Άνευ προηγουμένου «χαρτογράφηση»του καρκίνου ανοίγει νέους δρόμους για την αντιμετώπισή του

1073
καρκίνου

Την πιο λεπτομερή εικόνα του καρκίνου που έχει δημιουργηθεί ποτέ συνέθεσαν πάνω από 1.000 επιστήμονες, στο πλαίσιο μιας έρευνας- οροσήμου.

Όπως αναφέρει το BBC, οι γιατροί χαρακτήρισαν τον καρκίνο σαν ένα παζλ με 100.000 κομμάτια, από τα οποία μέχρι τώρα έλειπε το 99%.

Οι σχετικές μελέτες δημοσιεύτηκαν στo Nature και παρέχουν μια σχεδόν ολοκληρωμένη εικόνα όλων των ειδών καρκίνου. Αυτό μπορεί να επιτρέψει εξατομικευμένες θεραπείες για τους ασθενείς, προσαρμοσμένες στα δεδομένα του κάθε όγκου, ή ταχύτερο εντοπισμό του καρκίνου.

Το Pan-Cancer Analysis of Whole Genomes Consortium ανέλυσε τον γενετικό κώδικα 2.658 καρκίνων.

Ένας καρκίνος αποτελεί μια «κακή» έκδοση των δικών μας υγιών κυττάρων– μεταλλάξεις στο DNA μας προκαλούν μεταβολές στα κύτταρά μας μέχρι που αυτά αναπτύσσονται και εξαπλώνονται ανεξέλεγκτα. Το μεγαλύτερο μέρος της γνώσης μας επί αυτής της διαδικασίας προέρχεται από τις γενετικές «οδηγίες» για τη δημιουργία των πρωτεϊνών του σώματος. «Αυτό είναι μόλις το 1% του συνολικού γονιδιώματος» είπε ο Λίνκολν Στάιν του Ontario Institute for Cancer Research.

Όπως είπε, οι γιατροί «κινούνται στα σκοτάδια» όσον αφορά στη φροντίδα περίπου του 1/3 των ασθενών, καθώς δεν είναι δυνατόν να κατανοήσουν πώς τα κύτταρά τους γίνονται καρκινικά.

Η κατανόηση του υπόλοιπου 99% χρειάστηκε τη δουλειά ομάδων σε 37 χώρες για πάνω από μια δεκαετία. Για την περιγραφή/ παρουσίαση αυτής της δουλειάς χρειάστηκαν 22 επιστημονικά άρθρα, τα οποία υποδεικνύουν ότι ο καρκίνος είναι εξαιρετικά πολύπλοκος, με χιλιάδες διαφορετικούς συνδυασμούς μεταλλάξεων να είναι ικανοί να τον προκαλέσουν.

Στο πλαίσιο του προγράμματος διαπιστώθηκε πως οι καρκίνοι περιέχουν κατά μέσο όρο 4 με 5 θεμελιώδεις μεταλλάξεις που ωθούν την ανάπτυξή τους. Αυτά είναι πιθανές «αχίλλειοι πτέρνες» οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν μέσω ειδικών θεραπειών που στοχοποιούν αυτές τις συγκεκριμένες μεταλλάξεις.

«Εν τέλει αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις τεχνολογίες για να βρούμε θεραπείες που είναι προσαρμοσμένες στον κάθε μεμονωμένο ασθενή» είπε ο Πίτερ Κάμπελ, του Wellcome Sanger Institute.

Ωστόσο το 5% των καρκίνων φαίνονται να μην έχουν καν τέτοιες μεταλλάξεις– «οδηγούς», κάτι που υποδεικνύει πως υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει.

Επίσης, οι επιστήμονες ανέπτυξαν έναν τρόπο χρονολόγησης των μεταλλάξεων: Όπως διαπιστώθηκε, πάνω από το 1/5 εξ αυτών έλαβαν χώρα χρόνια ή ακόμα και δεκαετίες πριν τον εντοπισμό του καρκίνου. «Αναπτύξαμε τα πρώτα χρονοδιαγράμματα των γενετικών μεταλλάξεων στο φάσμα των ειδών καρκίνου» είπε ο Πίτερ Βαν Λου, του Francis Crick Institute. «Η αποκωδικοποίηση αυτών των μοτίβων σημαίνει πως θα έπρεπε τώρα να είναι δυνατή η ανάπτυξη νέων διαγνωστικών τεστ, που εντοπίζουν ίχνη καρκίνου πολύ νωρίτερα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας