Αντιδρά και πάλι ο Βούλγαρος πρόεδρος στη Συμφωνία των Πρεσπών

1711
τουρκία

Την προσαρμογή του συμφώνου φιλίας το οποίο υπέγραψαν Σόφια και Σκόπια πέρσι το καλοκαίρι στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η συμφωνία των Πρεσπών ζήτησε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ, μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα “Η βουλγαρική προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. – καιρός για απολογισμό”, που διοργάνωσε το ίδρυμα Friedrich Ebert χθες στην Σόφια.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Focus, ο Ράντεφ υποστήριξε ότι η Βουλγαρία δέχθηκε χωρίς αντιρρήσεις το νέο όνομα της γειτονικής χώρας – όμως, αυτό έρχρται σε αντίθεση με τις θέσεις που είχε εκφράσει στο παρελθόν η βουλγαρική κυβέρνηση.

“Ζητώ η Βουλγαρία να ζητήσει επιπλέον εγγυήσεις περί μη ύπαρξης διεκδικήσεων, που θα συμπεριληφθούν στο κεφάλαιο 35 των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γειτονικής χώρας με την Ε.Ε.”, τόνισε ο Ράντεφ στην εκδήλωση.

“Η Βουλγαρία” πρόσθεσε “βιάστηκε να συνάψει αυτή την συμφωνία, αλλά νομίζω ότι θα έπρεπε να είχε γίνει μια πιο προσεκτική ανάλυση της σημερινής κατάστασης των σχέσεών μας, θα έπρεπε να είχε προβλεφθεί ότι αργά ή γρήγορα, η Ελλάδα και η “Μακεδονία” θα συνήπταν κάποια συμφωνία. Κατά τη γνώμη του, το περσινό σύμφωνο φιλίας δεν είναι παρά μικρή διόρθωση της διακήρυξης του 1999 μεταξύ της Βουλγαρίας και της ΠΓΔΜ με μετατροπή της σε διακρατική συμφωνία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρούμεν Ράντεφ παρεμβάλλεται συχνά στην δημόσια συζήτηση με θέσεις που αποκλίνουν από αυτές της κυβέρνησης Μπορίσοφ, ενώ στο συγκεκριμένο ζήτημα έχει και στο παρελθόν τοποθετηθεί από την οπτική γωνία της υπεράσπισης της εθνικής ιδέας του βουλγαρισμού.

“Η συμφωνία καλής γειτονίας με τη “Μακεδονία” επιδέχεται αλλαγές, άρα παραδέχεται το αναστρέψιμο των διαδικασιών, ενώ η συμφωνία Ελλάδας – Σκοπίων είναι απεριόριστης διάρκειας και δεν επιδέχεται τροποποιήσεις. Η Ελλάδα βρήκε, μέσω της συμφωνίας με την “Μακεδονίας”, λύσεις στα προβλήματά της σχετικά με τον πολιτισμό, την ιστορία, την ταυτότητα και τη γλώσσα, σε υψηλό κρατικό επίπεδο. Η Βουλγαρία άφησε τα προβλήματά της με τα Σκόπια στα χέρια μιας επιτροπής η οποία έχει αρμοδιότητες μόνο στο θέμα της ιστορίας”, επεσήμανε ο Βούλγαρος πρόεδρος.

Σχολιάζοντας τη βουλγαρική Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε., ο Ράντεφ δήλωσε ότι κατά τη γνώμη του η βουλγαρική κυβέρνηση αφοσιώθηκε πλήρως στην εξωτερική πολιτική και στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά ταυτόχρονα γύρισε την πλάτη της σε σημαντικά φλέγοντα εσωτερικά ζητήματα. “Η κυβέρνηση εκμεταλλεύθηκε την προεδρία της ΕΕ για τους σκοπούς διαφήμισης και προβολής της εαυτού της, στο εσωτερικό, καθώς αυξάνονται οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας των πολιτών.

Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών Εκατερίνα Ζαχάριεβα, η οποία επίσης βρέθηκε στην εκδήλωση, δήλωσε ότι η Βουλγαρία δεν προσπάθησε να “βάλει κάτω από το χαλί” τα εσωτερικά προβλήματα, ούτε εκμεταλλεύθηκε την Προεδρία για αυτοδιαφήμιση και δημόσιες σχέσεις.

Η Ζαχάριεβα σχολίασε επίσης τις δηλώσεις του Βούλγαρου προέδρου για την ΠΓΔΜ: “Θέλω να διαβεβαιώσω τους πολίτες ότι οι Βούλγαροι διπλωμάτες και υπουργοί κατέβαλαν τις απαιτούμενες προσπάθειες στη διάρκεια όλης της διαπραγματευτικής διαδικασία με την “Μακεδονία”, ώστε να εξασφαλιστεί η τήρηση της συμφωνία, ότι θα δοθεί τέλος στις πρακτικές πρακτικών διαστρέβλωσης της ιστορίας, μη αναγνώρισης ξεκάθαρων ιστορικών δεδομένων και διαστρέβλωσης των κειμένων στα σχολικά βιβλία Ιστορίας. Συμπλήρωσε επίσης ότι, η συμφωνία σχέσεων καλής γειτονίας ξεμπλόκαρε τις διαδικασίες συμφιλίωσης στην ευρύτερη περιοχή.

Τέλος, σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις Ράντεφ περί της ευρωπαϊκής προεδρίας, η υπουργός Εξωτερικών ανέφερε στοιχεία δημοσκοπήσεων, σύμφωνα με τα οποία το 60% των ερωτηθέντων είναι της άποψης ότι η Βουλγαρία τα κατάφερε καλά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας