Αλαλούμ με τους «ειδικούς» της κυβέρνησης μετά το «μαγείρεμα» κρουσμάτων-Παράταση lockdown

487
Αλαλούμ με τους «ειδικούς» της κυβέρνησης

Για απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων μιλάει η Α.Πελώνη και άνοιγμα των καταστημάτων ο Α.Γεωργιάδης

Σε θρίλερ έχουν μετατρέψει το «άνοιγμα» της χώρας εδώ και αρκετούς μήνες κυβέρνηση και «ειδικοί», καθώς ακούμε συχνά «κάντε υπομονή, σε δύο εβδομάδες θα ανοίξουμε», όμως πλέον η χώρα βρίσκεται εδώ και πέντε συνεχόμενους μήνες σε lockdown και είναι άγνωστο το πότε και αν θα ανοίξει. 

Τα τελευταία 24ωρα η κυβέρνηση υποσχόταν -ξανά- πως θα ανοίξει τη χώρα, ενώ διέρρεαν και πληροφορίες πως ετοιμάζεται σχετικό σχέδιο, στο οποίο σημαντικό ρόλο θα έπαιζαν τα self test.

Παρόλα αυτά μετά το χθεσινό «μαγείρεμα» κρουσμάτων (έγιναν πάνω από 70.000 τεστ) τα πάντα βρίσκονται στον αέρα, με τους «ειδικούς» της κυβέρνησης να έχουν κάνει την εμφάνιση τους από το πρωί στα κανάλια και να ζητούν… παράταση του lockdown, αλλά και να «θυσιάσουμε» το Πάσχα.

Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του ερευνητή στις ΗΠΑ, Γιώργου Παυλάκη «o ιός θα χάσει τον πόλεμο, μακροχρόνια. Το θέμα είναι τι γίνεται τώρα, πόσες απώλειες θα έχουμε και αν θα τελειώσουμε με το τρίτο κύμα τώρα ή θα πάει μέχρι τον Ιούνιο, και καταστρέψουμε όχι μόνο το Πάσχα, αλλά και όλη τη σεζόν. Μπορούν να ανέβουν περισσότερο τα κρούσματα, θα μπορούσαν να είναι διπλάσια. Ο πανικός δεν είναι καλός σύμβουλος, μπορεί να γίνουν λάθος κινήσεις», εξήγησε ο ίδιος.

«Είμαστε στη φωτιά της μάχης, ο ιός πιέζει πολύ αλλά η άμυνα αντέχει. Είναι σωστό τώρα να βαρέσουμε υποχώρηση; Αν υπάρχει σχέδιο και γίνει τακτική υποχώρηση σε αυστηρά προδιαγεγραμμένες θέσεις, ώστε να πάμε στην επόμενη γραμμή άμυνας, έχει καλώς», συνέχισε.

«Κάθε άνοιγμα σημαίνει περισσότερα κρούσματα, γιατί θα είναι περισσότερες οι επαφές. Χρειαζόμαστε να ανοίξουμε τα σχολεία την επόμενη εβδομάδα για να κλείσουν μετά από δύο εβδομάδες για το Πάσχα; Μπροστά στο στόχο του να σταματήσει το τρίτο κύμα, θα πρέπει να θυσιαστεί.

​Τα σχολεία είναι τα τελευταία που θα σκεφτόμουν εγώ. Για τα καταστήματα ή θα γίνει click away και αν αυτό κρατήσει και δεν μας πάρει φαλάγγι ο ιός, συνεχίζουμε με περισσότερο άνοιγμα. Ξέρω τι θα μας κοστίσει το άνοιγμα. Η κυβέρνηση έχει πολύ περισσότερα στο μυαλό της, και έχει και όλη την οικονομία. Η οικονομία θα καταστραφεί αν το άνοιγμα δεν είναι σωστό. Οι αποφάσεις δεν είναι εύκολες, αλλά δυστυχώς πρέπει να παρθούν», τόνισε ο κ. Παυλάκης.

«Αυτή τη στιγμή θα πρέπει να δούμε αν μία ή δύο εβδομάδες καθυστέρηση θα κάνουν τελικά τεράστια διαφορά, ή να περιμένουμε να δούμε την κορυφή του κύματος. Πρέπει να παρακολουθούμε τι κάνει ο ιός, και εφόσον βρίσκει καινούργια θύματα, δεν νομίζω ότι πρέπει να του δώσουμε περισσότερους στόχους», είπε ακόμα ο κ. Παυλάκης.

«Ένα προσεχτικό άνοιγμα του εμπορίου είναι πολύ πιο σημαντικό από την εστίαση. Η εστίαση έχει πολλά προβλήματα, δεν νομίζω πως σε αυτή τη φάση μπορεί να ανοίξει. Θα είναι δώρο – άδωρο να ανοίξει και να ξανακλείσει σε μία – δύο εβδομάδες λόγω των πολλών θυμάτων του ιού. Ο συνωστισμός τώρα δεν υπάρχει με την άδεια του κράτους. Αν ανοίξει η εστίαση τώρα θα βγαίνει μαζικά ο κόσμος», σημείωσε ακόμα.

«Πρέπει να πέσουν τα κρούσματα με το μαχαίρι για να προχωρήσουμε σε άνοιγμα. Αν πέφτει η καμπύλη γρήγορα και γίνει προσεχτικό άνοιγμα του εμπορίου, δεν έχω πρόβλημα, αν αυτό μπορεί να ελεγχθεί και δεν έχουμε συνωστισμό.

​Μιλάμε για μια θυσία δύο εβδομάδων, και να παρθούν τότε οι αποφάσεις. Εμείς λέμε γνώμες, οι υπεύθυνοι παίρνουν τις αποφάσεις, και πρέπει να υπακούσουμε όποια άποψη και να έχουμε»κατέληξε ο ίδιος.

Ενώ και ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, υποστήριξε πως το άνοιγμα δεν πρέπει να γίνει στις 5 Απριλίου, αλλά στις 12.

«Μέχρι τις 25 Απριλίου θα βλέπουμε αύξηση των ανθρώπων που χρειάζονται διασωλήνωση και αυτό πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη το υπουργείο Υγείας», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί της Τετάρτης.

«Θα δούμε αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων από την επόμενη εβδομάδα εάν τηρηθούν τα μέτρα», είπε ο κ. Σαρηγιάννης, δηλώνοντας προβληματισμένος από το άνοιγμα δραστηριοτήτων όπως το λιανεμπόριο και τα σχολεία. «Από άποψη υγειονομικής ασφάλειας, είναι λίγο νωρίς για να ανοίξουν αυτά, δεδομένου και ότι ακόμη δεν έχουμε τα self test και εξοικείωση με αυτά. Εάν ήταν δική μου απόφαση δεν θα προχωρούσα σε άνοιγμα δραστηριοτήτων στις 5 Απριλίου, αλλά στις 12 Απριλίου».

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας Άλκης Βατόπουλος το πήγε ένα βήμα παραπέρα υποστηρίζοντας πως δεν πρέπει ουσιαστικά να ανοίξει τίποτα μέχρι να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί!

Την ίδια στιγμή μετά βίας οι μισό εκατομμύριο πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τη δεύτερη δόση και καταλαβαίνει εύκολα κανείς πως θα αργήσουν πολύ να ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί στη χώρα.

«Έχουμε δύο μεγάλα προβλήματα: το πρόβλημα της δημόσιας υγείας, η επιδημία είναι δύσκολο να μαζευτεί και το κοινωνικό-πολιτικό-οικονομικό πρόβλημα.

​Το πρόβλημα δεν είναι αν κουράστηκε ο κόσμος, αλλά η οικονομία η ίδια, που ταλαιπωρείται πάρα πολύ. Η επιδημία είναι σε πλήρη εξέλιξη. Θα λέγαμε ότι δεν πρέπει να ανοίξει τίποτα μέχρι να γίνουν οι εμβολιασμοί και να στηθεί το σύστημα με τα self tests», ισχυρίστηκε ο κύριος Βατόπουλος, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστό το πότε θα ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί, καθώς μέχρι στιγμής μόλις 588.291 πολίτες έχουν λάβει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Για απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων μιλάει η Α.Πελώνη και άνοιγμα των καταστημάτων ο Α.Γεωργιάδης

Στην πιθανή απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων, στο άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων αναφέρθηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Η κ. Πελώνη υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση παρουσίασε τις προηγούμενες ημέρες ένα σχέδιο στρατηγικής στην Επιτροπή του υπουργείου Υγείας με βάση και το εργαλείο των self test για τον οδικό χάρτη του σταδιακού ανοίγματος της χώρας.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφερόμενη στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής, τόνισε πως η Επιτροπή εισηγείται και η κυβέρνηση αποφασίζει.

Σχετικά με το σενάριο που θέλει να απελευθερώνονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις, είπε ότι θα ήταν ένα μέτρο που θα βοηθούσε.

Ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε πως «πρότασή μας το άνοιγμα των καταστημάτων από Δευτέρα με SMS στο 13032 & χρονικό όριο»

Nα τονίσουμε πως η πλειονότητα των «ειδικών» που υποστηρίζουν πως πρέπει να υπάρξει παράταση του lockdown είναι αυτοί που έχει επιλέξει ουσιαστικά η κυβέρνηση για την επιτροπή. 

Αντιθέτως οι ανεξάρτητοι επιστήμονες, όπως ο καθηγητής Γιάννης Ιωαννίδης, τονίζουν πως πρέπει άμεσα να υπάρξει άρση του lockdown, διότι με το κλείσιμο των πολιτών στα σπίτι αυξάνονται τα κρούσματα. 

Άλλωστε όλοι παραδέχονται πως η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων τους τελευταίους μήνες οφείλεται στο ότι υπάρχει ενδοοικογενειακή διασπορά. 

Δεν είναι άλλωστε περίεργο πως μέχρι και ο Μανώλης Δερμιτζάκης που μέχρι πριν από λίγες ημέρες στήριζε το lockdown τώρα τονίζει πως αν δεν αρθούν άμεσα τα μέτρα θα φτάσουμε τα 5.000 κρούσματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας