Μια ακόμα βιομηχανία από τον κλάδο της χαλυβουργίας προστέθηκε στον κατάλογο των επιχειρήσεων που αναστέλλουν τη λειτουργία τους εξαιτίας της διπλής υγειονομικής και οικονομικής κρίσης.
Πρόκειται για τη Χαλυβουργία Ελλάδας, η όποια ενημέρωσε χθες τους περίπου 300 εργαζόμενους που απασχολεί στις βιομηχανικές μονάδες της στο Βόλο, ότι αναστέλλει τη λειτουργία της και θέτει το προσωπικό σε καθεστώς διαθεσιμότητας για τουλάχιστον ένα μήνα, λόγω έλλειψης πρώτων υλών και μείωσης παραγγελιών.
Η εταιρεία ενημέρωσε το προσωπικό ότι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου θα καταβληθούν πάντως τα χρήματα που αναλογούν στο δώρο του Πάσχα αλλά και διατακτική 200 ευρώ.
Η αναστολή της παραγωγικής δραστηριότητας της Χαλυβουργίας Ελλάδας ήρθε λίγες μέρες μετά την αναστολή εργασιών των εργοστασίων χάλυβα των θυγατρικών της Βιοχάλκο, Sovel και Σιδενόρ, η παραγωγή των οποίων είναι συνδεδεμένη με την οικονομική δραστηριότητα που έχει παγώσει λόγω κρίσης.
Ο κλάδος της χαλυβουργίας άλλωστε έχει συρρικνωθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία ενώ δέχεται ισχυρό και αθέμιτο ανταγωνισμό από χώρες όπως η Τουρκία.
Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζει και ο επίσης συρρικνούμενος κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας, του οποίου 4 κλωστοϋφαντουργίες, Ναυπάκτου, Φιερατέξ, ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ και Βαρβαρέσου, έχουν προχωρήσει σε αναστολή της παραγωγικής τους διαδικασίας, θέτοντας σε καθεστώς διαθεσιμότητας περίπου 600 εργαζόμενους όλες μαζί.
Οικονομικοί κύκλοι τόνιζαν ότι η βιομηχανία της χώρας και ειδικότερα η μεταποίηση, οι οποίες ήταν σε φθίνουσα πορεία, θα δεχθούν από αυτήν την κρίση νέο βαρύτατο πλήγμα από το οποίο είναι ζήτημα αν θα μπορέσουν να συνέλθουν, πράγμα που επιτάσσει την ανάγκη μιας μεγάλης στροφής στην οικονομική και βιομηχανική στρατηγική της χώρας με επίκεντρο την αμφισβήτηση της παρουσίας της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και την Ε.Ε μαζί με την ανάπτυξη πολυδιάστατων οικονομικών σχέσεων.
Λεωνίδας Δημητρίου