, των παραγόμενων 6.000 tn απορριμμάτων/ημέρα στην Αττική.
Ο προβλεπόμενος σχεδιασμός για μείωση των απορριμμάτων μέσω της ανακύκλωσης και της διαλογής στην πηγή, έχει τελματωθεί.
Ερωτάται η Επιτροπή:
Μπορεί να περιγράψει τον βραχυπρόθεσμο προγραμματισμό της Περιφέρειας Αττικής, όσον αφορά στους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων και υπολειμμάτων, προκειμένου να αποφευχθεί μεγάλη περιβαλλοντική-υγειονομική κρίση;
E-000894/2018
Απάντηση του κ. Vellaεξ ονόματος της Επιτροπής(10.4.2018)
Η Επιτροπή είναι ενήμερη για το συνολικό ζήτημα διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική. Η Επιτροπή αξιολόγησε το σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων για την περιφέρεια, που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2016. Το σχέδιο αυτό προβλέπει, μεταξύ άλλων, περαιτέρω επεξεργασία απορριμμάτων και επέκταση της χωρητικότητας των χώρων υγειονομικής ταφής. Αυτή η επιπλέον χωρητικότητα θα αντισταθμίζει την υφιστάμενη έλλειψη χωρητικότητας των χώρων υγειονομικής ταφής, καθώς και ζητήματα που σχετίζονται με τη διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση.
Αν και το σχέδιο καλύπτει επαρκώς όλες τις υποχρεωτικές απαιτήσεις του άρθρου 28 της οδηγίας 2008/98/ΕΚ για τα απόβλητα, σε τεχνικό επίπεδο οι υπηρεσίες της Επιτροπής εξακολουθούν να στηρίζουν τις ελληνικές αρμόδιες αρχές στις προσπάθειες που καταβάλλουν για τη βελτίωση της διαχείρισης των απορριμμάτων. Οι ελληνικές αρμόδιες αρχές είναι άμεσα υπεύθυνες για την κατάλληλη αντιμετώπιση και την αποφυγή καταστάσεων που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία του ανθρώπου και το περιβάλλον.
Κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020 περίπου 161 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ταμείο Συνοχής διατέθηκαν για τη διαχείριση των οικιακών απορριμμάτων στην περιφέρεια της Αττικής (πρόληψη, επιλεκτική συλλογή, ανακύκλωση, μηχανική/ βιολογική επεξεργασία, υγειονομική ταφή). Λαμβανομένης υπόψη της ποσότητας των απορριμμάτων, που παράγονται στην Αττική, οι σοβαρές καθυστερήσεις στην προετοιμασία και την εφαρμογή των έργων διαχείρισης των απορριμμάτων είναι ιδιαίτερα ανησυχητική· μέχρι στιγμής δεν έχουν εγκριθεί έργα γι’ αυτές τις βασικές υποδομές, με εξαίρεση ένα έργο για τα Κύθηρα, ύψους 4 εκατ. ευρώ.
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας