Η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το αίτημα ως πρόφαση για εισβολή στην Ουκρανία
Τη βοήθεια του ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, προκειμένου να αποκρούσουν τις «επιθέσεις» του ουκρανικού στρατού ζήτησαν οι «ηγέτες» των δύο αποσχισθεισών περιοχών, Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.
Το αίτημα αυτό, το οποίο μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ίσως αποτελέσει προάγγελο βίαιων εξελίξεων, καθώς η Μόσχα θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει ως πρόφαση για εισβολή στην Ουκρανία, την ώρα που οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι ο Πούτιν είναι «πανέτοιμος» για μεγάλης κλίμακας επίθεση.
Πιο συγκεκριμένα, οι δύο «ηγέτες» ζητούν από τον Πούτιν «να βοηθήσει στην απόκρουση της επιθετικότητας από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας προκειμένου να αποφευχθούν θύματα αμάχων και να αποτραπεί μια ανθρωπιστική καταστροφή» στο Ντονμπάς.
«Στις εκκλήσεις τους» σύμφωνα με τον Πεσκόφ «αναφέρουν ότι λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης και των απειλών του Κιέβου, οι πολίτες των δημοκρατιών αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους».
«Το καθεστώς του Κιέβου είναι προσανατολίζεται στην επίλυση της σύγκρουσης με τη βία» προστίθεται.
Not good. Donetsk and Luhansk puppet leaders have sent requests to Putin "to assist in repelling aggression from the Armed Forces of Ukraine in order to avoid civilian casualties and prevent a humanitarian catastrophe" in the Donbas. Photos from the Kremlin via TASS news agency. pic.twitter.com/s35kYgYBcE
— Christopher Miller (@ChristopherJM) February 23, 2022
⚡️The Kremlin says the DNR and LNR have asked Putin to “help beat back the aggression of the Ukrainian armed forces to avoid victims among the civilian population and a humanitarian catastrophe in the Donbas”, per Russian wires.
This could be it.
— max seddon (@maxseddon) February 23, 2022
Το «οκ» της ρωσικής Βουλής
Σημειώνεται πως η Ρωσική Άνω Βουλή έδωσε, την Τρίτη, την έγκρισή της στον Βλαντιμίρ Πούτιν να αναπτύξει στρατό στο εξωτερικό.
Η αποστολή αυτή ονομάστηκε «ειρηνευτική αποστολή» στις δύο υπό απόσχιση περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, ενώ η απόφαση είναι άμεσης ισχύος, τόνισε βουλευτής που έλαβε μέρος στη συζήτηση.
Η εξουσιοδότηση παρέχει στον Πούτιν το δικαίωμα να χρησιμοποιεί ρωσικές δυνάμεις στο εξωτερικό «σύμφωνα με τις αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου» αναφέρει το ψήφισμα της Γερουσίας που δόθηκε στη δημοσιότητα. Το έγγραφο δεν επιβάλλει συγκεκριμένους περιορισμούς στη χρήση του στρατού, καθώς ο αριθμός των στρατευμάτων, καθώς και «οι τομείς της δραστηριότητάς τους, οι στόχοι τους, η διάρκεια παραμονής τους εκτός Ρωσίας» θα αποφασίζονται από τον ρώσο πρόεδρο «σύμφωνα με το σύνταγμα».
Bild: Ρωσικές ειδικές δυνάμεις χωρίς διακριτικά κινούνται προς συνοριακή περιοχή
Την ίδια στιγμή, ρωσικές ειδικές δυνάμεις χωρίς σημαία και διακριτικά κινούνται προς την συνοριακή περιοχή Μαρινόφκα, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα BILD.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι ανακάλυψε περίπου 300 ρωσικά στρατιωτικά οχήματα των ειδικών δυνάμεων «Spetsnaz», τις οποίες περιγράφει ως τον «μυστικό στρατό» της εισβολής του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, να κινούνται από τα ρωσικά σύνορα προς το Ντονέτσκ.
Σύμφωνα με τη Bild, μάρτυρες που επικαλείται και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters κάνουν λόγο για δύο στρατιωτικά κονβόι χωρίς διακριτικά, τα οποία περιλαμβάνουν 9 τεθωρακισμένα, ένα άρμα μάχης, βυτιοφόρα και φορτηγά, και προχωρούν με δύο διαφορετικές οδηγίες από τα ρωσικά σύνορα προς το Ντονέτσκ.
Τα ρωσικά οχήματα είναι, επισημαίνεται, τα ίδια που πήραν τον έλεγχο της Κριμαίας το 2014, με την άφιξη των λεγόμενων «μικρών πράσινων ανδρών».