Ανακοίνωση ΣΕΚΕΣ για προσφυγή στο ΣτΕ, κάρτες, προσλήψεις, υδρονομείς, οικονομικά ΟΜΕ

1541
κίνημα

Ανακοίνωση του Συμμετοχικού Ενωτικού Κινήματος Εργαζομένων και Συνταξιούχων για δημόσια ΕΥΔΑΠ στην υπηρεσία της κοινωνίας

Ανακοίνωση Νο 13   •  Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

1. Προσφυγή στο ΣτΕ

Στις 15 Μαΐου εκδικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή κατά της ένταξης των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στην Ε.Ε.ΣΥ.Π. Α.Ε. (Υπερταμείο). Η εβδομάδα που έχουμε μπροστά μας πρέπει να γίνει εβδομάδα επαφής και ενημέρωσης της κοινωνίας της Αττικής για την υποστήριξη του δημόσιου νερού.
Η προσπάθεια αυτή πρέπει να ολοκληρωθεί με μια μεγάλη 24ωρη απεργία στην ΕΥΔΑΠ την Τρίτη 15 Μαΐου 2018 και πορεία – συγκέντρωση έξω από το ΣτΕ, με αιτήματα:

  • Όχι στην ένταξη των Εταιρειών Ύδρευσης στο Υπερταμείο
  • Όχι στην πώληση του 11% της ΕΥΔΑΠ και του 23% της ΕΥΑΘ
  • Άμεση υπογραφή ΣΣΕ που θα περιλαμβάνει τουλάχιστον τα παρακάτω:
    • Κατοχύρωση της καθολικής προσβασιμότητας όλων των πολιτών στο πόσιμο νερό.
    • Άμεση μείωση του εργασιακού χρόνου. Μαζικές προσλήψεις τακτικού προσωπικού πλήρων δικαιωμάτων, ώστε να μειωθεί η ανεργία.
    • Κατοχύρωση των τριετιών για όλους

2. Κάρτες ελέγχου και εντατικοποίησης ή μείωση του χρόνου εργασίας

Παραπλανούν όσοι εξαγγέλλουν μείωση τη ανεργίας μέσω «ανάπτυξης» και «επενδύσεων». Σε όλο τον κόσμο το εργατικό κίνημα θέτει εκ νέου ως κεντρικό ζήτημα την περαιτέρω μείωση του εργασιακού χρόνου. Σε πολλές περιπτώσεις αποφασίζεται μέσω Συλλογικών Συμβάσεων η μείωση του εργάσιμου χρόνου ακόμα και η πολύ δραστική (28ωρο- 4μερο, 30ωρο -5μερο κ.α.).
Στην Ελλάδα της κρίσης και της μνημονιακής βαρβαρότητας σε ιδιωτική επιχείρηση (π.χ. ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ) υπογράφτηκε, πριν λίγες μέρες,  ΕΣΣΕ με όρο την άμεση μείωση του εργάσιμου χρόνου χωρίς μείωση αποδοχών, καθιερώνοντας το 37ωρο για τους εργαζόμενους της επιχείρησης.
Σε μια κρατική κερδοφόρα εταιρία, όπως η ΕΥΔΑΠ, που μπορεί και θα έπρεπε να συμβάλλει ουσιαστικά στη μείωση της ανεργίας, με συνδικαλισμένο το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων και με υποτίθεται φιλεργατική (σύμφωνα με τις δικές της δηλώσεις) διοίκηση αντί να συζητάμε τους όρους εφαρμογής ενός νέου μοντέλου εργασιακού χρόνου χωρίς μείωση αποδοχών, που θα αυξήσει τις θέσεις εργασίας, θα αυξήσει την παραγωγικότητα της εργασίας χωρίς εντατικοποίηση των εργαζομένων, συζητάμε παλαιομοδίτικες συνταγές ελέγχου – καταστολής των εργαζομένων μέσω ψηφιακών καρτών.
Η πρόταση του ΣΕΚΕΣ για διεκδίκηση άμεσης μείωσης του εργάσιμου χρόνου στην υπό διαπραγμάτευση ΣΣΕ του 2018, δυστυχώς δεν έγινε αποδεκτή ούτε ως αίτημα από την πλειοψηφία της ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ.
Ζητάμε:

  • Άμεση εφαρμογή 30ωρου – 5μερου, χωρίς μείωση αποδοχών.
  • Οργάνωση του εργασιακού χρόνου με σύγχρονες δημοκρατικές μορφές που θα συμβάλλει στη συγκρότηση μιας δημόσιας και κοινωφελούς ΕΥΔΑΠ και όχι κατασταλτικός έλεγχος εντατικοποίησης των εργαζομένων.
  • Η ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ να ακυρώσει στην πράξη της εφαρμογή της κάρτας και με απόφασή της να καλέσει τους εργαζόμενους να μην τις παραλάβουν.

3. Ενοικιαζόμενοι παντού; Καθεστώς πλέον, η ανασφαλής εργασία στην ΕΥΔΑΠ

Κι ενώ βρίσκονται, επιτέλους, σε εξέλιξη οι διαγωνισμοί για τις 300 προσλήψεις τακτικού προσωπικού, συνεχίζονται με ρυθμό πολυβόλου οι προσλήψεων μη τακτικού προσωπικού.
Με διαδοχικές αποφάσεις δεκάδων εκατομμυρίων, το Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ προχωράει σε διαγωνισμούς εκχώρησης έργου μέσω των οποίων προσλαμβάνει εκατοντάδες ενοικιαζόμενους εργαζόμενους.
Αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά ότι σκοπός κυβέρνησης, Διοίκησης, Υπερταμείου είναι η πλήρης διάρρηξη των εργασιακών σχέσεων και στο βωμό αυτό γίνονται θυσία, μόνιμοι και ενοικιαζόμενοι.

  • Να τελειώνουμε με το αίσχος των δουλεμπορικών.
  • Να σταματήσει κάθε διαδικασία πρόσληψης ενοικιαζόμενων.
  • Όσοι εργάζονται στην ΕΥΔΑΠ για διάστημα μεγαλύτερο των 18 μηνών και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, να υπογράψουν συμβάσεις εργασίας Αορίστου Χρόνου και να ενταχτούν στον κανονισμό προσωπικού,
  • Να ολοκληρωθούν άμεσα οι 300 προσλήψεις, μέσω των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ που τρέχουν ήδη.
  • Να προκηρυχτούν άλλες 300 προσλήψεις τακτικού προσωπικού πλήρων δικαιωμάτων, ΤΩΡΑ.

4. Συμβάσεις «Ψηφιοποίησης»

Την Παρασκευή 4-5-2018, δεκάδες συνάδελφοι εκλήθησαν από τη Διοίκηση να διατυπώσουν εγγράφως τις απόψεις τους σχετικά με την υπόθεση των συμβάσεων «ψηφιοποίησης».
Εάν πράγματι η συγκεκριμένη υπόθεση έχει κολάσιμες προεκτάσεις τίθεται το ερώτημα: Ξαφνικά, μια συγκεκριμένη περίοδο, δεκάδες στελέχη της ΕΥΔΑΠ αποφάσισαν όλοι μαζί να προβούν σε παραγγελίες, διαγωνισμούς, αξιολογήσεις και παραλαβές «προβληματικών» έργων ψηφιοποίησης; Κατά την άποψή μας η απάντηση είναι προφανώς όχι. Ελπίζουμε ότι η μαζική διάχυση ευθυνών προς κάθε κατεύθυνση δεν έρχεται να δημιουργήσει συνθήκες συγκάλυψης αφενός και προκάλυψης αφετέρου, για τους βασικούς υπεύθυνους που σχεδίασαν, αποφάσισαν και διεκπεραίωσαν το όλο project. Το ΣΕΚΕΣ:

  • Ζητάει την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, όπως και κάθε υπόθεσης που υπάρχουν ενδείξεις μη νόμιμων διαδικασιών.
  • Δηλώνει το σεβασμό του σε όσους συναδέλφους στήριξαν (και στηρίζουν) τεκμηριωμένα την άποψή τους, ακόμα και με προσωπικό ή υπηρεσιακό κόστος, κόντρα στο διαχεόμενο κλίμα της τότε εποχής ότι υπογράφουμε «οτιδήποτε έρχεται από πάνω».
  • Απαιτεί τη διαμόρφωση εργασιακών συνθηκών και θεσμοθετημένων διαδικασιών που θα επιτρέπει σε κάθε εργαζόμενο και σε κάθε στέλεχος να κάνει νόμιμα και ευσυνείδητα τη δουλειά του και δε θα γίνεται έρμαιο «κλίματος», πιέσεων και εκβιασμών.
  • Θα στηρίξει δυνατά τους συναδέλφους που ως «τελευταίοι τροχοί της αμάξης» ενδεχομένως κληθούν να «πληρώσουν το μάρμαρο». Δε θα το επιτρέψει.

5. Για τους 23 υδρονομείς

Ενώ ομόφωνα ο Άρειος Πάγος δικαίωσε τους 23 συναδέλφους κι όλοι οι νομικοί δηλώνουν ότι δεν υπάρχει θέμα ερμηνείας της απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, ενώ είχε υπάρξει συνάντηση με το ΑΣΕΠ και δημόσια τοποθέτηση όλων των πλευρών (διοίκηση, ΑΣΕΠ, ΟΜΕ) ότι γίνεται κάθε προσπάθεια «ώστε να επιτευχθεί η παραμονή των συναδέλφων στην εργασία τους» παρατηρείται μια «περίεργη» καθυστέρηση στην οριστική και τυπική ένταξη των συναδέλφων στο τακτικό προσωπικό.
Θεωρούμε ότι δεν υφίσταται κανένα λόγος καθυστέρησης και η διοίκηση πρέπει να προχωρήσει σε ότι απαιτείται για την άμεση ολοκλήρωση της τελευταίας πράξης αυτής της υπόθεσης (απόφαση Δ.Σ. για ένταξή τους στο τακτικό προσωπικό).

6. Οικονομικά ΟΜΕ. Η ανοχή είναι συνενοχή.

Η συνεχιζόμενη ασάφεια σχετικά με τον έλεγχο των οικονομικά της ΟΜΕ είναι απαράδεκτη. Στο τελευταίο συνέδριο της ΟΜΕ (Ιούνιος 2017) καταψηφίστηκε (πλην ΑΚΕ) για πρώτη φορά  ο οικονομικός απολογισμός και ομόφωνα αποφασίστηκε ο έλεγχος της οικονομικής διαχείρισης από ορκωτούς ελεγκτές. Βέβαια στη συνέχεια ΑΚΕ – ΣΥΜΜΑΧΙΑ τα βρήκαν στο μοίρασμα των θέσεων και ψήφισαν για ταμία τον ίδιο που «καταψηφίσθηκε» από το Συνέδριο!
Κάναμε υπομονή ώστε να  μπορέσει και η νέα Ελεγκτική Επιτροπή να προχωρήσει τον έλεγχό της, όμως δεν είναι δυνατόν  ένα χρόνο μετά να μην έχει ακόμα ενεργοποιηθεί η ομόφωνη απόφαση του συνεδρίου για έλεγχο από ορκωτούς.
Καταλαβαίνουμε γιατί η ΑΚΕ εμμένει στη συντήρηση ενός κλίματος φημών και υπονοούμενων, που μόνο κακό κάνει στην υπόθεση του αγώνα μας για το δημόσιο νερό (τα δικά της στελέχη εμπλέκονται στην οικονομική διαχείριση που καταψηφίστηκε), αλλά δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί η ΣΥΜΜΑΧΙΑ συνεχίζει να ανέχεται αυτή την απαράδεκτη κατάσταση.
Όποιοι και όσο συντηρούν αυτή την κατάσταση προσφέρουν τις χείριστες υπηρεσίες στην ανάγκη των καιρών για ένα συνδικαλιστικό κίνημα με κύρος που θα αποτρέψει την ιδιωτικοποίηση του νερού και θα υπερασπίσει τα εργατικά συμφέροντα και τις κοινωνικές ανάγκες.
Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΚΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΥΔΑΠ 
ΥΓ: Ελπίζουμε ότι, το «κλίμα» των άνωθεν πιέσεων και των «διαταγών», ανήκει όντως σε άλλες εποχές και δε θα χρειαστεί να επανέλθουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας