Δεν θα δοθεί άλλη ευκαιρία στο καθεστώς του Κιέβου για ειρηνική επίλυση της ουκρανικής κρίσης, ξεκαθαρίζει η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών
Δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουμε με το ουκρανικό ναζιστικό καθεστώς, το οποίο σκοτώνει αμάχους και δημιουργεί απειλές για την πυρηνική ασφάλεια, τονίζει σε δήλωσή της η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova.
«Μετά τις 6 Αυγούστου, ολόκληρος ο κόσμος είδε την απάντηση των Ουκρανών σε αυτή τη χειρονομία καλής θέλησης – μια επίθεση ληστών στην περιοχή του Kursk τις θηριωδίες τους εναντίον αμάχων, στοχευμένες δολοφονίες γιατρών, διασωστών και εθελοντών, επιθέσεις σε πολιτικά οχήματα, επιθέσεις με ρουκέτες σε κατοικίες, εκτεταμένες λεηλασίες, ακόμη και η δημιουργία απειλών για την πυρηνική ασφάλεια.
Φυσικά, όπως είπε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουμε με ανθρώπους που το κάνουν αυτό», επισημαίνει η Zakharova.
Παράλληλα καλεί τη Δύση να ασκήσει πίεση στο Κίεβο, ώστε να εγκαταλείψει τις τρομοκρατικές επιθέσεις κατά κρίσιμων ρωσικών υποδομών.
«Όσοι θέλουν πραγματικά να διασφαλίσουν την ασφάλεια των ζωτικών υποδομών και να αποφύγουν τις καταστροφικές συνέπειες της βαρβαρότητας του νεοναζιστικού καθεστώτος του Κιέβου, πρέπει πρώτα να πιέσουν αυτό το καθεστώς να εγκαταλείψει τρομοκρατικές μεθόδους πολέμου.
Επίσης πρέπει οι δυτικές χώρες να σταματήσουν τις προμήθειες όπλων», υπογραμμίζει η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Η Zakharova υπενθυμίζει ότι μετά τον Απρίλιο του 2022, όταν το Κίεβο αποσύρθηκε από τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία «οι μόνες επαφές μεταξύ της ρωσικής πλευράς και του καθεστώτος του Κιέβου πραγματοποιήθηκαν μέσω τρίτων μόνο για ανθρωπιστικά ζητήματα, κυρίως για την ανταλλαγή αιχμαλώτων».
Επίσης τονίζει ότι η Ουκρανία είχε αρκετές ευκαιρίες για λύση της κρίσης μέσω διαπραγματεύσεων.
«Η πιο πρόσφατη παρουσιάστηκε τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, όταν ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin παρουσίασε μια πολύ γενναιόδωρη ειρηνευτική πρωτοβουλία για την ουκρανική πλευρά, η οποία άνοιξε μια πραγματική προοπτική για κατάπαυση του πυρός και μια τελική διευθέτηση μέσω πολιτικών και διπλωματικών μεθόδων.
Η πρόταση περιελάμβανε την αναγνώριση της εδαφικής πραγματικότητας, την άρνηση της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, την άρση των παράνομων κυρώσεων και τον τερματισμό των διακρίσεων κατά των ρωσόφωνων πολιτών», καταλήγει η Zakharova.