“Αλητείες”: Βιώσιμο, κατά Κομισιόν, το ελληνικό χρέος-Θέλουν να αποφύγουν βαθύ κούρεμα

1599

Μόνο ως “πολιτική αλητεία” μπορεί να χαρακτηρισθεί η εκτίμηση της Κομισιόν ότι το ελληνικό χρέος, πολύ πάνω του 200% του ΑΕΠ είναι βιώσιμο. Αυτήν την εκτίμηση η Κομισιόν την κάνει κυρίως για να αποφύγει την αδήριτη ανάγκη να κουρευτεί βαθύτατα το ελληνικό Χρέος, ως το μόνο δρόμο επιβίωσης της Ελλάδας και της ελληνικής κοινωνίας.

Βιώσιμο εξακολουθεί να θεωρεί η Κομισιόν το ελληνικό χρέος παρά την εκτίμηση ότι η χώρα θα είναι φέτος πρωταθλήτρια της ύφεσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με αποτέλεσμα να δει το δημόσιο χρέος να εκτινάσσεται πάνω από το 200% του ΑΕΠ.

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων επανέλαβε ότι για όλα τα κράτη- μέλη ισχύει η δημοσιονομική ευελιξία που αποφασίστηκε για την αντιμετώπιση της άνευ προηγουμένου αυτής κρίσης, ενώ σχολίασε και τις εξελίξεις στο μέτωπο της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε, κληθείς να σχολιάσει τις άκρως ζοφερές εκτιμήσεις της Κομισιόν για την Ελλάδα και τι σημαίνουν αυτές για τη βιωσιμότητα του χρέους, ο Επίτροπος σημείωσε: «Η Ελλάδα απολαμβάνει τους ίδιους κανόνες ευελιξίας στο δημοσιονομικό πεδίο με όλες τις χώρες και εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το χρέος της παραμένει βιώσιμο». Επικαλέστηκε δε και την πρόσφατη έξοδο στις αγορές, που έδειξε ότι η χώρα εξακολουθεί να δανείζεται με ικανοποιητικό επιτόκιο. «Βγήκε με επιτυχία στις αγορές και αυτό είναι σημαντικό» είπε.

Ο κ. Τζεντιλόνι επανέλαβε ότι η συζήτηση τόσο για την εκταμίευση όσο και για την αλλαγή χρήσης των κερδών από ομόλογα (SNP, ANFAs), δηλαδή η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν αυτά για επενδύσεις και όχι να κατευθυνθούν αποκλειστικά στην αποπληρωμή του χρέους, θα γίνει στο Eurogroup του Ιουνίου.

Αναφερόμενος στην προστασία της πρώτης κατοικίας είπε ότι οι θεσμοί βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να να συμφωνήσουν στο νέο πλαίσιο που θα ισχύσει από 1η Ιουλίου. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα αποφασίστηκε η παράταση του πλαισίου για τρεις μήνες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας