Ανήσυχος ο Ντράγκι για την οικονομία της Ευρωζώνης

1020
ντράγκι

Την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην οικονομία της Ευρωζώνης εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, κατά τη χθεσινή ενημέρωση των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα δημοσιονομικά στοιχεία που έχει στην διάθεσή της η ΕΚΤ, αλλά και οι εκτιμήσεις της για τις εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον – χωρίς να συνυπολογισθούν οι πιθανές συνέπειες από ένα ενδεχόμενο ρήξης μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας στις σχετικές εμπορικές διαπραγματεύσεις – επιβεβαιώνουν, κατά τον Ντράγκι, μία φάση απότομης επιβράδυνσης της ευρω-οικονομίας.

Η εκτίμηση αυτή δημιουργεί ανησυχίες για τις επιπτώσεις που αυτή η επιβράδυνση μπορεί να έχει στο δημόσιο και κυρίως στο ιδιωτικό χρέος που ήδη βαρύνει τους ισολογισμούς των ευρωπαϊκών τραπεζών, προκαλώντας ένα φαύλο κύκλο από τον οποίο οι κυβερνητικές πολιτικές στην Ε.Ε. δεν έχουν δώσει μέχρι στιγμής καμία διέξοδο.

Η παρουσίαση της εικόνας από τον Μάριο Ντράγκι έγινε σε ένα περιβάλλον που ήταν ήδη βεβαρυμένο από την ανησυχία για τις πιθανές συνέπειες ενός ανεξέλεγκτου Brexit.

Οι πιέσεις στην ευρωοικονομία αξιολογούνται ως ιδιαίτερα ανησυχητικές, καθώς τα σημάδια της οικονομικής επιβράδυνσης έχουν ήδη αποτυπωθεί στη Γερμανία και την Ιταλία, τις δύο από τις τρεις ισχυρότερες οικονομίες της Ευρωζώνης.

Το εξωτερικό περιβάλλον στο οποίο είναι κατά κύριο λόγο στραμμένη η ευρωπαϊκή οικονομία και ειδικά οι οικονομίες των ΗΠΑ και της Κίνας, εμφανίζουν επίσης σημεία ανησυχητικά. Στις ΗΠΑ για πρώτη φορά από το 2007 ένας ισχυρός δείκτης προειδοποίησης για επερχόμενη ύφεση, τα spreads μεταξύ των 10ετών ομολόγων και των εντόκων γραμματίων έχουν αγγίξει τα 10bp, κάτι που προειδοποιεί σχεδόν με αλάνθαστο τρόπο το φαινόμενο μίας επερχόμενης ύφεσης.

Αυτό το περιβάλλον, άλλωστε, υποχρέωσε τη Fed στην τελευταία συνάντησή της να ανακόψει τις κινήσεις ομαλοποίησης της νομισματικής της πολιτικής (τέλος οι αυξήσεις επιτοκίων το 2019). Την ίδια στιγμή που ανάγκασε και την ΕΚΤ να αναβάλει ανάλογες κινήσεις και αποφάσεις για μετά το 2019.

Παρ’ όλα αυτά και παρά τις προειδοποιήσεις Ντράγκι στη Σύνοδο Κορυφής, οι 27 ηγέτες δεν φαίνεται να ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις του προέδρου της ΕΚΤ για επίσπευση διαρθρωτικών μέτρων ενίσχυσης του τραπεζικού συστήματος, όπως για παράδειγμα η ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης και η ενιαία αγορά κεφαλαίων στην Ευρωζώνη.

Γνωρίζοντας την αντίθεση των ψηφοφόρων σε νέα μέτρα ενίσχυσης των τραπεζών, αναβάλλουν τις σχετικές αποφάσεις για μετά τις ευρωεκλογές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας