Η Ουκρανία θα διεκδικήσει ξανά «τη γη μας, την Κριμαία», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Η Ουκρανία θα διεκδικήσει ξανά «τη γη μας, την Κριμαία», η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ απηύθυνε εκ νέου κάλεσμα στη Δύση για παροχή περισσότερων όπλων.
«Στόχος μας είναι να απελευθερώσουμε όλα τα εδάφη μας», είπε μιλώντας μέσω βίντεο σε ακροατήριο στο Νταβός.
«Η Κριμαία είναι η γη μας, το έδαφός μας, η θάλασσα μας και τα βουνά μας. Δώστε μας τα όπλα σας και θα φέρουμε τη γη μας πίσω» υπογράμμισε.
Ο Ουκρανός πρόεδρος επέκρινε τον δισταγμό της Γερμανίας για την προμήθεια αρμάτων στο Κίεβο.
#BREAKING Ukraine will reclaim 'our land' Crimea: Zelensky.
Ukrainian president criticises reported German hesitation on supplying tanks pic.twitter.com/oBUiFcTE9T
— AFP News Agency (@AFP) January 19, 2023
Ερευνες για τα αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου
Σοκ προκάλεσε στην Ουκρανία η πτώση, για αδιευκρίνιστους μέχρι στιγμής λόγους, ελικοπτέρου σε προάστιο του Κιέβου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 14 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εσωτερικών Ντένις Μοναστίρσκι. Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε λόγο για «φρικτή τραγωδία» και έδωσε εντολή για εξονυχιστική διερεύνηση των αιτίων που την προκάλεσαν.
Το γαλλικής κατασκευής ελικόπτερο Super Puma που μετέφερε τον Μοναστίρσκι και άλλους αξιωματούχους του υπουργείου Εσωτερικών πετούσε σε χαμηλό ύψος, εν μέσω ομίχλης, όταν συνετρίβη, χθες το πρωί, στο προάστιο της ουκρανικής πρωτεύουσας Μπρόβαρι, πέφτοντας πάνω σε βρεφονηπιακό σταθμό. Μέρος του κτιρίου απανθρακώθηκε, ενώ στη λασπωμένη αυλή του κείτονταν πτώματα, έλικες, άλλα μεταλλικά μέρη του ελικοπτέρου και συντρίμμια από τον βρεφονηπιακό σταθμό.
Ο 42χρονος Μοναστίρσκι, ο οποίος είχε διοριστεί στο αξίωμά του από τον Ζελένσκι στα μέσα του 2021, έγινε ο πλέον υψηλόβαθμος Ουκρανός αξιωματούχος που έχασε τη ζωή του στους 11 μήνες του πολέμου. Μαζί του σκοτώθηκαν ο πρώτος αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Γεβγένι Γενίν, άλλοι αξιωματούχοι και ένα παιδί. Αρχικά οι ουκρανικές αρχές έκαναν λόγο για 18 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων παιδιών, αλλά αργότερα ο απολογισμός περιόρισε τα θύματα σε 14.
Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι που μίλησαν για την τραγωδία τόνιζαν ότι είναι πολύ νωρίς για την εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων, αν και κανείς τους δεν κατηγόρησε τη Ρωσία για κατάρριψη του ελικοπτέρου. «Δυστυχώς, ο ουρανός δεν συγχωρεί τα λάθη, όπως λένε οι πιλότοι. Πάντως είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για τα αίτια», δήλωσε ο Γιούρι Ινάτ, εκπρόσωπος Τύπου της πολεμικής αεροπορίας.
Μάχες στο Ντονέτσκ
Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν και χθες οι πολύνεκρες συγκρούσεις στην ανατολική επαρχία Ντονέτσκ, όπου έχει μεταφερθεί το βασικό μέτωπο των επιχειρήσεων κατά το τελευταίο δίμηνο, ύστερα από την ανακατάληψη της Χερσώνας, στα νότια, από τον ουκρανικό στρατό. Μετά την κατάληψη της μικρής πόλης Σολεντάρ, ο ρωσικός στρατός επιχειρεί να κινηθεί προς το γειτονικό Μπαχμούτ, πόλη κομβικής γεωγραφικής σημασίας στην επαρχία Ντονέτσκ. Το ουκρανικό γενικό επιτελείο ανακοίνωσε χθες ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας απέκρουσαν δύο ρωσικές επιθέσεις, τη μία στο Μπαχμούτ και την άλλη στο γειτονικό χωριό Κλιστσίβκα.
Με διάχυτους τους φόβους για νέα, μεγάλης κλίμακας ρωσική επίθεση εντείνονται οι πιέσεις προς τη Γερμανία να επιτρέψει την παράδοση γερμανικών βαρέων αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία. Ηδη, Πολωνία και Φινλανδία έχουν ανακοινώσει ότι είναι έτοιμες να παραδώσουν στο Κίεβο αριθμό αρμάτων Leopard, εφόσον πάρουν το πράσινο φως από το Βερολίνο.
Στον χορό των πιέσεων προς την κυβέρνηση του Γερμανού καγκελαρίου Ολαφ Σολτς ήρθαν να προστεθούν χθες οι φωνές του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. «Τώρα είναι η ώρα, έχουν (οι Ουκρανοί) άμεση ανάγκη από περισσότερο εξοπλισμό και προσωπικά τάσσομαι υπέρ της παροχής αρμάτων μάχης στην Ουκρανία», δήλωσε ο Μισέλ. Από την πλευρά του ο Στόλτενμπεργκ εκτίμησε ότι «βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής του πολέμου» και υποστήριξε ότι η Ουκρανία χρειάζεται «σημαντική αύξηση» στη στρατιωτική βοήθεια που της προσφέρεται.
Αποφάσεις για τα τανκς
Οι κρίσιμες αποφάσεις για την παροχή αρμάτων μάχης και άλλων επιθετικών οπλικών συστημάτων στο Κίεβο αναμένονται αύριο Παρασκευή, στη συνάντηση που θα έχουν ανώτεροι αξιωματούχοι των συμμάχων της Ουκρανίας στην αμερικανική βάση Ραμστάιν, στη Γερμανία, παρουσία του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Λόιντ Οστιν. Από το Νταβός της Ελβετίας, όπου διεξάγεται το ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, Γκαμπρέλιους Λαντσμπέργκις, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την αίσια έκβαση των διαβουλεύσεων της Παρασκευής. Χθες οι New York Times αποκάλυψαν ότι οι ΗΠΑ στέλνουν στους Ουκρανούς βλήματα πυροβολικού που έχουν αποθηκευτεί, ως εφεδρείες, στο Ισραήλ, ενώ ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι θα παραδώσει στην Ουκρανία 200 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.
Αδιάλλακτος ο Πούτιν
«Η νίκη μας είναι βέβαιη, δεν έχω καμία αμφιβολία». Με αυτά τα λόγια ο Πούτιν επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να συνεχίσει μέχρι τέλους την πολεμική προσπάθεια στην Ουκρανία, παρά τις αυξανόμενες δυσκολίες στο πεδίο της μάχης. Μιλώντας σε συγκέντρωση βετεράνων του ρωσικού στρατού στην Αγία Πετρούπολη, με αφορμή την 80ή επέτειο της νίκης του Κόκκινου Στρατού επί των ναζί που πολιορκούσαν την πόλη (τότε Λένινγκραντ), ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε «ιστορικά εδάφη της Ρωσίας» τις περιοχές του Ντονμπάς. Επιπλέον υποστήριξε ότι η ρωσική εισβολή ήταν ο μόνος τρόπος να σταματήσει ο πόλεμος που άρχισε το Κίεβο το 2014 εναντίον των ρωσόφωνων του Ντονμπάς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι ρωσικές εδαφικές φιλοδοξίες περιορίζονται στις δύο επαρχίες της εν λόγω περιοχής (Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ). Από την πλευρά του ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε χθες ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν να δώσουν μια «τελική λύση στο ρωσικό πρόβλημα», κάνοντας παραλληλισμό με την πολιτική του Χίτλερ για την εξολόθρευση των Εβραίων.