Έκθεση ΔΝΤ: Μόνο Ελλάδα και Λιθουανία έπεσαν έξω στους ρυθμούς ανάπτυξης

1426
επιμένει
Η Ελλάδα είναι το κράτος με τη μεγαλύτερη επιδείνωση των προσδοκιών για την αύξηση του ΑΕΠ- «Καμπανάκι» για αποεπένδυση και πιστωτική ασφυξία από τα κόκκινα δάνεια.
Έναν ακόμη τρόπο να επιμείνει στη θέση του για την ανάγκη μίας φιλόδοξης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους βρήκε το Διεθνές Nομισματικό Ταμείο στην έκθεση του Regional Economic Outlook που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Το Ταμείο υποστηρίζει ότι η Ελλάδα είναι το κράτος με τη μεγαλύτερη επιδείνωση των προσδοκιών για την αύξηση του ΑΕΠ το 2018 και το 2019 και μάλιστα είναι ένα από τα δύο κράτη της Ευρώπης που πάνε και θα πάνε χειρότερα στο πεδίο της ανάπτυξης από την αρχικά προβλεπόταν.
Για το Ελληνικό ΑΕΠ το Νομισματικό Ταμείο σημειώνει ότι μόνο η Ελλάδα και η Λιθουανία κατέγραψαν χειρότερη πορεία σε επίπεδο μεταβολής του ΑΕΠ σε σύγκριση με τις προβλέψεις τη φετινή χρονιά κάτι το οποίο συμπαρασύρει προς τα κάτω και τις προβλέψεις και για τα επόμενα χρόνια.
Συγκεκριμένα, η χώρα μας αντί για ανάπτυξη 2,6% το 2018 προβλέπεται ότι θα καταγράψει τελικά ανάπτυξη 2% σύμφωνα με την ανανεωμένη εκτίμηση του ΔΝΤ απόκλιση που τοποθετείται στο 0,6% του ΑΕΠ. Προς το παρόν, για το 2019 η απόκλιση είναι μικρότερη, μόλις 0,1% του ΑΕΠ, αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι για τα υπόλοιπα κράτη της Ευρωζώνης αλλά και την Ευρωπαΐκή Ένωση στο σύνολο της το Ταμείο αντί να αλλάξει επί τα χείρω τις προβλέψεις του τις έχει βελτιώσει.
Μάλιστα, μεταξύ άλλων σημειώνει ότι βλέπει αρνητική πορεία και για την εγχώρια ζήτηση.

Πέραν αυτών η έκθεση του ταμείου χτυπάει καμπανάκι και για δύο άλλες θεμελιώδεις μεταβλητές της οικονομίας. Πρώτον, την εκροή κεφαλαίων την οποία συνδέει με την αποεπένδυση αλλά και το σημαντικό έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο.
Δεύτερον, για τα κόκκινα δάνεια που υποστηρίζει ότι προκαλούν πιστωτική ασφυξία. Συγκεκριμένα σημειώνει ότι σχεδόν το 50% του συνόλου των δανείων της χώρας ποσοστό που είναι το υψηλότερο ανάμεσα στα ανεπτυγμένα οικονομικά κράτη της Ευρώπης.
Χειρότερα από την Ελλάδα στο πεδίο αυτό τα πάει μόνο η Ουκρανία όπου τα κόκκινα δάνεια αντιπροσωπεύουν το 55% του συνόλου σε αντίθεση όμως με την Ελλάδα το Ταμείο εκτιμά ότι στην Ουκρανία το πρόβλημα πέρασε την οξύτερη του φάση και έχει αρχίσει να υποχωρεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας