Ανυπότακτη Αττική: Συγκροτήθηκε περιφερειακή παράταξη με επικεφαλής τη Μαριάνα Τσίχλη

3461
ανυπότακτη

Στα γραφεία της ΚΕΔΕ, Ακαδημίας 65 και σε μια κατάμεστη και με ορθίους αίθουσα, πραγματοποιήθηκε ανοικτή εκδήλωση – συζήτηση κατά την οποία συγκροτήθηκε παράταξη για την Περιφέρεια Αττικής υπό την επωνυμία «Ανυπότακτη Αττική» με υποψήφια Περιφερειάρχη την αγωνίστρια Μαριάνα Τσίχλη.

Στην εκδήλωση μίλησε για τις αρχές της παράταξης και τις προτάσεις της στα μεγάλα θέματα η Μαριάνα Τσίχλη, ενώ άσκησε δριμεία και τεκμηριωμένη κριτική στην καταστροφική πολιτική της Ρένας Δούρου.

Η Μαριάνα Τσίχλη πρότεινε ως επωνυμία της παράταξης την «Ανυπότακτη Αττική», η οποία έγινε ενθουσιωδώς δεκτή από τους παρισταμένους.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Νίκος Σακούτης, ενώ από το τραπέζι έκανε παρέμβαση μετά την Μαριάνα Τσίχλη ο Σωτήρης Μάρταλης.

Ενδεικτικά, παρευρέθηκαν οι:

Χρήστος Κορτζίδης, Δημοτικός Σύμβουλος Ελληνικού Αργυρούπολης, Πρώην Δήμαρχος, Υποψήφιος Δήμαρχος με το συνδυασμό «Δημοτική Συνεργασία»

Νίκος Σακούτης, Δημοτικός Σύμβουλος Πετρούπολης, Πρώην Αντιδήμαρχος, Υποψήφιος Δήμαρχος με το συνδυασμό «Ριζοσπαστική Αγωνιστική Κίνηση»

Κώστας Παπαδόπουλος, Δημοτικός Σύμβουλος Νίκαιας Αγ. Ι. Ρέντη, Υποψήφιος Δήμαρχος με το συνδυασμό «Κόντρα στο Ρεύμα»

Λευτέρης Μαγιάκης, Δημοτικός Σύμβουλος Αμαρουσίου, Υποψήφιος Δήμαρχος με το συνδυασμό «Ενότητα Ανατροπή και Εργο»

Ειρήνη Βαγγελάτου, Δημοτική Σύμβουλος Γλυφάδας, Υποψήφια Δήμαρχος με το συνδυασμό «Ανυπότακτη Γλυφάδα»

Κώστας Ασπρογέρακας, Δημοτικός Σύμβουλος Χαϊδαρίου, Υποψήφιος Δήμαρχος με το συνδυασμό «Διάφανος Δήμος»

Βασίλης Πολυχρόνης, Υποψήφιος Δήμαρχος Μεγαρέων με το συνδυασμό «Αγωνιστική Δημοτική Κίνηση»

Γιώργος Οικονόμου, Υποψήφιος Δήμαρχος Νέας Σμύρνης με το συνδυασμό «Ανατροπή στην πόλη»

Ρόδη Γεωργακάκη, Δημοτική Σύμβουλος Ελληνικού Αργυρούπολης, Πρώην Αντιδήμαρχος, Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με το συνδυασμό «Δημοτική Συνεργασία»

Αυγή Θεοδόση, Υποψήφια Δήμαρχος Αθηναίων

Δέσποινα Λαγδά, Δημοτική Σύμβουλος Δάφνης Υμηττού

Παναγιώτα Περδίκη, Αντιδήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας με το συνδυασμό «Άλλος Δρόμος»

Τάσος Μαυρόπουλος, Δημοτικός Σύμβουλος Βύρωνα, Πρώην Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας

Γιώργος Χελάκης, Αθλητικογράφος, Πρώην Δημοτικός Σύμβουλος Καλλιθέας

Γιώργος Ανδρονικίδης, Διεθνής Διαιτητής Βόλεϋ, Πρώην μέλος Εκτελεστικής Γραμματείας ΟΜΕ – ΟΤΕ

Μάνια Παπαδημητρίου, Ηθοποιός

καθώς και ο Γραμματέας του Π.Σ της ΛΑ.Ε Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Επίσης, παρευρέθηκαν αγωνιστές-στριες από τις Δημοτικές Κινήσεις: «Ρήγμα στα Δυτικά» στο Δήμο Αιγάλεω, «Φυσάει Κόντρα» στο Δήμο Αγίας Παρασκευής, «Χαλάνδρι Ενάντια», «Ζωγράφου Ανυπότακτη Πόλη», «Ασυμβίβαστο Ίλιον», «Γαλάτσι ο τόπος μου», «Συμμαχία Πολιτών» στο Δήμο Μεταμόρφωσης, «Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Περιστερίου», «Ανυπότακτη Αθήνα».

Στη σύσκεψη έγιναν πολλές και σημαντικές παρεμβάσεις για τα κρίσιμα θέματα από τους Νίκο Σακούτη, Σωτήρη Μάρταλη, μέλος Πολιτικού Συμβουλίου Λαϊκής Ενότητας, Δημήτρη Κατσορίδα, Λευτέρη Μαγιάκη, Κώστα Παπαδόπουλο, Ειρήνη Βαγγελάτου, Ρόδη Γεωργακάκη, Γιώργο Οικονόμου, Βασίλη Πολυχρόνη, Όλγα Κλείτσα, Συντονίστρια της Δημοτικής Κίνησης «Ανυπότακτη Αθήνα»- Κοινοτική Σύμβουλο Δήμου Αθηναίων, Παναγιώτη Σταθόπουλο, μέλος Πολιτικού Συμβουλίου Λαϊκής Ενότητας, Δέσποινα Λαγδά, Διονύση Καντιώτο, μέλος Πολιτικού Συμβουλίου Λαϊκής Ενότητας.

Η ομιλία της Μαριάνας Τσίχλη έχει ως εξής:

“Δεν μπορώ παρά να ξεκινήσω ευχαριστώντας όσες και όσους ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας και βρίσκονται σήμερα εδώ.

Δημοτικοί σύμβουλοι, υποψήφιοι δήμαρχοι και μέλη ριζοσπαστικών, αγωνιστικών δημοτικών παρατάξεων και κινήσεων, μέλη κινηματικών συλλογικοτήτων, άνθρωποι που έχουν δώσει τεράστιες μάχες σε κινήματα για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος, του δημόσιου χώρου, της αξιοπρέπειας και της ποιότητας ζωής των πολιτών σε κάθε γωνιά της Αττικής. Συναγωνιστές και σύντροφοι από χώρους δουλειάς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα που δίνουν κάθε μέρα μάχες για τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Σύντροφοι που κράτησαν ψηλά το κεφάλι και έδωσαν μαθήματα αξιοπρέπειας και συνέπειας, σε πείσμα των καιρών, σε μια εποχή που τείνει να κυριαρχήσει είτε η εξατομίκευση και η ιδιώτευση, είτε, πολύ χειρότερα, η νεοφιλελεύθερη προσαρμογή.

Όλες και όλοι όσοι είναι σήμερα εδώ μας δίνουν αισιοδοξία και δείχνουν ότι η ελπίδα είναι στον αγώνα και στην ενότητα.

Να πούμε, καταρχήν, τους στόχους που βάζουμε για την παρέμβασή μας.

Πρώτος στόχος μας, να εκφράσουμε έναν πόλο αντίστασης στην Αττική, που ήταν και είναι το βασικό πεδίο του τεράστιου κοινωνικού πειράματος που αποτέλεσαν τα μνημόνια. Η Αττική, με το 45% του πληθυσμού της χώρας, αλλά και την πλειοψηφία των φτωχών, των εργαζόμενων, όλων όσων τσακίστηκαν από την κρίση. Η Αττική, σημείο αιχμής για μια τεράστια αναδιάρθρωση, με τη συμπίεση των φτωχών λαϊκών στρωμάτων που ζουν και δουλεύουν σε αυτήν, με την παράδοση του δημόσιου πλούτου και του φυσικού περιβάλλοντος στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, με τις λεγόμενες αστικές αναπλάσεις που εκτοπίζουν τους κατοίκους και παραχωρούν κάθε εκατοστό χώρου προς εκμετάλλευση από το ιδιωτικό κεφάλαιο, με την υφαρπαγή της λαϊκής περιουσίας με τους πλειστηριασμούς. Στην Αττική πρέπει να οικοδομηθεί ένα μεγάλο ρεύμα αντίστασης. Με την παρέμβασή μας, θέλουμε να μιλήσουμε και να εκφράσουμε όλους όσους χτυπήθηκαν περισσότερο από την κρίση: τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τη νεολαία, τα καταστρεφόμενα μικροαστικά στρώματα, τους μικροεπαγγελματίες.

Δεύτερος στόχος, να δώσουμε χώρο έκφρασης σε όσους και όσες αγανακτούν, αλλά αποσύρονται από την πολιτική και τα κινήματα, υπό το βάρος της απογοήτευσης και της ήττας. Για όσους δεν ξέχασαν τις πολιτικές των παραδοσιακών κομμάτων εξουσίας, που οδήγησαν στην οικονομική και κοινωνική καταστροφή των μνημονίων και δεν θέλουν να τις παλινορθώσουν. Για όσους προδόθηκαν από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, με την ακόμα πιο σκληρή εφαρμογή των μνημονίων και την παράδοσή του σε κάθε είδους μεγαλοσυμφέροντα. Για όσους έχουν αγανακτήσει από την διαχείριση της Περιφέρειας από τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν η ίδια, αν όχι και χειρότερη, από τους προκατόχους της. Για όσους δεν ξέχασαν τις τεράστιες τραγωδίες όπως αυτές στο Μάτι και στην Μάνδρα, για τις οποίες πολιτικά ευθύνεται και η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής.

Για να δείξουμε ότι υπάρχει δυνατότητα αντίστασης μέσα από τα κινήματα, μέσα από την υποστήριξη ριζοσπαστικών και αγωνιστικών φωνών, που δεν υποτάχθηκαν, που διατήρησαν το στοιχείο της ανεξαρτησίας, που ήταν καθημερινά στα ειρηνοδικεία, στους εργατικούς αγώνες, στους αγώνες για την υπεράσπιση των δημόσιων χώρων.

Στόχος μας είναι να συμβάλλουμε, να στηρίξουμε, να τροφοδοτήσουμε και να τροφοδοτηθούμε από τα κινήματα, χωρίς βέβαια να τα υποκαθιστούμε. Στην Αττική υπάρχει ένας ολόκληρος γαλαξίας τοπικών και θεματικών κινήσεων, κινήσεων πολιτών, περιβαλλοντικών κινήσεων, με ευρεία και σημαντική παρέμβαση και έργο, που δίνουν αγώνες χρόνων. Για την υπεράσπιση των δημόσιων χώρων, για το περιβάλλον, για να δοθεί λύση στο τεράστιο πρόβλημα των απορριμμάτων με γνώμονα την ποιότητα ζωής, την υγεία και την ασφάλεια όλων των πολιτών του Λεκανοπεδίου. Για τα δικαιώματα των εργαζομένων, για τις ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα, για ζωή με αξιοπρέπεια. Όμως, η φωνή των κινημάτων αποκλείεται από τα θεσμικά όργανα και από τα ίδια τα όργανα της αυτοδιοίκησης.

Για να εκφράσουμε τις διεκδικήσεις και να υπερασπίσουμε τα δικαιώματα ευρύτατων κοινωνικών στρωμάτων, που υφίστανται πολλαπλές μορφές καταπίεσης. Τις γυναίκες, τους πρόσφυγες, τους μετανάστες, τα ΛΟΑΤΚΙΑ+ άτομα. Τα άτομα με ειδικές ανάγκες, που βρίσκονται αποκλεισμένα, μέσα σε εχθρικές για αυτά πόλεις.

Για όλους αυτούς, θέλουμε να ανοίξουμε τις πόρτες του περιφερειακού συμβουλίου. Για να εισβάλει η αγωνιζόμενη κοινωνία στην αυτοδιοίκηση, για να ακουστεί η φωνή όλων εκείνων που σήμερα δεν έχουν φωνή. Και σε αυτό, δεσμευόμαστε να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις.

Η τρέχουσα διοίκηση της περιφέρειας προσπαθεί να παρουσιάσει την διοίκησή της ως την εισαγωγή του «νέου» στην αυτοδιοίκηση, που έκανε μεγάλο έργο και τομές σε όλα τα επίπεδα, στο πλαίσιο μίας αυτοδιοίκησης προσανατολισμένης στις ανάγκες των πολιτών της Αττικής. Όμως, για κακή τους τύχη, πράγματι, όπως είπε χθες και η κα Δούρου, οι πολίτες δεν είναι λωτοφάγοι.

Οι πολίτες της Αττικής

  • Δεν ξεχνούν ότι η Περιφέρεια Αττικής, ακολούθησε τα χνάρια της προηγούμενης διοίκησης Σγουρού σχεδόν σε όλα τα μεγάλα μέτωπα, ακόμα και σε αυτά που είχε προεκλογικά δεσμευθεί να ακολουθήσει ριζικά διαφορετική πολιτική
  • Ότι η Περιφέρεια Αττικής δέσμευσε τα αποθεματικά της για να τροφοδοτήσει τη μαύρη τρύπα του δημόσιου χρέους
  • Ότι η Περιφέρεια ήταν απούσα σχεδόν σε κάθε ανάγκη των πολιτών της Αττικής. Απούσα στην κοινωνική πολιτική, απούσα σε μια άλλη πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων, απούσα στα τεράστια περιβαλλοντικά ζητήματα που ανοίγουν στην Περιφέρεια, απούσα στα αντιπλημμυρικά έργα, απούσα στις μεγάλες καταστροφές στη Μάνδρα και στο Μάτι
  • Δεν ξεχνούν ότι η Περιφέρεια Αττικής ήταν, αντίθετα, παρούσα, όπου έπρεπε να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων και των επιχειρηματικών ομίλων. Παρούσα λοιπόν στην επέκταση του ΕΜΑΚ της Φυλής, την οποία, κατά την προεκλογική αφήγηση της κας Δούρου, θα έκλεινε, παρούσα στην «Αττική Ριβιέρα» και την «ανάπλαση» του παραλιακού μετώπου με γνώμονα τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, παρούσα στις «αναπλάσεις» των Mall και της τσιμεντοποίησης, παρούσα στη χρηματοδότηση των ΠΑΕ για την ανέγερση γηπέδων.

 

Στην ίδια φιλοσοφία και οι κατευθύνσεις Πατούλη, που κάνει διαχειριστική κριτική και κινείται σε ακόμα πιο νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση.

Ξέρουμε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού, με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο και περιορισμούς, δεν αποτελεί θεσμό στήριξης των πολιτών, ιδιαίτερα των φτωχών, των εργαζόμενων, των ανέργων και της νεολαίας. Αντίθετα, είναι μηχανισμός προώθησης της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της κεντρικής διοίκησης. Υπό την ασφυκτική εποπτεία της Ε.Ε. και των θεσμών της, με έλεγχο των οικονομικών και κοινωνικών πόρων της από τους πόρους και τους περιορισμούς της Ε.Ε., με ότι αυτό σημαίνει. «Ανταποδοτικότητα», κριτήρια ιδιωτικής οικονομίας, καμία κοινωνική προστασία ή πολιτική με βάση τις ανάγκες των πολιτών. Με μεταφορά περισσότερων αρμοδιοτήτων στην αυτοδιοίκηση και ταυτόχρονα τεράστια περικοπή πόρων και δραστική μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, με εφαρμοζόμενο πλαίσιο «δημοσιονομικής πειθαρχίας» στους ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού και εφαρμογή κανόνων χρηματοδότησης με ίδιους πόρους (που θα συγκεντρώνονται με περισσότερα χαράτσια στους πολίτες). Με θεσμικό πλαίσιο, που από Καλλικράτης ονομάστηκε Κλεισθένης 1, χωρίς ουσιαστικά να τροποποιηθεί. Η τοπική αυτοδιοίκηση μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε βραχίονα υλοποίησης των πολιτικών της λιτότητας, του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, της παράδοσης δημόσιου πλούτου, αλλά και κρίσιμων κοινωνικών λειτουργιών στην ασυδοσία του ιδιωτικού κεφαλαίου.

Όμως, η Περιφέρεια δεν είναι ένα «άδειο κέλυφος», αντίθετα έχει πολλές και κρίσιμες αρμοδιότητες για τη ζωή των πολιτών της Αττικής. Σε πολλά ζητήματα κρίσιμα για τις άμεσες συνθήκες ζωής και εργασίας των πολιτών, οι πολιτικές και οι προτάσεις που αντιπαρατίθενται εκφράζουν διαφορετικά συμφέροντα. Οι διαφορετικές λύσεις που παρουσιάζονται δεν είναι ουδέτερες, ούτε καθορίζονται από κάποιες νομοτέλειες, αλλά από τα συγκεκριμένα συμφέροντα που θέλουν να εκφράσουν. Η παρέμβασή μας θέλει να διαμορφώσει ένα πλέγμα προτάσεων και παρεμβάσεων που να συμπυκνώνει πολλές φορές τα αυτονόητα, από την σκοπιά των συμφερόντων της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και όχι των κυρίαρχων τάξεων και του μεγάλου κεφαλαίου.

Να δούμε τα πιο κεντρικά προβλήματα που έχει σήμερα η Αττική.

Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα διαχρονικά προβλήματα στην Περιφέρεια Αττικής. Παρά τις προεκλογικές δηλώσεις Δούρου για κλείσιμο της Φυλής, για αποτροπή του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, για αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, σήμερα η κατάσταση γίνεται ολοένα και χειρότερη. Βασικός παρονομαστής της πολιτικής που ακολουθείται από τη σημερινή διοίκηση, αλλά και εξαγγέλλεται από την παράταξη Πατούλη, παραμένει η παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στο ιδιωτικό κεφάλαιο και η μετατροπή τους σε πεδίο κερδοφορίας, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το περιβάλλον, αλλά και για την υγεία και την ποιότητα ζωής των πολιτών της Αττικής.

Είναι γνωστό ότι η Φυλή έχει προ πολλού εξαντληθεί και αποτελεί βόμβα για την υγεία των πολιτών της Αττικής, για την ποιότητα ζωής τους και για το περιβάλλον. Παρά τα μεγάλα λόγια, η λύση που διάλεξε η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Αττικής, είναι η επέκταση του ΧΥΤΑ και η έκτακτη αδειοδότηση για πανωσήκωμα σε κύτταρα που αποκαταστάθηκαν το ’17. Μάλιστα, μόλις χθες η κα Δούρου συγκάλεσε την ΕΕ του ΕΔΣΝΑ για  να εγκρίνει τις μελέτες και να καταρτίσει τους όρους διακήρυξης του διαγωνισμού για την αύξηση της δυναμικότητας του ΕΜΑΚ της Φυλής από 250.000 τόνους / έτος στους 450.000 τόνους/έτος. Φρόντισε δηλαδή η κα Δούρου, λίγο πριν τη λήξη της θητείας της, να εξασφαλίσει την επέκταση μιας εγκατάστασης – τέρατος, του μεγαλύτερου ΕΜΑΚ της Ευρώπης, και ταυτόχρονα την προάσπιση των συμφερόντων των ιδιωτών διαχειριστών του, που πρόθυμα προώθησε σε όλη τη θητεία της. Την ίδια στιγμή, η περιφερειάρχης που υποσχόταν ότι δεν θα ανοίξει ποτέ ο ΧΥΤΑ του Γραμματικού, ήταν εκείνη που, στη θητεία της, ξεκίνησε η πιλοτική του λειτουργία.

Αυτό το σύστημα δεν δουλεύει και πρέπει να σταματήσει. Δεν δεχόμαστε να θάβονται ολόκληρες περιοχές της Αττικής στα σκουπίδια προς όφελος της τουριστικής και επενδυτικής αξιοποίησης άλλων. Στηρίζουμε τους αγώνες των κατοίκων που αντιστέκονται στην τοποθέτηση ή επέκταση συγκεντρωμένων μονάδων διαχείρισης κλίμακας. Να κλείσει του τερατούργημα της Φυλής και να γίνουν άμεσα εργασίες αποκατάστασης της περιοχής, της ζωής και του περιβάλλοντος. Να μην λειτουργήσει ο περιβαλλοντικά και κοινωνικά επικίνδυνος ΧΥΤΑ στο Γραμματικό.

Διεκδικούμε το δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών διαχείρισης απορριμμάτων, που επιτρέπει τον κοινωνικό έλεγχο, σε όλα τα επίπεδα της διαχείρισης.

Βασικοί άξονες ενός άλλου μοντέλου διαχείρισης απορριμμάτων είναι η πρόληψη και η αποκέντρωση. Με ανάπτυξη συστήματος διαχείρισης και μείωσης των αποβλήτων που θα στηρίζεται στην προδιαλογή, την ανακύκλωση και ανάκτηση υλικών και τη δραστική μείωση των σύμμεικτων αποβλήτων. Με πράσινα σημεία, με τη συγκρότηση ενός δημόσιου συστήματος αποκεντρωμένων εγκαταστάσεων μικρής κλίμακας υπό τη διαχείριση των δήμων και περιφερειών με χαμηλά επίπεδα όχλησης και μειωμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Δεύτερο πρόβλημα, το περιβάλλον και οι δημόσιοι, ελεύθεροι χώροι. Η Περιφέρεια Αττικής έχει συγκεκριμένες ευθύνες για τα φαραωνικά έργα  που διεξάγονται ή πρόκειται να διεξαχθούν στους μοναδικούς μεγάλους ελευθέρους χώρους που έχουν απομείνει στο λεκανοπέδιο της Αθήνας.

Αφού αποδέχθηκε πλήρως την παραχώρηση του Φαληρικού όρμου στον όμιλο Νιάρχου, συμβάλλει σήμερα με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να «αναπλαστεί» η επονομαζόμενη Αθηναϊκή Ριβιέρα. Η ανάπλαση παρότι εξαγγέλλεται ως «πρασίνισμα» και «άνοιγμα της πόλης προς τη θάλασσα», στην πραγματικότητα είναι το ακριβώς αντίθετο. Προσανατολισμός σε ιδιωτικά συμφέροντα, τσιμεντοποίηση και μετατροπή της θάλασσας σε τεράστια μαρίνα για σκάφη.

Στο Ελληνικό, η Περιφέρεια νίπτει τα χέρια της ως προς την ιδιωτικοποίηση του συνόλου σχεδόν της έκτασης και της παραχώρησής της προκειμένου να αναπτυχθούν ουρανοξύστες, καζίνο, πολυτελή ξενοδοχεία και malls. Παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις της, η Περιφερειακή Αρχή δεν προχωρά σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να αποτρέψει  τις εξελίξεις αυτές.

Παρόμοια είναι η πολιτική κατεύθυνση της διοίκησης της Περιφέρειας και σε κάθε άλλο ζήτημα που αφορά πάρκα ή ελεύθερους χώρους σε όλη την Αττική. Στο Πάρκο Γουδή, πλήρης αδράνεια για τη μετατροπή του σε μητροπολιτικό πάρκο, στη Νέα Φιλαδέλφεια, χάρισε εκατομμύρια για να χτιστεί ξανά γήπεδο, παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων.

Στο λιμάνι του Πειραιά, η Περιφέρεια πρωτοστατεί για να αποδοθεί ολόκληρος ο χώρος του λιμανιού σε ιδιώτες, με στόχο την ανέγερση ξενοδοχείων, αποθηκών, εγκαταστάσεων για κρουαζιερόπλοια και, συνακόλουθα, τον εγκλωβισμό των κατοίκων, το διωγμό τους από τον τόπο κατοικίας τους, την ακόρεστη αξιοποίηση κάθε χώρου προς όφελος του ιδιωτικού κέρδους.

Η πολιτική της περιφερειακής διοίκησης έχει ένα και μοναδικό κριτήριο: εμπορική αξιοποίηση, παραχώρηση στο ιδιωτικό κεφάλαιο, έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού προστασίας, αποκοπή και απομάκρυνση των πολιτών, του λαού, από τους κοινόχρηστους χώρους.

Αντίστοιχο παράδειγμα, η μεταφορά του καζίνο της Πάρνηθας στο Μαρούσι, παρά τις μαζικές αντιδράσεις των πολιτών, που είδαμε και στη σημερινή τους κινητοποίηση.

Εμείς θα αγωνιστούμε για την υπεράσπιση των υπαρχόντων δημόσιων, ελεύθερων χώρων στην Αττική και για την δημιουργία νέων. Για να διαμορφωθούν πνεύμονες πρασίνου, για την ανάπτυξη ήπιων χρήσεων αθλητισμού, πολιτισμού, ελεύθερων και προσβάσιμων για τους κατοίκους και ιδιαίτερα για τους νέους, για υποδομές για κοινωνική χρήση.

Τρίτο τεράστιο θέμα, αυτό της πολιτικής προστασίας. Τα τελευταία χρόνια η Αττική δοκίμασε ανθρώπινες τραγωδίες και ανυπολόγιστη καταστροφή, λόγω της πυρκαγιάς στο Μάτι αλλά και της πλημμύρας της Μάνδρας.

Η Περιφέρεια Αττικής έχει να επιδείξει μηδαμινό έργο σε έργα πυροπροστασίας ή αντιπλημμυρικά έργα, στην ενίσχυση των πολιτικών της πρόληψης, στην ενίσχυση της δασικής υπηρεσίας. Ακόμα και στην κατάρτιση σχεδιασμού από τους δήμους και τις περιφέρειες για την διαχείριση φυσικών φαινομένων και καταστροφών. Φυσικά, η κατεύθυνση για την ίδρυση Εθνικής Σχολής Πολιτικής Προστασίας, έχει παραπεμφθεί στις καλένδες. Το μέγεθος αυτών των καταστροφών υπαγορεύει μία συνολική μεταβολή του τρόπου διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος στην Αττική.

Ακόμα και μετά τις καταστροφές στη Μάνδρα και στο Μάτι, με το τεράστιο κόστος σε ανθρώπινες ζωές, δεν υπήρξε καμία διορθωτική κίνηση και δεν λήφθηκε κανένα μέτρο. Και εδώ είναι η μεγάλη πολιτική ευθύνη της διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, που δεν πήρε καμία απολύτως πρωτοβουλία και δεν άσκησε καμία πίεση για να αλλάξει η κατάσταση. Έχει υπάρξει καμία βελτίωση στα μέσα, στον συντονισμό, στην πυροπροστασία, στην πρόληψη, στον σχεδιασμό; Η απάντηση είναι όχι και η Περιφέρεια δεν έκανε απολύτως τίποτα στην κατεύθυνση αυτή.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και σε σχέση με τα αντιπλημμυρικά έργα και τις υποδομές. Η διοίκηση Δούρου καυχιέται ότι υλοποίησε αντιπλημμυρικά έργα. Ωστόσο, ακόμα και όσα υλοποιήθηκαν έγιναν χωρίς να υπάρχει κανένας κεντρικός σχεδιασμός, με αποτέλεσμα να μη λύνουν τα προβλήματα της Αττικής.

Δυναμώνουμε τους αγώνες για να μπει τέλος στη μνημονιακή λιτότητα και να δρομολογηθούν άμεσα έργα πυροπροστασίας, δασοπροστασίας, αντιπλημμυρική υποστήριξη με κεντρικό σχεδιασμό και πάνω στη λογική του σεβασμού της φύσης. Για να αυξηθεί η χρηματοδότηση στην Αυτοδιοίκηση για προληπτικές δράσεις πυροπροστασίας και Πολιτικής Προστασίας και έλεγχος της χρήσης της χορηγούμενης χρηματοδότησης. Ο έλεγχος σήμερα είναι ανύπαρκτος και η χρηματοδότηση μηδαμινή, ενώ και όσα ποσά κατευθύνονταν για προγράμματα πολιτικής προστασίας της Αυτοδιοίκησης παλαιότερα, έχουν περικοπεί.

Τέλος, το κεφαλαιώδες ζήτημα της κοινωνικής πολιτικής. Ειδικά τώρα, στη μνημονιακή περίοδο, η Περιφέρεια και οι Δήμοι της Αττικής όφειλαν να διαδραματίσουν ένα ρόλο προστασίας και  υποστήριξης των δοκιμαζόμενων λαϊκών στρωμάτων διασφαλίζοντας τα δικαιώματα των πολιτών στην αξιοπρεπή διαβίωση, την κατοικία, την υγεία, την εργασία, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό.

Αντ’ αυτού, εκλείπουν στοιχειώδεις δομές και προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης, στήριξης των ανέργων, προγράμματα αντιμετώπισης της αστεγίας, παροχής υγειονομικής και φαρμακευτικής περίθαλψης. Ο οικονομικός έλεγχος των προϋπολογισμών και η παρακράτηση της κατευθυνόμενης στην Αυτοδιοίκηση χρηματοδότησης έπληξαν πρώτα και κύρια τις κοινωνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας και των Δήμων που είναι είτε ανύπαρκτες είτε υπολειτουργούν. Αντίθετα, η Αυτοδιοίκηση τείνει να γίνει αντί για φορέας ανακούφισης και στήριξης των πολιτών, ένα πρόσθετο βάρος, ένας ακόμη φοροεισπρακτικός μηχανισμός.

Είναι αναγκαίος, λοιπόν, ένας συνολικός αναπροσανατολισμός της δραστηριότητας της Αυτοδιοίκησης. Να καταστούν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι φορείς κοινωνικής προστασίας και ανακούφισης. Φορείς που θα καλύπτουν τις στοιχειώδεις ανάγκες των πολιτών για μια ζωή με αξιοπρέπεια. Η Περιφέρεια θα αγωνιστούμε για να παίξει αυτό το ρόλο. Θα αγωνιστούμε για να πάρει ενεργή θέση στην προστασία των φτωχών νοικοκυριών από την υφαρπαγή της κατοικίας τους. Για να διαθέσει μηχανισμούς αρωγής των φτωχών δανειοληπτών, για να πιέσει ώστε να μην γίνει κανένας πλειστηριασμός για χρέη σε φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Για να δώσει στήριξη στο κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς των σπιτιών όλων των φτωχών πολιτών της Αττικής.

Στην Περιφέρεια Αττικής, θέλουμε να αναδείξουμε μία διαδικασία διαφορετικής συσπείρωσης πολιτικών χώρων, αγωνιζόμενων πολιτών, κινηματικών πρωτοβουλιών  με συλλογικές μορφές έκφρασης, με ανάδειξη νέων ανθρώπων, που να προτείνουν ένα διαφορετικό μοντέλο για την αριστερά και τις κοινωνικές αντιστάσεις. Με μία κίνηση που θα έχει πολιτικό στίγμα, αλλά θα διατηρεί ταυτόχρονα την πολιτική της ανεξαρτησία.

Ταυτόχρονα, επειδή είμαστε μία κίνηση ενταγμένη στην αυτοδιοικητική ριζοσπαστική αριστερά, πιστεύαμε ότι θα έπρεπε να υπάρχει μία ευρύτερη συσπείρωση όλων εκείνων των δυνάμεων και ιδιαίτερα της ριζοσπαστικής αριστεράς, που δεν υποτάχθηκαν στην πολιτική των μνημονίων και ταυτόχρονα είχαν μία διαφορετική πολιτική για την τοπική αυτοδιοίκηση από την κυρίαρχη. Η συσπείρωση όλων των δυνάμεων που έστω με διαφορετικούς τρόπους και ιεραρχήσεις είχαν μία πολιτική υπεράσπισης λαϊκών δικαιωμάτων και πρόταξης των λαϊκών αναγκών σε επίπεδο δήμων και περιφέρειας ήταν και παραμένει εφικτή. Το ότι μία τέτοια ευρύτερη συσπείρωση των δυνάμεων της ριζοσπαστικής και της ευρύτερης αριστεράς που δεν υποτάχθηκε στα μνημόνια και στην αστική πολιτική δεν επιτεύχθηκε στην Αττική είναι ένα σημαντικό έλλειμμα. Εμείς με την παρέμβασή μας θέλουμε να δείξουμε ότι υπάρχει ένας διαφορετικός τρόπος συγκρότησης και για την αριστερά. Και φυσικά, απευθύνουμε διαρκώς ανοιχτό κάλεσμα στις αριστερές δυνάμεις για κοινή δράση και κοινή πολιτική παρέμβαση στα μικρά και μεγάλα μέτωπα.

Θέλουμε να χτίσουμε μια ανοιχτή κίνηση αγωνιστών και αγωνιστριών στην Περιφέρεια Αττικής που μπορεί και πρέπει να αποτελέσει υπόδειγμα ενάντια στον κατακερματισμό και τη διάσπαση. Μία κίνηση που μπορεί και πρέπει να αποτελέσει υπόδειγμα ανοιχτής και δημοκρατικής λειτουργίας, με κριτήριο συμμετοχής την πολιτική και προγραμματική συμφωνία, χωρίς αποκλεισμούς, με διαδικασίες ισότιμης συμμετοχής όλων των δυνάμεων που μπορούν να συγκλίνουν  σε ορισμένους βασικούς άξονες. Μία κίνηση που θα στηρίζεται στις διαδικασίες της βάσης και θα έχει στόχο να εμπλέξει το πλατύτερο δυνατό δυναμικό στις μάχες που θα κληθούμε να δώσουμε πριν, αλλά κυρίως μετά τις εκλογές, στην Περιφέρεια Αττικής.

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για το περιβάλλον, για τους ελεύθερους χώρους, για τον δημόσιο πολιτισμό και αθλητισμό. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα ώστε στην Περιφέρεια Αττικής να μη χάσει κανείς το σπίτι του από πλειστηριασμούς και εξώσεις, να μην υπάρχει κανένα νοικοκυριό χωρίς ρεύμα και νερό, να μην υπάρχει ούτε ένα παιδί που να μην πηγαίνει σχολείο.

Είμαστε όσοι και όσες πιστεύουν ότι χρειάζονται συνολικότερες ρήξεις, στην Περιφέρεια Αττικής, αλλά και ευρύτερα, για την έξοδο από την κρίση προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων. Όσοι και όσες δεν υποτάχθηκαν, κόντρα στον καιρό, όσοι και όσες δεν θα υποταχθούν και θα συνεχίσουν τον αγώνα. ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΑΤΤΙΚΗ λοιπόν, για μια ριζοσπαστική, αριστερή πολιτική στην Περιφέρεια Αττικής, για τις μάχες που έρχονται πριν και μετά τις εκλογές, για να δώσουμε φωνή σε όσους δεν έχουν φωνή, για να εισβάλλουν οι αγώνες της κοινωνίας στην Περιφέρεια της Αττικής”.

 

ανυπότακτη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας