Αλαζονική απάντηση της ΕΕ: Δεν δεχόμαστε απειλές από την Ιταλία

1045
κυρώσεις

Τους κανόνες που ισχύουν για τη μετανάστευση είναι αποφασισμένη να τηρήσει μέχρι κεραίας, διεμήνυσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθιστώντας σαφές ότι δεν πρόκειται να υποκύψει σε απειλές, όπως αυτές που διατυπώθηκαν από τον αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης.

Ο Λουίτζι ντι Μάιο προανήγγειλε «σκληρή γραμμή» απέναντι στην Κομισιόν για το ζήτημα της κατανομής των 150 μεταναστών που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο πλοίο «Diciotti», απειλώντας ακόμη και με αναστολή της χρηματοδότησης.

«Προτεραιότητά μας είναι η εξεύρεση λύσης για τους ανθρώπους που βρίσκονται πάνω στο πλοίο. Σε αυτό επικεντρωνόμαστε και σε αυτό εκτιμάμε ότι θα έπρεπε να επικεντρώνονται όλοι» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αλεξάντερ Βίντερσταϊν σε συνέντευξη Τύπου.

«Ας αφήσουμε κατά μέρους τις απειλές. Δεν βοηθούν και δεν θα μας φέρουν πιο κοντά σε μία λύση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μία κοινότητα με νόμους και λειτουργεί βάσει αυτών και όχι με απειλές» πρόσθεσε ο Βίντερσταϊν.

Περίπου 150 ενήλικες μετανάστες παραμένουν στο πλοίο της ιταλικής ακτοφυλακής Diciotti που έφθασε στο λιμάνι της Κατάνης τη Δευτέρα. Η Ιταλία επιμένει πως άλλες χώρες της ΕΕ πρέπει να μοιραστούν μεταξύ τους τους μετανάστες.

Εκπρόσωποι περίπου δώδεκα χωρών μελών, μεταξύ των οποίων της Ιταλίας, της Μάλτας, της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Αυστρίας, συναντώνται σήμερα προκειμένου να συζητήσουν την αποβίβαση των μεταναστών από το σκάφος.

Σύμφωνα με τον Ιταλό γερουσιαστή Νταβίντε Φαραόνε του Δημοκρατικού Κόμματος, ορισμένοι από τους μετανάστες άρχισαν την Παρασκευή απεργία πείνας.

Συνολικά 190 μετανάστες διεσώθησαν πριν από περισσότερο από μια εβδομάδα από το πλοίο «Diciotti». Από αυτούς 13 που χρειάζονταν ιατρική βοήθεια μεταφέρθηκαν στην ακτή. Υπό τις πιέσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων, ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι επέτρεψε σε 27 παιδιά να αποβιβαστούν από το πλοίο την Τετάρτη.

Ωστόσο ο Σαλβίνι σημείωσε ότι οι υπόλοιποι μετανάστες θα παραμείνουν πάνω στο πλοίο έως ότου δεχθούν να τους πάρουν άλλες χώρες της ΕΕ. Η σκληρή του στάση, επιμένει, είναι διότι αυτήν την εντολή του έδωσαν οι ψηφοφόροι τον περασμένο Μάριο, ενώ πρότυπο του είναι η αντιμεταναστευτική πολιτική της Αυστραλίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας