Αίγυπτος-Αν.Λιβύη: “Πυρετός” διαβουλεύσεων-“Κόκκινη γραμμή” η υπεράσπιση της Σύρτης-Αl Jufra

1414
αίγυπτος

Έντονες διπλωματικές πρωτοβουλίες λαμβάνουν χώρα από τη Λιβυκή Βουλή της ελεύθερης Λιβύης, όπως και από την Αίγυπτο.

Σε επίπεδο στρατιωτικής δυναμικής στο λιβυκό μέτωπο, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπολογίζει ότι, συνολικά, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν μεταφέρει τουλάχιστον 16.500 μαχητές-τζιχαντιστές, τον τελευταίο καιρό, από το το συριακό έδαφος στη βορειοαφρικανική χώρα στο πλευρό του ισλαμιστή πρωθυπουργού Φαγιέζ Αλ Σάρατζ.

Σύμφωνα με λιβυκά μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον 2.500 εξαθλιωμένοι  Σομαλοί μισθοφόροι, στους οποίους προηγουμένως δόθηκε υπηκοότητα του Κατάρ(!), έχουν ήδη σταλεί στις πρώτες γραμμές του μετώπου στη Λιβύη.

Ahmed Al Mismari: Η εκεχειρία προϋποθέτει την αποχώρηση του τουρκικού στρατού κατοχής

Ο Στρατηγός και εκπρόσωπος του γραφείου τύπου του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), Ahmed Al Mismari, σε νέες δηλώσεις του στο Sky News Arabia, τόνισε ότι η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη την εκεχειρία, χρησιμοποιεί ακόμα και εμπορικά πλοία για την μεταφορά μισθοφόρων αλλά και στρατιωτικού οπλισμού, συγκεκριμένα αμερικανικά τανκς και πυραυλικά συστήματα Hawks, παραβιάζοντας κατάφωρα το εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί από τον ΟΗΕ, την Διάσκεψη του Βερολίνου, την Διακήρυξη του Καΐρου κ.λπ .

Συγκεκριμένα, ο Λίβυος Στρατηγός δήλωσε:” Αγωνιζόμαστε για να απελευθερώσουμε την Λιβύη από την τουρκική αποικιοκρατία και τους μισθοφόρους. Η Τουρκία και το Κατάρ, στην πραγματικότητα, δεν τους απασχολεί η εξεύρεση λύσης για να τερματιστεί η λιβυκή κρίση. Ο πρώτος όρος της κατάπαυσης του πυρός είναι η πλήρης αποχώρηση της Τουρκίας από την χώρα“.

Διπλωματικές επαφές Λιβύης και Αιγύπτου με Αραβικά κράτη, Κίνα, Βρετανία και Ε.Ε, Σαουδική Αραβία, Κονγκό

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ακίλα Σάλεχ, επισκέπτεται αραβικές χώρες, με στόχο την εξεύρεση πολιτικής λύσης, τον τερματισμό της στρατιωτικής σύγκρουσης, την αποκατάσταση της σταθερότητας, την άμεση διεξαγωγή εκλογών και την δημοκρατική διακυβέρνηση της ενιαίας Λιβύης.

Ο Ακίλα Σάλεχ τη Δευτέρα επισκέφτηκε το Μαρόκο, όπου συνάντησε τον πρόεδρο της Βουλής, Habib Al-Maliki όπου συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών όπως και οι νεότερες πολιτικο-στρατιωτικές εξελίξεις στη Λιβύη. Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε από κοινού με τον μαροκινό ΥΠΕΞ, Nasser Bourita, τόνισε τα εξής:

Δεν εφαρμόστηκε ούτε μια λέξη από τη Συμφωνία Skhirat που προέβλεπε τον διορισμό του προεδρικού συμβουλίου από τα Ηνωμένα Έθνη. Η νέα “κυβέρνηση” απλά ενέτεινε τις πολιτικές εντάσεις και τα μέλη της, στα οποία δόθηκαν εξουσίες, δεν ήταν υπεύθυνα.

Δεν θέλουμε πόλεμο αλλά το Προεδρικό Συβούλιο μας επιβλήθηκε λόγω της εξωτερικής παρέμβασης που υπάρχει στη χώρα μου“.

Ο Λίβυος Καγκελάριος τόσο στο Μαρόκο όσο και στην Ιορδανία, την επόμενη χώρα που επισκέφτηκε στη συνέχεια, παρουσίασε την πρόταση του για τον τερματισμό της στρατιωτικής σύγκρουσης, που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους πολιτικής αποσταθεροποίησης και για τις χώρες της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

Προτείνει τον σχηματισμό νέου Προεδρικού Συμβουλίου που θα απαρτίζεται από τον Πρόεδρο και δύο βουλευτές που θα εκπροσωπούν τις τρεις περιφέρειες της χώρας και ταυτόχρονα νέας κυβέρνησης, που θα προετοιμάσει τη χώρα για την διεξαγωγή προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών.

Στη συνάντηση του με τον Ακίλα Σάλεχ, ο ΥΠΕΞ της Ιορδανίας, Ayman al-Safadi,  τόνισε ότι “η χώρα του θα παρέχει απόλυτη στήριξη στις πρωτοβουλίες της Λιβυκής Βουλής της ελεύθερης Λιβύης  τονίζοντας ότι αποτελεί το μόνη νόμιμη εκλεγμένη από το λαό πολιτική οντότητα της χώρας και επίσης σημείωσε ότι η ασφάλεια της Λιβύης, είναι κομβικής σημασίας και αποτελεί μια από τις πτυχές ασφάλειας της Αιγύπτου, ενώ οποιαδήποτε απειλή για το Καΐρο θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια όλων των Αραβικών κρατών.

H Ιορδανία πάντα ενώνει δεν διαιρεί θα αγωνιστούμε παρά τις μεγάλες προκλήσεις για την ενότητα και τη σταθερότητα της Λιβύης. Προσεχώς , για την διευκόλυνση των εμπορικών συναλλαγών μας, θα προχωρήσουμε στο άνοιγμα Προξενείου στη Βεγγάζη“.

Στην Αίγυπτο, αντίστοιχα, υπήρξαν επαφές  του ΥΠΕΞ Sameh Shoukry με εκπροσώπους της Ε.Ε, της Κίνας όπως και με τη Βρετανία, με την τελευταία σχετικά με το μεγάλο φράγμα που κατασκευάζεται στην Αιθιοπία που αναμένεται να κόψει, τουλάχιστον, κατά 20% τη ροή του Νείλου προς τη χώρα.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τους ομολόγους του Jean-Yves Le Drian και Heiko Maas, ΥΠΕΞ Γαλλίας και Γερμανίας αντίστοιχα, τόνισε ότι η πολιτική διευθέτηση της κρίσης προϋποθέτει μια ισχυρή αντίδραση ενάντια στην παρουσία ξένων τρομοκρατών-μισθοφόρων και στην ξένη παρέμβαση (Τουρκία) που λαμβάνει χώρα στα λιβυκά εδάφη, που υπονομεύουν εν τέλει την ασφάλεια όχι μόνο της Μεσογείου αλλά αποτελεί κίνδυνο για την περιφερειακή και διεθνή σταθερότητα.

O Αιγύπτιος ΥΠΕΞ, την προηγούμενη Παρασκευή, συνομίλησε τηλεφωνικά και με τον Κινέζο ομόλογό του, Wang Yi.

Οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος όπως και τις διμερείς σχέσεις Αιγύπτου-Κίνας. Ο Sameh Shoukry τόνισε την αποφασιστικότητα της πολιτικής ηγεσίας της χώρας του στο να αποτραπεί η περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση, να εφαρμοστούν οι όροι της Διακήρυξης του  Καΐρου και να αποκατασταθούν, με την δημιουργία κλίματος ενδολιβυκής συναίνεσης, οι κρατικοί θεσμοί της χώρας.

Τηλεφωνική επικοινωνία υπήρξε και με τον ΥΠΕΞ της Δημοκρατίας του Κονγκό Jean-Claude Gakosso, του οποίου η χώρα έχει την προεδρία στην Ανώτατη Επιτροπή της Αφρικανικής Ένωσης. Στη συζήτηση τονίστηκε ο ρόλος της Οργανισμού στην επίλυση της Λιβυκής κρίσης και η ανάγκη εξεύρεσης λύσης που θα ανταποκρίνεται στις φιλοδοξίες και τα όνειρα του λαού.

Την Δευτέρα, σύμφωνα με ανακοίνωση της αιγυπτιακής Προεδρίας, ο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και ο ΥΠΕΞ, Sameh Shoukry, πραγματοποίησαν επίσημη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία.

Στη συνάντηση του με τον Σαουδάραβα ΥΠΕΞ, Faisal bin Farhan Al Saud, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος δήλωσε την αποφασιστικότητα του να μην επιτρέψει να μετατραπεί η Λιβύη σε βάση εξτρεμιστών- τρομοκρατών που θα θα συνιστούσε απειλή για ολόκληρη την Αφρική. Τόνισε, επίσης, ότι η αραβική αλληλεγγύη, η ενότητα και η συνέπεια των θέσεων  είναι οι μόνες δικλείδες για την αντιμετώπιση εξωτερικών κινδύνων που αντιμετωπίζει ο αραβικός κόσμος. Μάλιστα, ιδιαίτερα σημαντικό, ο Sameh Shoukry, στη συνάντηση του με τον Σαουδάραβα ομόλογο του, τόνισε ότι, ήδη, η Αίγυπτος έχει γίνει στόχος τρομοκρατικών οργανισμών από τη Λιβύη.

Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι, σχετικά με τον αιγαιακό χάρτη, “σήμερα η Τουρκία με την άδεια του Προέδρου μας είναι να σκίσει αυτόν τον χάρτη ο οποίος άλλωστε δεν υπάρχει και θα τον πετάξειΗ υπογραφή της συμφωνίας μας με τη Λιβύη είναι ντε φάκτο σκίσιμο αυτού του χάρτη».

Η Λιβύη και η γραμμή οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών του τουρκολυβικού συμφώνου, είναι άλλη μια “κόκκινη γραμμή” της Τουρκίας, όπως και η Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Λιβύη, όπως και η Μεγαλόνησος είναι υπό τουρκική κατοχή.

Ο λαός, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ανατολικής Λιβύης θα αγωνιστούν για τη απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό. Μέχρι θανάτου. Ενάντια στα σχέδια διχοτόμησης, ενάντια στα σχέδια ένταξης στη “νέα Τουρκία” που ονειρεύεται να κτίσει ο Ερντογάν..

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του Ερντογάν. Στην αρχή της ομιλίας του λέει ότι η πραγματική Τουρκία είναι μεγαλύτερη από τη σημερινή …

https://twitter.com/Mansourtalk/status/1288140754142060545?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1288140754142060545%7Ctwgr%5E&ref_url=https%3A%2F%2Fpublish.twitter.com%2F%3Fquery%3Dhttps3A2F2Ftwitter.com2FMansourtalk2Fstatus2F1288140754142060545widget%3DTweet

Στην Κύπρο ο νέος θαλάσσιος Αττίλας είναι εν εξελίξει.

Στην Ελλάδα, για ένα μήνα ακόμα, επιβάλλεται μορατόριουμ στο Αιγαίο. Είτε με τετελεσμένα, είτε με διάλογο, η “Γαλάζια πατρίδα” της σουνιτικής ισλαμικής Τουρκίας ζητά τη διεύρυνση και στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Στη Αίγυπτο, επίθεση Τούρκων και εξτρεμιστών ισλαμιστών στη γραμμή Σύρτης-Al Jufra, σημαίνει επίθεση σε αιγυπτιακό έδαφος, αποτελεί, ξεκάθαρα, την “κόκκινη γραμμή” για την πολιτική ηγεσία της χώρας..

Ο Ελληνισμός θα παλέψει για την εδαφική ακεραιότητα του;

Η Κύπρος “κείται μακρυά” κ. Πρωθυπουργέ;

Η Κρήτη;

Το Καστελόριζο;

Η Ανατολική Λιβύη;

Η Συρία;….

Ποια είναι η ελληνική “κόκκινη γραμμή” κ. Πρωθυπουργέ;

 

*Πηγή: με πληροφορίες από αιγυπτιακά και λιβυκά ΜΜΕ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας