Έξι μόνο βουνά απάτητα – Όλα τα άλλα ισοπεδωμένα

1233

Με την ανακήρυξη 6 «Aπάτητων Bουνών» ως περιοχών απόλυτης προστασίας από δρόμους και άλλες επεμβάσεις που αλλοιώνουν το φυσικό περιβάλλον, η κυβέρνηση επιχειρεί να δείξει ένα φιλο-περιβαλλοντικό πρόσωπο και να απαντήσει στην ολοένα και μεγαλύτερη αντίδραση που δημιουργεί η ασύδοτη και φρενήρης εγκατάσταση τεράστιων αιολικών σε κάθε βουνοκορφή και σε κάθε γωνιά της χώρας. Στην ανακοίνωσή της η κυβέρνηση αυτοπαρουσιάζεται ως η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θεσμοθετεί τα «απάτητα βουνά». Στην πραγματικότητα είμαστε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που έχει καταστρέψει και συνεχίζει να σχεδιάζει την καταστροφή του μεγαλύτερου μέρους των ορεινών της όγκων, με την εγκατάσταση εργοστασίων βιομηχανικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση, ουσιαστικά, παραδέχεται τα επιχειρήματα των Eλλήνων και ξένων επιστημόνων και των κινημάτων για την προστασία των βουνών, των τοπίων και της βιοποικιλότητας, αφού η μόνη διαδεδομένη δραστηριότητα που απειλεί με διανοίξεις τεράστιων δρόμων και τεχνητές επεμβάσεις σε μεγάλα υψόμετρα είναι τα αιολικά. Διαψεύδονται έτσι οι απόψεις κυβερνητικών παραγόντων, επενδυτών και των δικών τους μέσων μαζικής ενημέρωσης περί δήθεν πράσινης ανάπτυξης και οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί καθώς και οι διώξεις προς τον κόσμο που αντιδρά. Ακυρώνονται επί της ουσίας όλες οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ), που έχουν εγκριθεί μέχρι τώρα στα βουνά της χώρας, καθώς υπάρχει η παραδοχή ότι οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις και τα συνοδά τους έργα προκαλούν ανεπανόρθωτη ζημιά στο περιβάλλον, σε πλήρη αντίθεση με αυτά που υποστηρίζουν οι συντάκτες των ΜΠΕ και οι αρχές που τους αδειοδοτούν, με το πρόσχημα της σωτηρίας του περιβάλλοντος.

Το υπουργείο επιλέγει συνειδητά να μη συμπεριλάβει στην ανακήρυξη βουνά τα οποία αντιμετωπίζουν τις σοβαρότερες απειλές -είτε διαθέτουν Περιοχές Άνευ Δρόμων (ΠΑΔ) είτε όχι- αποφεύγοντας έτσι να έρθει σε σύγκρουση με τα συμφέροντα της κατασκευαστικής ελίτ. Επιπλέον, ακόμη και στα έξι αυτά βουνά οι ΠΑΔ προστατεύουν μόνο ένα μέρος του ορεινού όγκου, με αποτέλεσμα να βλέπουμε το παράδοξο σε δήθεν προστατευόμενα βουνά να επιτρέπεται ταυτόχρονα η εγκατάσταση βιομηχανικών  αιολικών εργοστασίων (π.χ. Ταΰγετος).

Παράλληλα, οι περιοχές Natura 2000 επικυρώνεται ότι μένουν ως χαρακτηρισμός χωρίς περιεχόμενο, στο βαθμό που συνεχίζει να επιτρέπεται η εγκατάσταση βιομηχανικής κλίμακας αιολικών και άλλων επενδύσεων, ενώ το καθεστώς προστασίας συνεχίζει να παραμένει ακαθόριστο (γεγονός για το οποίο έχει καταδικαστεί η χώρα από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης), ενώ και οι φορείς διαχείρισης καταργήθηκαν.

Η ουσιαστική προστασία της ελληνικής φύσης δεν περιορίζεται μόνο στη θεσμοθέτηση μέρους ή όλων των ΠΑΔ. Συνεπώς, οι έξι ΠΑΔ που ανακοινώθηκαν και αντιστοιχούν -περίπου- στο 1% του συνόλου των ορεινών εκτάσεων, δεν αρκούν για την προστασία του φυσικού αποθέματος και της βιοποικιλότητας, που κατακερματίζεται και καταστρέφεται σε όλη τη χώρα. Δεν αρκούν ούτε για την διάσωση των τοπίων, των αρχαιολογικών χώρων, των νησιών και των ακτών που απειλούνται. Ενώ η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι καταστρέφει τη φύση, μας παρουσιάζει μια ελάχιστη κίνηση ως μεγάλο επίτευγμα. Όλα τα μεγάλα και αναντικατάστατα οφέλη που περιγράφουν ότι θα προκύψουν από την προστασία των 6 αυτών βουνών, πρέπει να ισχύουν για όλα τα βουνά και τη φύση της χώρας.

20.2.2022

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Πηγή:

Έξι βουνά απάτητα και όλα τα άλλα ισοπεδωμένα;

f/b: Δίκτυο συλλογικοτήτων για την ενέργεια

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας