Έχει δίκιο ο Μακρόν; Είναι εγκεφαλικά νεκρό το ΝΑΤΟ;

1346
ηπα

Απευθύνονται σε Αμερικανούς πολίτες, ψηφοφόρους και σκεπτομένους ανθρώπους τα ερωτήματα που θέτει το κατωτέρω άρθρο Αμερικανού δημοσιολόγου, απρόσβλητα θωρακισμένου απέναντι στην εξοντωτική κατηγορία της ρωσοφιλίας, που πνίγει στις ΗΠΑ  την φωνή και την υπόληψη όποιου ενοχλεί την απόλυτη κυριαρχία και τα σχέδια  ενός αντισυνταγματικού, σκοτεινού και ασύδοτου, υπερεθνικού  διευθυντηρίου.

Αλλά τα καυτερά  αυτά ερωτήματα είναι πολύ ευρύτερης εμβέλειας και αφορούν καίρια ιδίως τα μικρότερα από τα 28 άλλα μέλη της «συμμαχίας του ΝΑΤΟ» και –υπό τις σημερινές περιστάσεις-  ειδικότερα την Ελλάδα.

Ο Πάτρικ Μπιουκάναν, ιστορικός συγγραφέας, δημοσιολόγος, λογογράφος  των Προέδρων Νίξον και  Ρέιγκαν, πρώην υποψήφιος για την Προεδρία των ΗΠΑ,  χαίρει ακλόνητης φήμης και σεβασμού ως συντηρητικός πατριώτης και οι τοποθετήσεις του ακούγονται με προσοχή και εκτός των ορίων της χώρας του.

Ιδού τι γράφει:

Μετάφραση/εισαγωγή Μιχαήλ Στυλιανού

Μεταξύ των λόγων που ο Τραμπ έγινε πρόεδρος είναι ότι έθεσε προκλητικά ερωτήματα για το ΝΑΤΟ και την Ρωσία, τα οποία  είχαν μείνει αναπάντητα επί τρεις δεκαετίες, καθώς η αμερικανική πολιτική είχε μείνει στον αυτόματο πιλότο από τον Ψυχρό Πόλεμο.

Σε λίγες μέρες,  τα 29 κράτη-μέλη «της πιο πετυχημένης συμμαχίας στην Ιστορία» θα συναντηθούν για να γιορτάσουν την 70ή επέτειό της ίδρυ7σής της. Ωστόσο όλα δεν πάνε καλά στο  εσωτερικό του ΝΑΤΟ.

Αντί για «Διάσκεψη  Κορυφής», η συνάθροιση, στα προάστια του Λονδίνου, περιορίστηκε σε ένα διήμερο. Γιατί  αυτή η περικοπή της ημερήσιας διάταξης.

Μεταξύ των λόγων είναι ο φόβος ότι ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία  και να διαταράξει την αρμονία της συμμαχίας, επιτιμώντας και πάλι τους Ευρωπαίους  για εκμετάλλευση του αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν, στην 100ή  επέτειο της ανακωχής του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ ως «εγκεφαλικά νεκρό». Ο Μακρόν αμφισβητεί τώρα απροκάλυπτα την δέσμευση των ΗΠΑ να πολεμήσουν για την Ευρώπη και μιλάει για έναν «πραγματικό Ευρωπαϊκό Στρατό», με την γαλλική πυρηνική αποτροπή, ικανόν «να υπερασπίσει μόνος την Ευρώπη».

Η Γερμανίδα Καγκελάριος ΄Αγκελα Μέρκελ, το έθνος της οποίας δαπανά το 1,4% του ΑΕΠ για την άμυνα και που στηρίζεται στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ για να κρατάει την Ρωσία σε απόσταση από τότε που άρχισε ο Ψυχρός Πόλεμος, φέρεται να είναι εξαγριωμένη με την «διασπαστική πολιτική» του Γάλλου Προέδρου.

Επίσης, στις αρχές Δεκεμβρίου η Βρετανία διεξάγει εθνικές εκλογές. Μολονότι το Εργατικό Κόμμα παραμένει προσηλωμένο στο ΝΑΤΟ, ο αρχηγός του Τζέρεμι  Κόρμπιν δεν είναι ο Κλήμεντ Άτλι, που έβαλε την Βρετανία στο ΝΑΤΟ  κατά την ίδρυσή του το 1949.

Ο Κόρμπιν έχει αμφισβητήσει την συνέχεια  χρησιμότητας του ΝΑΤΟ στην μετά τον Ψυχρό Πόλεμο εποχή. Ένα ενδεχόμενο στήριγμα μιας νέας Εργατικής κυβέρνησης, η ηγέτιδας του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας Νικόλα Στάρτζαν, θέτει το κλείσιμο της βρετανικής βάσης πυρηνικών υποβρυχίων Τρίντεντ  στην Σκωτία ως όρο για την κοινοβουλευτική στήριξή του Εργατικού Κόμματος.

Παρών επίσης στο Λονδίνο θα είναι ο σύμμαχος στο ΝΑΤΟ πρόεδρος της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, ο Ερντογάν απέταξε δεκάδες χιλιάδες από τον στρατό και το κράτος, φυλάκισε περισσότερους δημοσιογράφους από οποιονδήποτε άλλον απολυταρχικό ηγέτη,  αγόρασε από τον Πούτιν το πυραυλικό σύστημα S-400 για την αεράμυνα της Τουρκίας και διέταξε τα αμερικανικά στρατεύματα να του αδειάσουν τον δρόμο καθώς εισέβαλε στην Βόρειο Συρία, σκοτώνοντας  Κούρδους μαχητές, που έδιναν το αίμα τους και την ζωή τους στις αμερικανικές εκστρατείες εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Κατά τον Ψυχρό Πόλεμο, το ΝΑΤΟ απολάμβανε την ευρεία υποστήριξη των Αμερικανών και τον Ευρωπαίων –και δικαιολογημένα. Η Σοβιετική ΄Ενωση είχε 20 μεραρχίες στην Γερμανία, περικύκλωνε το Δυτικό  Βερολίνο και κατείχε την ανατολική όχθη του Έλβα, σε απόσταση βολής από τον Ρήνο.

Αλλά ο Ψυχρός Πόλεμος έχει τελειώσει εδώ και πολύ καιρό. Το Βερολίνο είναι η ενωμένη και ελεύθερη πρωτεύουσα της Γερμανίας. Το Σύμφωνο της Βαρσοβίας έχει διαλυθεί. Όλα τα μέλη του έχουν ενταχτεί στο ΝΑΤΟ. Η Σοβιετική ΄Ενωση
διασπάστηκε σε 15 έθνη. Η Κομμουνιστική Γιουγκοσλαβία τεμαχίστηκε σε επτά .

Ως μαχόμενη πίστη, ο κομμουνισμός στην Ευρώπη είναι νεκρός. Γιατί τότε εμείς οι Αμερικανοί είμαστε ακόμη εκεί πέρα;

Από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου διπλασιάσαμε τις διαστάσεις του ΝΑΤΟ. Φέραμε μέσα τις Βαλτικές δημοκρατίες της  Εσθονίας, Λεττονίας και Λιθουανίας, αλλά όχι της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Δεσμευθήκαμε να πολεμήσουμε για την Σλοβενία, την Κροατία, την Αλβανία και το Μαυροβούνιο, αλλά όχι για την Σερβία, την Βοσνία ή την Βόρεια Μακεδονία.

Η Ρουμανία και η Βουλγαρία είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, αλλά όχι η Μολδαβία ή η Λευκορωσία.

Ο Τζωρτζ Μπους μας κράτησε έξω από την σύγκρουση Ρωσίας-Γεωργίας για την Νότια Οσσετία και την Αμπχαζία. Και ο Μπάρακ Ομπάμα αρνήθηκε να στείλει όπλα μεγάλης φονικής ικανότητας  σε βοήθεια στην Ουκρανία για να ανακαταλάβει την Κριμαία, το Λουχάνσκ ή το Ντονέτσκ, μολονότι  ο γερουσιαστής  Μακέιν ήθελε τις ΗΠΑ να ορμήσουν και στις δυο συρράξεις.

Στις ακροάσεις της Βουλής  επί της πρότασης για καθαίρεση του προέδρου Τραμπ, αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών μίλησαν για «ρωσική  επίθεση» εναντίον της «συμμάχου μας Ουκρανίας» και για απειλή κατά τη «εθνικής μας ασφάλειας»
σε αυτήν την σύγκρουση.

Αλλά από πότε η Ουκρανία έγινε σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, του οποίου τους εδαφικούς πολέμους οφείλουμε να στηρίξουμε με στρατιωτική βοήθεια, αν μη και στρατιωτική επέμβαση;

Από πότε ο έλεγχος της Κριμαίας και του Ντόνμπας  από το Κίεβο απέκτησε κρίσιμη σημασία για τις ΗΠΑ, όταν η Ρωσία ήλεγχε την Κριμαία σχεδόν αδιάκοπα από την Αικατερίνη την Μεγάλη, στον 18ο Αιώνα ως τον Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, στα τέλη του 20ού;

Μεταξύ των λόγων που ο Τραμπ έγινε πρόεδρος είναι ότι έθεσε προκλητικά ερωτήματα για το ΝΑΤΟ και την Ρωσία που είχαν αφεθεί αναπάντητα επί τρεις δεκαετίες, καθώς η αμερικανική πολιτική έμεινε στον αυτόματο πιλότο από τον Ψυχρό Πόλεμο.

Και αυτά τα αναπάντητα προβλήματα είναι θανάσιμης σοβαρότητας.

Πιστεύουμε πράγματι ότι εάν η Ρωσία εισελάσει στην Εσθονία, οι ΗΠΑ θα άρχιζαν να επιτίθενται στα πλοία, στα αεροπλάνα και στον στρατό ενός έθνους εξοπλισμένου με χιλιάδες τακτικά και στρατηγικά πυρηνικά όπλα;

Οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία θα κήρυσσαν τον πόλεμο κατά της Ρωσίας;

Ο Καναδάς του Τζάστιν Τρουντώ θα επικαλείτο το ΝΑΤΟ και θα εκήρυσσε τον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας του Πούτιν, για την Εσθονία και την Λεττονία;

Υπό το ΝΑΤΟ, είμαστε τώρα δεσμευμένοι να πάμε σε πόλεμο για 28 έθνη. Και οι υποστηρικτές των επεμβάσεων που μας ώθησαν στο Ιράκ, στην Συρία, στην Λιβύη και στην Υεμένη θέλουν την επέκταση των αμερικανικών πολεμικών εγγυήσεων και σε άλλες χώρες, ακόμα  εγγύτερες στην Ρωσία.

Μια μέρα, μια από αυτές τις εγγυήσεις θα κληθεί να εκπληρωθεί και μπορεί να ανακαλύψουμε ότι ο αμερικανικός λαός δεν είχε ιδέα γι’ αυτήν την δέσμευση και αρνείται να την σεβαστεί, ιδιαίτερα εάν συνεπάγεται  πόλεμο με μια μεγάλη πυρηνική δύναμη.

November 26, 2019

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας