Αιθαλομίχλη πνίγει την Αθήνα. Η εκτόξευση του πετρελαίου ανάβει στα τζάκια οτιδήποτε!

1729
αιθαλομίχλη

Νωρίτερα από τις προηγούμενες χρονιές έκανε φέτος την εμφάνισή της στον Αττικό ουρανό η αιθαλομίχλη εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών και κυρίως λόγω εκτόξευσης των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Η μυρωδιά της κάπνας είναι έντονη έως ανυπόφορη σε όλη την Αθήνα από την μαζική χρήση τζακιών, στα οποία οι πολίτες καίνε για οικονομία ό,τι βρίσκουν!

Η απότομη πτώση της θερμοκρασίας τα τελευταία 24ωρα ανάγκασε  χιλιάδες νοικοκυριά να ανάψουν τα τζάκια, παρά το γεγονός ότι όλοι οι ειδικοί και οι αρμόδιες υπηρεσίες τα προηγούμενα χρόνια έχουν επισημάνει τους σοβαρούς κινδύνους για την υγεία που προκαλεί η συσσώρευση μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα από την ανεξέλεγκτη καύση ξύλων. Το βράδυ της Κυριακής το φαινόμενο έλαβε μεγάλες διαστάσεις και σε αυτό βοήθησαν οι μετεωρολογικές συνθήκες με χαρακτηριστικό την εξασθένηση των ανέμων.

Η μυρωδιά της κάπνας είναι αισθητή σε ολόκληρη την Αθήνα. «Η μακροχρόνια έκθεση σε υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων ευθύνεται για την εμφάνιση καρκίνου των πνευμόνων αλλά και για καρδιακά νοσήματα», επισημαίνει ο πνευμονολόγος – διευθυντής στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδας Παναγιώτης Μπεχράκης. Όπως εξηγεί «τα πιο επικίνδυνα είναι αυτά με διάμετρο μικρότερη από 2,5 μικρόμετρα, τα οποία διεισδύουν και πιο εύκολα στο αναπνευστικό σύστημα και προκαλούν φλεγμονώδη αντίδραση σε όλο το σώμα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος».

Σημειώνεται ότι η εντεινόμενη οικονομική κρίση και η εκτόξευση των τιμών των καυσίμων, εκτόξευσε ταυτόχρονα και τους δείκτες ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που σήμερα λαμβάνουν εφιαλτικές διαστάσεις με την καύση όχι μόνο των ξύλων αλλά και του οτιδήποτε καίγεται, το δε μέγεθος του προβλήματος αντικατατοπτρίζεται στην αύξηση των αιωρούμενων σωματιδίων τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικό είναι στην Αττική οι εκπομπές των αιωρούμενων σωματιδίων πριν από την κρίση το 2007 προέρχονταν κατά 43% από σταθερές πηγές καύσης για θέρμανση (ξύλα) και το 2011 ξεπέρασε το 54% λόγω της καύσης βιομάζας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας