Διαθέτουν οι επικρατέστεροι υποψήφιοι διάδοχοι του Πάπα Φραγκίσκου εκείνα τα χαρίσματα που χρειάζεται σήμερα ένας ποντίφικας που θα κρατήσει ενωμένη την εκκλησία;

Μπορεί η παγκόσμια κοινότητα να έχει ξεχωρίσει τον Πάπα Φραγκίσκο για το έργο, αλλά στους τεράστιους διαδρόμους του Βατικανού, ο εκλιπών ποντίφικας θεωρούνταν «πονοκέφαλος». Πλέον αναζητούν ο νέος ποντίφικας να έχει όλα τα προσόντα: εκείνα του καλού γραφειοκράτη και κυρίως του… «πυροσβέστη».
Οι Γερμανοί έχουν ένα όνομα για έναν δυσεύρετο συνδυασμό δεξιοτήτων: Eierlegende Wollmilchsau, που σημαίνει μια γουρούνα που γεννά αυγά ενώ παράγει μαλλί και γάλα.
Με αυτόν τον γερμανικό όρο η The Wall Street Journal εξηγεί γιατί το Βατικανό ψάχνει έναν πολυτάλαντο άνθρωπο που μπορεί να τα κάνει όλα και πρωτίστως να σβήσει τις πυρκαγιές που άναψε η αντισυγκαταβατική παποσύνη του Φραγκίσκου.
Μετά τη θυελλώδη 12ετή θητεία του Φραγκίσκου, ορισμένοι καρδινάλιοι λένε τώρα ότι θέλουν έναν διάδοχο που θα μπορεί να σταθεροποιήσει το πλοίο και να εκτονώσει τις εντάσεις μεταξύ προοδευτικών και συντηρητικών για διαζύγιο, σχέσεις ομοφυλοφίλων, ιερατική αγαμία και άλλα επίμαχα ζητήματα.
«Πολλοί καρδινάλιοι έχουν κουραστεί από το τρενάκι του λούνα παρκ που ήταν αυτό του ποντίφικα. Πολλοί από αυτούς θα αναζητήσουν κάποια σταθερότητα», δήλωσε ο Μάσιμο Φαγκιόλι, ιστορικός της εκκλησίας στο Πανεπιστήμιο Βιλανόβα.
Όπως αναφέρεται στο αμερικανικό δημοσίευμα, ο ιδανικός υποψήφιος χρειάζεται τεχνοκρατικές δεξιότητες για να διορθώσει το χρόνιο και αυξανόμενο έλλειμμα του προϋπολογισμού του Βατικανού, έναν τομέα όπου ο Φραγκίσκος ζορίστηκε.
Επίσης, δεν θα έπρεπε να είναι πολύ νέος, δηλαδή πολύ λιγότερο από 70 ετών. Οι καρδινάλιοι είναι συνήθως επιφυλακτικοί σχετικά με την επιλογή ενός νεαρού πάπα του οποίου η βασιλεία μπορεί να είναι υπερβολικά μεγάλη.
Μετριοπαθής με φινέτσα Φραγκίσκου
Δεδομένου ότι ο Φραγκίσκος είχε διορίσει τους 108 από τους 135 καρδινάλιους που μπορούν να ψηφίσουν, είναι απίθανο να προκύψει ένας διάδοχο που θα αποκηρύξει το έργο του. Μόνο μια μικρή μειοψηφία παραδοσιακών καρδιναλίων θέλει να επιστρέψει σε έναν παπισμό που επιβάλλει μια καθολική ορθοδοξία σε θέματα σεξουαλικής ηθικής και φύλου.
Βέβαια, μια μικρή μεγαλύτερη μειοψηφία μετριοπαθών συντηρητικών θα μπορούσε να εμποδίσει τους υποψηφίους που θεωρούνται πολύ προοδευτικοί σε ζητήματα όπως χειροτονία των γυναικών, ιερατική αγαμία και ομόφυλα ζευγάρια.
Έτσι, όπως σημειώνει η The Wall Street Journal, ένας ιδεολογικά μετριοπαθής καρδινάλιος με τη διπλωματική φινέτσα να γεφυρώνει τους διαχωρισμούς της εκκλησίας, διατηρώντας παράλληλα την ποιμαντική εστίαση του Φραγκίσκου, μπορεί να έχει καλές προοπτικές.
Ωστόσο, επειδή κανένας υποψήφιος δεν διαθέτει όλα τα παραπάνω χαρίσματα για να θεωρείται «παπίσιμος» (ιταλ. papabile), γι αυτό και το επερχόμενο κονκλάβιο θα είναι από τα πιο ανοιχτά στην πρόσφατη ιστορία.
Ποιοι είναι λοιπόν οι 10 επικρατέστεροι υποψήφιοι σύμφωνα με το αμερικανικό δημοσίευμα;
Ο διπλωμάτης Πιέτρο Καρολίν
Ο 70χρονος Ιταλός είναι ο υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού, ουσιαστικά ο πρωθυπουργός του. Διατηρεί διεθνείς επαφές και οι διπλωματικές ικανότητες είναι τέτοιες που μπορεί να βρει υποστηρικτές στο Κολέγιο των Καρδιναλίων. Ο Παρολίν θα αντιπροσώπευε τη συνέχεια, αλλά δεν είχε την πιο στενή σχέση με τον Φραγκίσκο, κάτι που θα μπορούσε να τον βοηθήσει με τους σκεπτικιστές του τελευταίου Πάπα, αναφέρει η The Wall Street Journal.
Η έλλειψη χαρίσματος θα μπορούσε να μετρήσει εναντίον του, όπως επίσης και η οικονομική του διαχείριση μετά από μια αποτυχημένη επένδυση στο Λονδίνο. Μια συμφωνία που διαπραγματεύτηκε με την Κίνα, η οποία έδωσε στη κινεζική κυβέρνηση το δικαίωμα να διορίσει καθολικούς επισκόπους, παραμένει αμφιλεγόμενη.
Ο προοδευτικός Μάριο Γκρετς
Ο συντηρητικός Πέτερ Έρντο
Ο 72χρονος Ούγγρος καρδινάλιος είναι ίσως ο ισχυρότερος συντηρητικός υποψήφιος. Ένας πολύγλωσσος διανοούμενος, ο Έρντο κάλεσε για ενότητα μέσα στην εκκλησία. Οι απόψεις του για το διαζύγιο, τη μετανάστευση, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ομοφυλοφίλων ή τη χρήση της λατινικής μάζας είναι παραδοσιακές, αλλά δεν είναι τόσο σκληροπυρηνικός όσο ορισμένοι από τους πιο σκληρούς επικριτές του Φραγκίσκου. Οι σκεπτικιστές λένε ότι του λείπει το χάρισμα και η λαϊκή σύνδεση.
Λουίς Αντόνιο Ταγκλ, το φαβοφί από τον Νότο
Ο 67χρονος «Ασιάτης Φραγκίσκος», πρώην αρχιεπίσκοπος της Μανίλα και τώρα ανώτερος αξιωματούχος στη διοίκηση του Βατικανού, είναι ένας κορυφαίος υποψήφιος από τον παγκόσμιο Νότο. Συμφωνούσε με την εστίαση του Φραγκίσκου στην κοινωνική δικαιοσύνη και την προτίμηση για μια ελεήμονα εκκλησία, ενώ υπερασπίζεται τις παραδοσιακές καθολικές διδασκαλίες για τις αμβλώσεις και την αντισύλληψη. Ωστόσο το 2022 ο Φραγκίσκος τον απομάκρυνε από τον επικεφαλής της Caritas Internationalis, του παγκόσμιου φιλανθρωπικού οργανισμού της εκκλησίας, μετά από προβλήματα διαχείρισης και ηθικής.
Καρδινάλιος Φριντολίν Αμπόνγκο Μπεσούνγκου
Η επιλογή του 65χρονου Αρχιεπισκόπου της Κινσάσα θα ήταν άλλο ένα άλμα προς έναν πιο παγκόσμιο παπισμό. Η Αφρική είναι η ήπειρος όπου ο καθολικισμός αναπτύσσεται περισσότερο. Ο Κονγκολέζος καρδινάλιος θα υποστήριζε την εστίαση του Φραγκίσκου στην κοινωνική δικαιοσύνη, τους φτωχούς και τον διάλογο με άλλες θρησκείες, καθώς και την ειλικρίνειά του για τις παγκόσμιες υποθέσεις. Ο Αμπόνγκο διαφωνούσε με τον Φραγκίσκο στο ζήτημα των ομόφυλων ζευχαριών. Η ηλικία του όμως και η απειρία του στη διακυβέρνηση του Βατικανού θα μπορούσαν να τον βλάψουν.
Ο αουτσάιντερ Ρόμπερτ Φράνσις Πρεβόστ
Μετά από χρόνια ως ιεραπόστολος και επίσκοπος στο Περού, ο 69χρονος Πρεβόστ από το Σικάγο, ανήλθε υπό τον Φραγκίσκο για να γίνει ο κορυφαίος αξιωματούχος του Βατικανού για την επιλογή επισκόπων σε μεγάλο μέρος του κόσμου. Όπως όμως λένε οι περισσότεροι παρατηρητές του Βατικανού, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς έναν Αμερικανό Πάπα, καθώς πολλοί καρδινάλιοι δεν θέλουν να φαίνονται ότι ευθυγραμμίζουν την παγκόσμια εκκλησία με την υπερδύναμη, ειδικά τώρα που ο Πρόεδρος Τραμπ μειώνει την αναπτυξιακή βοήθεια και απελαύνει μετανάστες.
Ζεράλντ Λακρουά, ο καρδινάλιος που αθωώθηκε
Ο 67χρονος Καναδός Αρχιεπίσκοπος του Κεμπέκ υποστήριξε την ταπεινοφροσύνη του Φραγκίσκου και την έμφαση σε μια ποιμαντική εκκλησία που ακούει. Ο Φραγκίσκος τον έκανε μέλος του συμβουλίου των καρδιναλίων του, ενός σώματος που ίδρυσε ο πάπας για να συμβουλεύει τη διακυβέρνηση της εκκλησίας. Είχε κατηγορηθεί για σεξουαλική κακοποίηση αλλά απαλλάχτηκε το 2024. κοποίηση.
Ο συντηρητικός Τσαρλς Μάουνγκ Μπο
Ο πρώτος καρδινάλιος της Μιανμάρ είναι ίσως ο ισχυρότερος υποψήφιος από την Ασία. Είναι περίπου η σωστή ηλικία στα 76 και θα μπορούσε να γεφυρώσει μερικές από τις διαφορές μεταξύ προοδευτικών και συντηρητικών. Ήταν κοντά στον Φραγκίσκο, αλλά έχει εκφράσει επίσης θαυμασμό για τον συντηρητικό προκάτοχο του Φραγκίσκου, Βενέδικτο. Ο Μπο υποστήριξε το όραμα του Φραγκίσκου για μια εκκλησία που ακούει και το ενδιαφέρον του για το περιβάλλον. Θεωρείται συντηρητικός, αλλά δεν συμμετείχε ενεργά στους πολιτιστικούς πολέμους της εκκλησίας.
Ο αριστερός καρδινάλιος Ματέο Μαρία Ζούπι
Ο αρχιεπίσκοπος της Μπολόνια είναι ένα άλλο προοδευτικό φαβορί που θα συνέχιζε το έργο του Φραγκίσκου, επιδιώκοντας να κάνει την εκκλησία πιο περιεκτική ενώ προσεγγίζει άλλες θρησκείες. Ο 69χρονος είναι κοντά στην καθολική λαϊκή κοινότητα Sant’Egidio, μια διεθνή ένωση που ασχολείται ενεργά με την κοινωνική εργασία. Το 2023, ο Φραγκίσκος ανέθεσε στον Ζούπι να μεσολαβήσει μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Αν και είναι καλά δικτυωμένος, το αριστερό του προφίλ και η έλλειψη γλωσσομάθειας θα λειτουργήσουν εναντίον του σύμφωα με τη The Wall Street Journal.
Ο λαϊκός Ζαν-Μαρκ Αβελίν
Ο 66χρονος Αρχιεπίσκοπος της Μασσαλίας θεωρείται προστατευόμενος του Φραγκίσκου. Έχοντας ταπεινή καταγωγή, υπερασπίζεται μια εκκλησία που καλωσορίζει τους περιθωριοποιημένους ανθρώπους και τον διάλογο με άλλες θρησκείες, συμπεριλαμβανομένου του Ισλάμ. Δεν έχει μιλήσει ειλικρινά για πολωτικά θέματα.
ΠΗΓΗ in.gr